Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Προφυλακίστηκε ο άντρας που εισέβαλλε με ματσέτα σε δύο εκκλησίες - Σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε τέσσερις

Ισπανία: Προφυλακίστηκε ο άντρας που εισέβαλλε με ματσέτα σε δύο εκκλησίες – Σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε τέσσερις

Εάν κριθεί ένοχος μπορεί να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη.

Στις φυλακές οδηγήθηκε ο δράστης της επίθεσης σε δύο εκκλησίες της πόλης Αλχεθίρα στην Ισπανία. Ο 25χρονος Μαροκινός, ονόματι Γιασίν Κάντζαα εισέβαλλε στις 25 Ιανουαρίου σε δύο εκκλησίες, με μία ματσέτα στο χέρι και σκότωσε έναν νεωκόρο και τραυμάτισε άλλους τέσσερις.

Ο δικαστής Χοακίν Γκαντέα, που έχει αναλάβει την υπόθεση, άσκησε δίωξη στον 25χρονο δράστη για «ανθρωποκτονία με τρομοκρατική πρόθεση» και πολλές σωματικές βλάβες.

Ο Κάντζαα συνελήφθη λίγο μετά την επίθεση. Είναι η πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια που εξτρεμιστές ισλαμιστές εξαπολύουν επίθεση στην Ισπανία – η προηγούμενη είχε σημειωθεί στην Καταλωνία το 2017, όπου σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν σχεδόν 200.

Εάν κριθεί ένοχος μπορεί να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη.

Σύμφωνα με τις δικαστικές Αρχές, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Κάντζαα εξαπέλυσε τζιχαντιστική επίθεση τόσο εναντίον ιερωμένων της Καθολικής Εκκλησίας όσο και εναντίον μουσουλμάνων που, κατά την άποψή του, δεν τηρούν τις διδαχές του Κορανίου. Ένα από τα θύματά του ήταν ένας Μαροκινός πολίτης τον οποίο θεωρούσε «άπιστο» επειδή νόμιζε ότι είχε απαρνηθεί τη μουσουλμανική πίστη.

Οι Αρχές πιστεύουν ότι ο Κάντζαα έδρασε μόνος αφού δεν βρήκαν αποδείξεις ότι είχε ορκιστεί πίστη σε οποιαδήποτε οργάνωση.

Η αστυνομία περιγράφει τον δράστη ως «ασταθή» και θεωρεί ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε μόνος του σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Άνθρωποι που τον γνώριζαν κατέθεσαν ότι άλλαξε εντελώς μέσα σε ένα-ενάμιση μήνα πριν από την επίθεση και ότι μέχρι τότε είχε μια «φυσιολογική» ζωή. Οι συγκάτοικοί του ανέφεραν ότι ο Κάντζαα, που παλιότερα έπινε αλκοόλ και κάπνιζε χασίς, κάποια στιγμή άλλαξε εντελώς συνήθειες και άρχισε να ακούει κηρύγματα στο κινητό του τηλέφωνο.

Ένας γείτονάς του είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο νεαρός Μαροκινός «δεν ήταν στα καλά του» και ότι «άλλαξε συμπεριφορά», άφησε γενειάδα και φορούσε μόνο τζελάμπα.

Ο Κάντζαα κατηγορείται ότι επιτέθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στον 74χρονο ιερέα της εκκλησίας του Σιν Ισίντρο, τραυματίζοντάς τον σοβαρά στον λαιμό. Στη συνέχεια πήγε στην εκκλησία Νουέστρα Σενιόρα δε λα Πάλμα, που απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα, και σκότωσε τον 60χρονο νεωκόρο ενώ τραυμάτισε άλλους τρεις ανθρώπους.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024