Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Μεταδίδεται η αφρικανική πανώλη των χοίρων μέσω ζωοτροφών;

ΕΕ: Μεταδίδεται η αφρικανική πανώλη των χοίρων μέσω ζωοτροφών;

Τι έδειξε ευρωπαϊκή έρευνα

Ένα γερμανο-σουηδικό πρόγραμμα έχει ξεκινήσει έρευνα για να καταλήξει εάν ο ιός της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω ζωοτροφής, νερού και επιφανειών.

Σύμφωνα με το pigprogress, ο ιός της ΑΠΧ είναι μερικές φορές πολύ σταθερός στο περιβάλλον, επομένως υπάρχει η υποψία ότι ο ιός θα μπορούσε επίσης να μεταδοθεί σε κοπάδια οικόσιτων χοίρων μέσω τροφής, νερού και άλλων άψυχων υλικών, όπως η κλινοστρωμνή. Αλλά συμβαίνει πραγματικά αυτό;

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) υποθέτει ότι υπάρχει χαμηλός κίνδυνος ορισμένες ζωοτροφές και καλλιέργειες να περιέχουν ιούς ΑΠΧ βάσει θεωρητικών υποθέσεων, αλλά λείπουν επιστημονικά δεδομένα. Ορισμένα από αυτά τα κενά στη γνώση πρόκειται τώρα να καλυφθούν σε ένα διεθνές ερευνητικό έργο, που χρηματοδοτείται από την EFSA. Στο έργο συμμετέχουν το γερμανικό ινστιτούτο υγείας των ζώων Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) και το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) της Γερμανίας καθώς και ειδικοί από το Σουηδικό Εθνικό Κτηνιατρικό Ινστιτούτο (SVA).

Σταθερότητα του ιού

Οι ερευνητές θα διερευνήσουν τη σταθερότητα του ιού ΑΠΧ σε διάφορες ζωοτροφές και υλικά κλινοστρωμνής υπό πρακτικές συνθήκες αποθήκευσης.

Πριν από την έναρξη της έρευνας, το BfR και το FLI αξιολόγησαν από κοινού προηγουμένως γνωστά επιστημονικά ευρήματα σχετικά με τις ζωοτροφές ως πηγή μόλυνσης σε μια βιβλιογραφική μελέτη. Λήφθηκε επίσης υπόψη η επίδραση της επεξεργασίας, της μεταφοράς και της αποθήκευσης στην πιθανή μόλυνση των ζωοτροφών με τον ιό της ΑΠΧ.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός ΑΠΧ που μπορεί να έχει εισαχθεί σε επεξεργασμένα υποπροϊόντα, στα δημητριακά, στα άλευρα εκχύλισης και στις σύνθετες ζωοτροφές αδρανοποιείται σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα των σταδίων επεξεργασίας. Ωστόσο, ο ακατάλληλος χειρισμός των προϊόντων μετά την κατασκευή θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκ νέου μόλυνση με ιό της ΑΠΧ.

Εάν τηρούνται οι γενικά ισχύοντες κανονισμοί υγιεινής και τα προληπτικά μέτρα για το χειρισμό και την παραγωγή ζωοτροφών (έννοιες HACCP), αυτή η διαδρομή μετάδοσης θα είναι μάλλον απίθανη. Δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η μετάδοση ΑΠΧ στην περίπτωση ζωοτροφών που δεν υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία και τροφοδοτούνται απευθείας.

Το νέο ερευνητικό έργο των 3 ινστιτούτων από τη Γερμανία και τη Σουηδία θα πρέπει τώρα να παρέχει τα απαραίτητα δεδομένα για τους ιούς ΑΠΧ κατά την επεξεργασία και αποθήκευση σε πρώτες ύλες ζωοτροφών για οικόσιτους χοίρους.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024