Ιούνιος του ’22: Ανακοινώνεται η συνεργασία του Βασίλη Σπανούλη με την ομάδα της δυτικής όχθης. Με την αύρα ενός… πρίγκιπα θέλει να φέρει ξανά το κοινό στο γήπεδο, να προκαλέσει το ενδιαφέρον και κατά την παρουσίασή του για την υπογραφή συμβολαίου διάρκειας δύο ετών, τονίζει: «Ο πρώτος στόχος είναι να γεμίσει το γήπεδο. Θα γίνει όταν παίξουμε ελκυστικό μπάσκετ. Θέλω να φέρουμε παιδιά από την Αθήνα στις εξέδρες, όχι μόνο από το Περιστέρι. Εμένα δεν με τρομάζει τίποτα, ο προπονητής πρέπει να διδάσκει και να εμπνέει».

16 Οκτωβρίου: Το συναπάντημα στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό είναι σκληρό για τον προπονητή Σπανούλη. Δεν το παραδέχθηκε. Πολλά κρύφτηκαν πίσω από την αποθέωση των οπαδών που δεν ξέχασαν και προφανώς δεν γίνεται να λησμονήσουν όσα έζησαν με τον άλλοτε σπουδαίο άσο. Αλλά το τελικό 101-79 ήταν βαρύ για έναν παίκτη μαθημένο να μάχεται και να νικά, μολονότι σε μεγάλα διαστήματα του συγκεκριμένου ματς το Περιστέρι έδειξε αρκετά ανταγωνιστικό.

19 Νοεμβρίου: Η υπόσχεση για «ελκυστικό μπάσκετ» παίρνει σάρκα και οστά. Το Περιστέρι νικά στην έδρα του τον Αρη με σκορ 92-90. Δηλαδή, κοντά στην κατοστάρα και οι δύο ομάδες, επίθεση στην επίθεση, συναρπαστικό παιχνίδι, αυτό που θέλει να βλέπει ο κόσμος για να παίρνει θέση στις κερκίδες. Σιγά σιγά αυτό…

7 Ιανουαρίου του ’23: Η πρώτη δήλωση «είμαστε εδώ και είμαστε δυνατοί». Στο ΟΑΚΑ και στο ραντεβού με τον ΠΑΟ, η ομάδα του Σπανούλη δείχνει ευάλωτη στην αρχή. Ο Παναθηναϊκός παίρνει προβάδισμα που φτάνει έως και τους 22 (!) πόντους. Η τέταρτη περίοδος αρχίζει με το Τριφύλλι μπροστά με 21. Τελικά, το Περιστέρι ροκανίζει τη διαφορά, κάνει ένα φοβερό 27-7 και θα έπαιρνε τη νίκη (72-71 τελικό σκορ)  αν ήταν εύστοχος ο Ντένμον σε σουτ τριών πόντων στο φινάλε. Τέτοιο come back μόνο όταν έπαιζε ο Σπανούλης έχουμε δει. Προφανώς μετέδωσε τη φιλοσοφία και την πίστη του στους παίκτες. Δεν εξηγείται αλλιώς!

15 Ιανουαρίου: Το Περιστέρι νικά με άνεση  στην Πυλαία (70-81).  Δεύτερη νίκη απέναντι στον ΠΑΟΚ- ήταν φορμαρισμένος ο Δικέφαλος. Οι ομάδα με τα κίτρινα-μπλε βάζει , όμως, υποψηφιότητα για την τρίτη θέση της Α-1. Στα αποδυτήρια, το «Βασίλης Σπανούλης» είναι το κεντρικό σύνθημα και το λένε οι ίδιοι οι παίκτες!

23 Ιανουαρίου: Ο Ολυμπιακός περνά από το νέο σπίτι του Σπανούλη δια πυρός και σιδήρου και πρέπει να λέει «ευχαριστώ» στον ψύχραιμο Γουόκαπ. Αν δεν ήταν ο αμερικανός γκαρντ, τότε το πρωτάθλημα ίσως είχε αγωνία ακόμη και για τις πρώτες θέσεις και πώς θα διαμορφωνόταν ο βαθμολογικός πίνακας. Οι Ερυθρόλευκοι έμειναν αήττητοι, το Περιστέρι καμαρώνει για την απόδοσή του και για το τελικό 86-87, μια ήττα που προέκυψε στο …τσακ. Και για έναν ακόμη λόγο: Δευτέρα το ματς κι όμως είχαν κόσμοι οι εξέδρες. Οι καρποί της δουλειάς του Σπανούλη φαίνονται και άλλωστε, ποια ομάδα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ στο μπάσκετ και σε διαδικασία δημιουργίας, μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων έχει χάσει στον πόντο από δύο σύνολα Ευρωλίγκας;

Συμπέρασμα: Ο Βασίλης Σπανούλης τηρεί τις υποσχέσεις του. Μαθαίνει ακόμη ως προπονητής, είναι ξεκάθαρο. Εχει παραστάσεις. Ισως όμως στο μέλλον διαχειρίζεται, με όπλο την εμπειρία, διαφορετικά αγώνες που κρίνονται σε μια κλωστή, σε μια άμυνα, στην τελευταία επίθεση. Φέρνει όμως κόσμο στις εξέδρες, φιλάθλους που είχαν καιρό να βρεθούν σε ένα κλειστό και δη αυτό του Περιστερίου.

Σε μια μπασκετική γειτονιά, ξεσηκώνονται οπαδοί που έζησαν ή έμαθαν από διηγήσεις πόσο αξιόμαχη και σημαντική ομάδα ήταν το Περιστέρι τη δεκαετία του ’80 ή του ’90. Τότε «έχτισε» το όνομά του ο ΓΣΠ. Ο επόμενος στόχος του κόουτς είναι ένας: όταν αποχωρήσει από το Περιστέρι, γιατί αυτό νομοτελειακά θα συμβεί κάποτε, να έχει ριζώσει για τα καλά η πίστη των οπαδών της ομάδας πως αξίζει να στέκονται δίπλα της.

Να έχει μεγαλώσει, δηλαδή, η πίτα με το κοινό. Το επίτευγμα του προπονητή να ξαναγεννήσει μια μπασκετική περιοχή και να φτιάξει παραπάνω παίκτες που θα ορκίζονται και θα «πεθαίνουν» στο παρκέ γι’ αυτόν…