Η Θεσσαλονίκη μπαίνει σε παγκόσμιο δίκτυο με αστικούς αμπελώνες και γίνεται «συγκάτοικος» με πόλεις όπως το Τορίνο, το Παρίσι, η Βενετία, το Μιλάνο, η Λυών και η Νέα Υόρκη.

Στο παγκόσμιο δίκτυο πόλεων με αστικούς αμπελώνες Urban Vineyard Association εντάσσεται η Θεσσαλονίκη, πλάι σε πόλεις όπως το Τορίνο, το Παρίσι, η Βενετία, το Μιλάνο, η Λυών και η Νέα Υόρκη.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει δημιουργήσει τον δικό του βιολογικό αστικό αμπελώνα, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή της Δόξας, απέναντι από το Καυτανζόγλειο Στάδιο, στον χώρο μεταξύ των οδών Αγίου Δημητρίου, Καυτανζόγλου, Τζοβαροπούλου και Τήλου.

«Ο αστικός μας αμπελώνας αναπτύσσεται και αναδεικνύεται σε ακόμη ένα ισχυρό χαρτί για την τουριστική μας ταυτότητα, για την αναγνωρισιμότητα και την αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη. Με την ένταξη του αστικού αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε αυτό το παγκόσμιο δίκτυο ενισχύεται το αφήγημα της οινικής και γαστρονομικής κουλτούρας της πόλης», ανέφερε στην τοποθέτησή του κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Στόχος η διαφύλαξη της οινικής κληρονομιάς

Με έδρα την πόλη του Τορίνο, το Urban Vineyard Association αποτελεί ένα δίκτυο πόλεων και πρωτοβουλιών. Οι πόλεις που συμμετέχουν στο δίκτυο έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την καλλιέργεια και ανάπτυξη αμπελώνων εντός του αστικού ιστού τους.

Στόχοι του δικτύου είναι μεταξύ άλλων η προστασία του αστικού τοπίου, η διαφύλαξη της αμπελουργικής και οινικής κληρονομιάς των πόλεων, η δημιουργία παραγωγικών κοινοτήτων καθώς επίσης η πολιτιστική και τουριστική προβολή των αμπελώνων.

Η ιστορία του αμπελώνα

Ο αστικός αμπελώνας του Δήμου Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε το 2013.

Η πόλη απέκτησε το δικό της αμπέλι σε μια έκταση δύο στρεμμάτων απέναντι από το Καυτανζόγλειο Στάδιο, όπου παλαιότερα λειτουργούσε το μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σε αυτόν τον μοναδικό χώρο, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, έχουν φυτευτεί οινοποιήσιμες ποικιλίες. Από τις λευκές ποικιλίες επιλέχθηκαν η ρομπόλα και η μαλαγουζιά και από τις ερυθρές το αγιωργίτικο και το ξινόμαυρο.

Από το 2013 μέχρι σήμερα ο χώρος αυτός φιλοξενεί δράσεις αστικής γεωργίας, πρακτικής άσκησης και εκπαίδευσης, ενώ είναι τόπος συνάντησης της γειτονιάς και της κοινότητας. Κάθε χρόνο μαθητές, φοιτητές και πολλοί άλλοι επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό επισκέπτονται τον αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Από τον αστικό αμπελώνα κάθε χρόνο παράγεται το κρασί της Θεσσαλονίκης. Φέτος, για πρώτη χρονιά ο Δήμος Θεσσαλονίκης δημοπράτησε φιάλες κρασιού από τον αστικό αμπελώνα για την υποστήριξη του δημοτικού βρεφοκομείου «Ο Άγιος Στυλιανός».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr