Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φοίβος Δεληβοριάς στο in: Έφαγα «ξύλο» από μίζερα και βολεμένα πνεύματα

Φοίβος Δεληβοριάς στο in: Έφαγα «ξύλο» από μίζερα και βολεμένα πνεύματα

Ο Φοίβος Δεληβοριάς μίλησε στο in για τις εμφανίσεις του στο Κύτταρο και το προεδρικό διάταγμα που υποβιβάζει τα πτυχία των καλλιτεχνών

Αθεράπευτος ρομαντικός, ρεαλιστής όταν χρειάζεται, παραμυθάς, εξαιρετικός μουσικός και αστείρευτα ταλαντούχος. Ο Φοίβος Δεληβοριάς είναι από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν την φετινή τηλεοπτική σεζόν μιας και τα δικά του «Νούμερα» συζητήθηκαν ιδιαίτερα.

Μεγάλο μέρος του τηλεοπτικού κοινού ενθουσιάστηκε με την ιδέα και έδωσε στην ΕΡΤ υψηλά νούμερα τηλεθέασης, και όλοι παραδέχτηκαν ότι η προσέγγιση ήταν έξυπνη και πρωτότυπη.

Καλεσμένοι που σπάνια εμφανίζονται στην τηλεόραση, γκεστ που μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό όχι τόσο για την συμμετοχή τους αλλά γιατί δέχτηκαν να παίξουν κόντρα ρόλο και να τσαλακωθούν.

Η σταθερή ομάδα της σειράς έβγαλε τον Δεληβοριά ασπροπρόσωπο και γρήγορα «Τα Νούμερα» έγιναν η αγαπημένη συνήθεια της Παρασκευής.

Αυτά όμως αφορούν μόνο ένα μέρος του Φοίβου. Το άλλο, αυτό που αγαπάμε και αναζητούμε χρόνια τώρα έχει να κάνει με την μουσική του. Και αυτή είναι που θα απολαύσουμε ζωντανά στο Κύτταρο από τις 4 Φεβρουαρίου.

Με την σταθερή του παρέα, και χωρίς την Νεφέλη Φασούλη, ο Φοίβος θα ανέβει στην θρυλική σκηνή να παίξει το πρόσφατο αλλά τόσο αγαπημένο Anime, τραγούδια από όλη την διαδρομή του αλλά και κομμάτια που άφησαν το στίγμα τους στον ροκ σκηνή.

Η τελευταία φορά που τον είδα στο Κύτταρο ήταν από τις ωραίες μουσικές εμπειρίες που έχω ζήσει, οπότε η χαρά για αυτή την επιλογή ήταν λυτρωτική. Και για εμάς αλλά και για εκείνον όπως φαίνεται.

Συνάντησα τον Φοίβο ανάμεσα σε πρόβες και διαπίστωσα πόσο πολλή δουλειά κρύβεται πίσω από κάθε εμφάνισή του. Μιλήσαμε για «Τα Νούμερα», το Κύτταρο, το προεδρικό διάταγμα αλλά και τις εκλογές που έρχονται.

Ειλικρινής και ευθύς όπως πάντα δεν έκρυψε τα λόγια του για τις επιλογές της κυβέρνησης, τον Σταύρο Ξαρχάκο και το ΚΚΕ.

Τι θα δούμε στις εμφανίσεις στο Κύτταρο;

Toν Φοίβο αβοήθητο. Χωρίς «Ταράτσα», χωρίς τηλεόραση, χωρίς Νεφέλη (αυτή την περίοδο βρίσκεται στη Νέα Υόρκη), χωρίς διασκευές. Μόνο με τα τραγούδια μου θα βγω, από την «Παρέλαση» ως το «ΑΝΙΜΕ». Θα πω και δυο καινούργια. Με τα τραγούδια και τους φίλους μου, τους σπουδαίους εδώ και 10 χρόνια μουσικούς μου αδερφούς (Ντούβα, Χριστοδούλου, Παντέλη, Σότο) και τον μοναδικό Χρήστο Λαϊνά, εκλεκτό μας συνοδοιπόρο. Ήρθε η ώρα να μείνουμε μόνοι. Να βρούμε την επόμενη ιστορία μεταξύ μας, να σας κοιτάξω στα μάτια και να είναι μοιραίο αυτό για μένα.

