Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Εκτός υπουργικού συμβουλίου ο Ναντίμ Ζαχάουι

Βρετανία: Εκτός υπουργικού συμβουλίου ο Ναντίμ Ζαχάουι

Ακόμα ένα σκάνδαλο από μέλος του υπουργικού του συμβουλίου έρχεται να δυσκολέψει το έργο του Ρίσι Σούνακ στην Βρετανία

Νέα προβλήματα δημιουργεί στην Βρετανία, η απόλυση του υπουργού και προέδρου των Συντηρητικών Ναντίμ Ζαχάουι, από τον Ρίσι Σούνακ. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μίας έρευνας που κατέληξε ότι ο Ζαχάουι διέπραξε σοβαρή παράβαση επειδή βρέθηκε ανοιχτός σε οικονομικές ατασθαλίες.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Σουνάκ ήταν αρχικά στο πλευρό του Ζαχάουι προτού διατάξει έναν ανεξάρτητο σύμβουλο να διερευνήσει ερωτήσεις σχετικά με τις φορολογικές του υποθέσεις, αφού αποδείχθηκε ότι ο Ζαχάουι είχε διευθετήσει μια έρευνα από τη βρετανική φορολογική αρχή HMRC πέρυσι.

Απρόσεκτος στις δηλώσεις του

Ο Ζαχάουι είπε ότι η φορολογική αρχή έκρινε ότι ήταν «απρόσεκτος» με τις δηλώσεις του, αλλά δεν έκανε εσκεμμένα λάθος για να πληρώσει λιγότερο φόρο, επιβεβαιώνοντας ότι πλήρωσε πρόστιμο στην HMRC.

Η ανεξάρτητη σύμβουλος του Σουνάκ, Λόρι Μάγκνους, είπε ότι ο Ζαχάουι δεν δήλωσε ότι οι φορολογικές του υποθέσεις διερευνώνται όταν διορίστηκε για λίγο υπουργός Οικονομικών πέρυσι και δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες όταν ο Σουνάκ τον διόρισε στην τρέχουσα θέση του.

Η απάντηση του Zahawi στον Sunak δεν ανέφερε ούτε το HMRC ούτε την έρευνα ανεξάρτητου συμβούλου. Εξέφρασε ανησυχία για τη συμπεριφορά ορισμένων στα ΜΜΕ τις τελευταίες εβδομάδες και είπε ότι θα υποστηρίξει την ατζέντα του Σουνάκ ως βουλευτής.

Πονοκέφαλος για τον Σούνακ

Είναι μια οπισθοδρόμηση στην προσπάθεια του Σουνάκ για επαναφορά της κυβέρνησης μετά από μια χαοτική χρονιά που είχε τρεις διαφορετικούς Βρετανούς πρωθυπουργούς. Μια έρευνα για φερόμενο εκφοβισμό από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Dominic Raab βρίσκεται σε εξέλιξη και θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω πονοκεφάλους.

Ένας βουλευτής των Συντηρητικών είπε ότι η απομάκρυνση του Ζαχάουι ήταν «προφανώς η σωστή απόφαση», προσθέτοντας ότι ο Ζαχάουι «έπρεπε να είχε παραιτηθεί για να αποφύγει την αμηχανία».

«Ο Ράαμπ είναι μάλλον διαφορετικός», είπε ο βουλευτής, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί. «Ο εκφοβισμός ενός ανθρώπου είναι η σταθερή κατεύθυνση του άλλου». Ο Ράαμπ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για εκφοβισμό. Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα είπε ότι ο Σουνάκ είχε δείξει αδυναμία στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις υποθέσεις Ζαχάουι και Ράαμπ.

Από τον Ιούλιο υπό έρευνα ο Ζαχάουι

Οι λεπτομέρειες της έρευνας της ίδιας της HMRC -σχετικά με την ίδρυση της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov από τον Zahawi το 2000 και τις μετοχές που είχε πάρει ο πατέρας του για να υποστηρίξει την έναρξή της- ήταν εκτός του πεδίου της έρευνας.

Ωστόσο, διαπίστωσε ότι ο Zahawi δεν είχε δηλώσει την έρευνα των υποθέσεων του HMRC ή δεν είχε αναγνωρίσει ότι ήταν σοβαρό θέμα. Ο Ζαχάουι είχε χαρακτηρίσει τον περασμένο Ιούλιο τις αναφορές σχετικά με τις φορολογικές του υποθέσεις ως «καθαρά συκοφαντίες». Ο Ζαχάουι δεν διόρθωσε το αρχείο μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με τις αρχές. «Θεωρώ ότι αυτή η καθυστέρηση στη διόρθωση μιας αναληθούς δημόσιας δήλωσης δεν συνάδει με την απαίτηση για διαφάνεια», είπε ο Μάγκνους σε επιστολή του προς τον Σουνάκ.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024