Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Wagner: Με ειρωνείες απάντησε στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

Wagner: Με ειρωνείες απάντησε στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

O Γεβγκένι Πριγκόζιν αντέδρασε με σαρκασμό στις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της παραστρατιωτικής οργάνωσής του, της Wagner.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Γεβγκένι Πριγκόζιν αντέδρασε σήμερα, Παρασκευή με σαρκασμό στις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της παραστρατιωτικής οργάνωσής του, της Wagner, ενώ το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δυσφημεί τη Wagner χωρίς λόγο για χρόνια.

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν χθες, Πέμπτη, τη Wagner, που πολεμά στο πλευρό των Ρώσων σε κάποιες από τις πιο σφοδρές μάχες του πολέμου στην Ουκρανία, διεθνή εγκληματική οργάνωση που είναι υπεύθυνη για εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ανακοίνωση μέσω της υπηρεσίας Τύπου του, ο Πριγκόζιν δήλωσε: «Διενεργήσαμε εσωτερικό έλεγχο στο θέμα των εγκλημάτων της οργάνωσης Wagner, αλλά δεν βρήκαμε τίποτα μεμπτό. Εάν έχει κάποιος πληροφορίες για εγκλήματα της Wagner, σας παρακαλώ να τις στείλετε στην υπηρεσία Τύπου μας ή να τις δημοσιεύσετε στα μέσα ενημέρωσης ούτως ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους Αμερικανούς συναδέλφους μας να διαμορφώσουν τη θέση τους».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον «δαιμονοποιεί» την οργάνωση.

«Αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια. Κατά κανόνα, τέτοιου είδους δηλώσεις από την Ουάσινγκτον είναι αβάσιμες … δεν υπάρχουν αποδείξεις ούτε επιβεβαίωση, τίποτε δεν παρουσιάζεται στην κοινή γνώμη», δήλωσε.

Ύστερα από χρόνια παρασκηνιακής δράσης και άρνησης των σχέσεών του με τη Wagner, ο Πριγκόζιν παραδέχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι είχε ιδρύσει την οργάνωση, που έχει επίσης αποστείλει μισθοφόρους να πολεμήσουν στη Συρία και σε συγκρούσεις σε όλη την Αφρική.

Τους τελευταίους μήνες, ο ίδιος αναδείχθηκε ως ένα από τα βασικά πρόσωπα της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, συγκρουόμενος δημόσια με το υπουργείο Άμυνας και αξιωματικούς του στρατού για τη στρατηγική της ρωσικής εκστρατείας.

Ο Πριγκόζιν, που από πρώην μικροκακοποιός έγινε έμπιστος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στρατολογεί καταδικασθέντες από τις ρωσικές φυλακές για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, υποσχόμενός τους αμνηστία ως αντάλλαγμα για εξάμηνη θητεία στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Πολλοί έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο.

Βρετανοί αξιωματικοί από τον τομέα της άμυνας δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι έως 50.000 Ρώσοι μπορεί να πολεμούν για τη Wagner στην Ουκρανία δίπλα στις επίσημες ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Μέλη της οργάνωσης Wagner έχουν κατηγορηθεί για πολλές καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αφρική και την Ουκρανία. Στο Μαλί και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, οργανώσεις υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι μισθοφόροι της Wagner είναι υπεύθυνοι για φρικαλεότητες όπως βιασμοί, μαζικές εκτελέσεις, βασανιστήρια, απαγωγές παιδιών και σωματική κακοποίηση.

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τη Wagner διεθνή εγκληματική οργάνωση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν επίσημα την Πέμπτη τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner διεθνή εγκληματική οργάνωση, δεσμεύοντας τα περιουσιακά της στοιχεία στις ΗΠΑ, επειδή βοήθησε τον ρωσικό στρατό στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Τον περασμένο μήνα ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Όμιλος Wagner είχε παραλάβει ένα φορτίο όπλων από τη Βόρεια Κορέα για να βοηθήσει στην ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σε μια ένδειξη του διευρυνόμενου ρόλου του ομίλου στην εν λόγω σύγκρουση.

Η αμερικανική κυβέρνηση απαρίθμησε επίσης ορισμένα άτομα και οντότητες στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις για τις σχέσεις τους με την εταιρεία Wagner, την οποία κατηγορεί  όχι μόνο για τη συμμετοχή της στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και για την εμπλοκή της σε εγκλήματα που έχει διαπράξει σε άλλες χώρες.

«Οι συνεργάτες της Wagner συμμετέχουν στις συνεχιζόμενες εγκληματικές δράσεις, συμπεριλαμβανομένων μαζικών εκτελέσεων, βιασμών, απαγωγής παιδιών και διαπομπεύσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Μάλι» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Οι σημερινές κυρώσεις κατά του ομίλου Wagner, καθώς και οι νέες κυρώσεις κατά των εταίρων τους και άλλων εταιρειών που υποστηρίζουν τη ρωσική στρατιωτική μηχανή, θα εμποδίσουν περαιτέρω τον Πούτιν να την εξοπλίσει» δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024