Την προηγούμενη φορά που τραγούδησες στον ίδιο χώρο είχε αρκετά ροκ στοιχεία το πρόγραμμα. Θα γίνει και τώρα το ίδιο.

Ναι. Θα είναι στο κλίμα αυτό. Μου έμεινε απωθημένο άλλωστε, αφού οι παραστάσεις στο «Κύτταρο» είχαν κοπεί απότομα λόγω της εισβολής του Covid. Έχουμε μαζέψει πολύ ηλεκτρισμό μέσα μας. Ακόμα και το ρεύμα να κοπεί, τίποτα δεν θα χαθεί απ’τον ήχο μας. Το «Κύτταρο» μας ταιριάζει φοβερά. Ο κόσμος χορεύει, συμμετέχει, φτιάχνει τα κομμάτια μαζί σου. Δεν θα έγραφα το «ΑΝΙΜΕ» αν δεν έπαιζα στο «ΚΥΤΤΑΡΟ». Κάθε βράδυ εκεί μέσα αισθανόμουν ερωτευμένος.

Επίσης σε είδαμε να λες αρκετά τραγούδια για πρώτη φορά. Από Τζίμη Πανούση, μέχρι Γιάννη Γιοκαρίνη και Παύλο Σιδηρόπουλο. Ήταν φόρος τιμής στο ιστορικό μέρος;

Ε, ναι. Την πρώτη φορά εκεί ήθελα να σκύψω και να φιλήσω το έδαφος. Είναι μέρος αγιασμένο. Από αμαρτωλούς, αφορισμένους αγίους.

Το ΑΝΙΜΕ έχει αγγίξει πάρα πολύ κόσμο και πολλοί μιλούν για τον καλύτερο δίσκο σου. Το αντιμετωπίζεις έτσι;

Δεν ξέρω αν είναι ο καλύτερος, είναι όμως σίγουρα ένας δίσκος που δε βγήκε απλώς μ’ έναν πόνο, αλλά μ’ έναν πόνο κοινό. Τον έγραφα και αμέσως τον  έπαιζα ζωντανά και αμέσως τον ηχογραφούσα. Ήταν πάντα εκεί ο ακροατής μου, πάντα εκεί η μούσα μου. Ακόμα και στην παύση του λοκντάουν τηλεδιασκεπτόμουν μαζί της. Έτσι, όταν ο δίσκος βγήκε, ήταν σα να τον κυκλοφορούσαμε όλοι μαζί. Με έναν πολύ περίεργο τρόπο είναι ο πιο λαϊκός μου δίσκος.

Περίμενες ότι τα Νούμερα θα κάνουν τόσο μεγάλη επιτυχία;

Με τέτοιο επιτελείο, πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς; Με αυτούς τους απίστευτους ηθοποιούς, τους συγγραφείς, τον σκηνοθέτη, τον διευθυντή φωτογραφίας, όλη την καλλιτεχνική παρέα;  Η τρέλα δεν μαζευόταν. Και επηρέαζε υπέροχα όλους τους σπουδαίους καλεσμένους μας. Κάθε επεισόδιο ήταν μια πενταήμερη. Μεθύσι, γλέντι, αυθάδεια και πρώτα φιλιά. Η τηλεόραση μπορεί να είναι ένα υπέροχο μέσο όταν ξεχνάει τις συνταγές και τα σιγουράκια της.

Φοβήθηκες ότι μπορεί να χάσεις μέρος των ακροατών σου αν τα Νούμερα δεν τους άρεσαν;

