Το υπουργείο Άμυνας του Βελγίου δεν είναι σε θέση να παράσχει άρματα μάχης, όπως ζητούσε ο Ζελένσκι.

Η κυβέρνηση του Βελγίου ανακοίνωσε σήμερα νέα χρηματοδότηση για μη στρατιωτική βοήθεια, καθώς και την παροχή πυραύλων, μυδραλιοβόλων, πυρομαχικών και τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία.

«Πρόκειται κυρίως για αντιαεροπορικούς πυραύλους, αντιαρματικούς πυραύλους, μυδραλιοβόλα, χειροβομβίδες και άλλον στρατιωτικό εξοπλισμό, που επιτρέπουν στην Ουκρανία να συνεχίσει να αμύνεται απέναντι στη ρωσική εισβολή», ανέφερε η υπουργός Άμυνας του Βελγίου, Λουντιβίν Ντεντοντέ, σε συνέντευξη Τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Βαρσοβία στέλνει 60 εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης στην Ουκρανία εκτός από τα Leopards

Αντίθετα, το Βέλγιο δεν είναι σε θέση να παράσχει άρματα μάχης, όπως ζητούσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η απαίτηση ικανοποιήθηκε από τις υποσχέσεις περίπου έξι δυτικών εταίρων, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, ο Καναδάς ή ακόμη και η Βρετανία αυτή την εβδομάδα.

«Δεν υπάρχουν άρματα μάχης στις αποθήκες»

Η Ντεντοντέ εξήγησε πως δεν υπάρχουν πλέον άρματα μάχης στις αποθήκες υλικού που διαθέτει το υπουργείο Άμυνας. Πωλήθηκαν πριν από περίπου δέκα χρόνια, όπως είπε.

Η νέα βοήθεια του υπουργείου Άμυνας του Βελγίου αποτιμήθηκε στα 93,8 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της βελγικής βοήθειας σχεδόν στα 228 εκατομμύρια αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, τον Φεβρουάριο του 2022. Παρουσιάστηκε ως μια συνεισφορά, ώστε ο ουκρανικός στρατός να μπορέσει να «ανασχέσει μια νέα επίθεση του ρωσικού στρατού τις ερχόμενες εβδομάδες».

«Ο ουκρανικός λαός έχει ανάγκη την υποστήριξή μας απέναντι σε μια στοχευμένη επίθεση κατά των θεμελίων της κοινωνίας μας», τόνισε η Ντεντοντέ.

Σε ό,τι αφορά τη μη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια, ο πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρο, έκανε λόγο για παράδοση «ασθενοφόρων, αντίσκηνων, ιατρικών κιτ, γεννητριών» και για συνεισφορά σε ένα διεθνές πρόγραμμα χρηματοδότησης για τη μεταφορά αγροτικών πρώτων υλών εκτός των ουκρανικών λιμανιών.

«Συνολικά, η μη στρατιωτική υποστήριξη ανέρχεται σε 86 εκατ. ευρώ: 69 εκατ. ανθρωπιστικής βοήθειας, στα οποία προστίθενται 10,6 εκατομμύρια για την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση», δήλωσε ο Φλαμανδός φιλελεύθερος πολιτικός.

Το Βέλγιο έχει παραδώσει επίσης στην Ουκρανία εδώ και ένα χρόνο 38.000 τόνους καυσίμων, κυρίως ντίζελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr