Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανδραβίδα: Αυτός είναι ο υποσμηναγός του μοιραίου Φάντομ

Ανδραβίδα: Αυτός είναι ο υποσμηναγός του μοιραίου Φάντομ

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου κηρύσσεται τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Με τον πιο τραγικό τρόπο γράφτηκε η ιστορία της συντριβής του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο ένας από τους δύο πιλότους, βρέθηκε νεκρός ενώ αναζητείται ο δεύτερος.

Ο νεκρός χειριστής του μοιραίου Φάντομ είναι ο υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας, ένα νέο παιδί, μόλις 29 ετών, που έφυγε από τη ζωή τόσο άδικα.

Κατάγεται από την Τρίπολη, εκεί τέλειωσε το Λύκειο και πέρασε στη Σχολή Ικάρων. Εχει καταγωγή και από τα Δολιανά Αρκαδίας. Η οικογένεια έχει δύο ακόμη παιδιά, το ένα βρίσκεται στην Αμερική.

Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους τύπου Φάντομ που κατέπεσε το πρωί κοντά στην Ανδραβίδα και αναζητείται είναι ο 31χρονος Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης.

Οσο περνούν οι ώρες τόσο λιγοστεύουν οι ελπίδες να βρεθεί ζωντανός και ο δεύτερος πιλότος.

Ευστάθιος Τσιτλακίδης

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου κηρύσσεται τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023, μετά το τραγικό γεγονός που συνέβη το πρωί, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του o Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας.
Σχετικώς με τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους F-4Ε Phantom II, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης δήλωσε:
«Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα.
H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υπομηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών.

Οι πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια του μοιραίου Φάντομ

Νωρίτερα, είχαν εντοπιστεί τα πρώτα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους.

Η εφημερίδα «Πρώτη» του Πύργου, δημοσίευσε τις πρώτες εικόνες, οι οποίες δείχνουν κομμάτια του αεροσκάφους, τα οποία βρέθηκαν εκεί που έπεσε, 25 ναυτικά μίλια νότια της Ανδραβίδας και 8 δυτικά του Κατακόλου, στον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έχουν βρεθεί δύο σωσίβια σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και ένα αλεξίπτωτο.

Οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, με την ελπίδα ο άλλος χειριστής του αεροσκάφους να βρεθεί ζωντανός.

Oι εικόνες από τη συντριβή

Πού οφείλεται η συντριβή

Την εκτίμηση ότι το μαχητικό αεροσκάφος F-4 που κατέπεσε νότια της Ανδραβίδας, αντιμετώπισε τεχνική βλάβη εξέφρασε ο αντιπτέραρχος ε.α. Βασίλης Γεωργούσης.

Όπως τονίζει, μιλώντας στην ΕΡΤ,  οι δύο ιπτάμενοι είχαν ενημερώσει ότι θα εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, που σημαίνει ότι υπήρχε βλάβη, η οποία προφανώς δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

Υποθέτω λόγω του σημείου πως ήταν σε κάθοδο προς το αεροδρόμιο, λόγω του τεχνικού προβλήματος, επιδεινώθηκε η κατάσταση, και σε ασφαλές ύψος το εγκατέλειψαν» είπε.

«Μπορεί να είναι βλάβη κινητήρα, βλάβη πηδαλίου ή στα υδραυλικά συστήματα», πρόσθεσε, σύμφωνα με την ertnews,  τονίζοντας πως όταν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η βλάβη είναι υποχρεωμένοι οι πιλότοι να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος.

Ποιο είναι το μαχητικό που έπεσε

Το Φάντομ είναι διθέσιο, δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου. Είναι αμερικάνικης κατασκευής και τα πρώτα F-4 βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής το 1963.

Τα πρώτα ελληνικά Φάντομ αποκτήθηκαν το 1974 με το αμυντικό πρόγραμμα Peace Icarus.

Παρά το γεγονός ότι είναι αεροσκάφος δεύτερης γενιάς, 36 Ελληνικά Phantom έχουν εκσυγχρονιστεί με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα (πρόγραμμα Peace Icarus 2000) με αποτέλεσμα να έχει παραταθεί το όριο της επιχειρησιακής τους ζωής.

Τα F-4E Phantom επιχειρούν από την 117 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και εξοπλίζουν τις 338 Μ και 339 Μ.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024