Με κάθε καλλιτεχνική σου πράξη -αν φυσικά είναι γνήσια πράξη σου- κάποιους κερδίζεις και κάποιους χάνεις. Από το δεύτερο δίσκο μου κάποιοι βρίσκονταν να παραπονεθούν ότι «πρόδωσα» τον πρώτο. Και αυτό συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για πάντα. Ξύλο έφαγα στον «Αόρατο άνθρωπο», ξύλο έφαγα και στις αρχές της «Ταράτσας», ξύλο έφαγα και στο «ΑΝΙΜΕ» και στα «Νούμερα». Αλλά από μίζερα και βολεμένα πνεύματα, που βλέπουν τη ζωή μέσα από δόγματα. Πολιτικά ή μουσικά. Και δεν συμβαίνει μόνο σε μένα αυτό. Σε όλους όσους κινούνται ελεύθερα συμβαίνει. Κάποιες γειτόνισσες μας θεωρούν «παστρικιές» και θέλουν να μας κάψουνε σαν μάγισσες, γιατί η κινητήριος δύναμή μας δεν είναι άλλη από την ερωτική ελευθερία. Ας μας συνηθίσουν. Θα ντυνόμαστε και θα φιλιόμαστε όπως θέλουμε μπροστά τους.

Ποιο πιστεύεις ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας τους;

Το ότι ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει στην επόμενη σκηνή. Ή στο επόμενο επεισόδιο. Όταν τα γράφουμε πάμε κόντρα ο ένας στον άλλον, ακυρώνουμε ή πάμε εντελώς αλλού την κάθε μας φράση.

Υπήρξε μέχρι στιγμής καλλιτέχνης που αρνήθηκε να συμμετάσχει;

Λίγοι. Αλλά υπήρχε πάντα κάποιος σεβαστός λόγος. Μακάρι η ΕΡΤ να θέλει να συνεχίσουμε, ώστε να τους πείσουμε τελικά να έρθουν.

Πριν λίγες μέρες ο Σταύρος Ξαρχάκος ανέβηκε στο ΣΕΦ και είπε «Για απόφοιτος Λυκείου καλά τα πήγα». Πως σχολιάζεις το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα;

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πρέπει κάποιες από τις καλλιτεχνικές σχολές της χώρας να μην μπορούν να παρέχουν ανώτατα διπλώματα. Να μπορούν οι ηθοποιοί ή οι χορευτές να ταξιδεύουν, να παίρνουν υποτροφίες, να συναλλάσσονται με τον υπόλοιπο κόσμο. Γιατί αυτή η δυνατότητα να περιορίζεται μόνο στους θεατρολόγους και όχι στους καλλιτέχνες; Εργασιακά επίσης υποβιβάζονται οι ηθοποιοί με το διάταγμα αυτό. Πώς να εκπλαγείς όμως; Δεν είναι τα πρώτα δείγματα όχι απλώς αντιπνευματικότητας αλλά και εχθρικότητας για τους καλλιτεχνικούς κλάδους που έχουμε από αυτή την κυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο δύσκολο να παραδεχθούν εν προκειμένω ότι έκαναν λάθος και να ικανοποιήσουν το αίτημα. Ποιος θα βλαφθεί; Μόνο καλό θα κάνουν. Για να μην το κάνουν, πάει να πει πως δεν θέλουν να το κάνουν, πως θέλουν για κάποιο λόγο να επιτεθούν στους ηθοποιούς. Μπράβο στον Ξαρχάκο. Πολλές φορές έχω αισθανθεί πως έχει το θάρρος και την τόλμη που είχε κάποτε ο Χατζιδάκις. Δεν φοβάται ούτε την παράταξή του, ούτε τους φίλους του. Υποστηρίζει ελεύθερα αυτό που πιστεύει-εν τέλει το ίδιο του το έργο και τη σημασία του. Και μπράβο και στο ΚΚΕ. Ξεπερνάει τις ιδεολογικές διαφορές και δοξάζει ένα έργο που εμπνέεται και ξεπερνάει την Ιστορία. Ας μάθουν κι οι άλλοι απ’ αυτό.

Τους επόμενους μήνες έχουμε εκλογές. Πώς πιστεύεις ότι θα αντιδράσει ο κόσμος μετά από τα δύσκολα προηγούμενα χρόνια που έχει βιώσει;

Δεν ξέρω. Πώς μπορώ να ξέρω; Δεν μου αρέσουν οι καλλιτέχνες που δίνουν προεκλογικές ντιρεκτίβες. Προσωπικά ξέρω πώς αντιδρώ εγώ-καθημερινά ως πολίτης, όχι μόνο στις εκλογές. Μιλάω και αντιδρώ και δημιουργώ. Και πάντα πηγαίνω να ψηφίσω.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024