Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μπόνους» στους υγειονομικούς για τις ελλείψεις του συστήματος υγείας

«Μπόνους» στους υγειονομικούς για τις ελλείψεις του συστήματος υγείας

Κίνητρα σε γιατρούς και νοσηλευτές που καλύπτουν κενά στο ΕΣΥ, αλλαγές στις προμήθειες φαρμάκων των νοσοκομείων και στις μονάδες ψυχικής υγείας προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας

Με «δώρο» την εξαίρεση από clawback και rebate στους γιατρούς που θα ενταχθούν στη λίστα του προσωπικού γιατρού και μπόνους περίπου ένα μισθό επιπλέον σε νοσοκομειακούς γιατρούς και νοσηλευτές, τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, επιχειρεί να καλύψει κενά στο σύστημα υγείας είτε ενισχύοντας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είτε λειτουργώντας «πυροσβεστικά» στο ΕΣΥ όταν δημιουργούνται έκτακτες ανάγκες.

Ταυτόχρονα, αλλάζει και ο τρόπος προμηθειών των νοσοκομείων για φάρμακα, βάζοντας και ένα ακόμη βήμα στη διαδικασία προμηθειών, οι οποίες από τον Απρίλιο και μετά, θα γίνονται μέσω της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) με διαγωνισμούς και συμβάσεις. Αυτό το επιπλέον βήμα, αφήνει «περιθώριο» για καθυστερήσεις μέχρι το σύστημα να προσαρμοστεί, ενώ την ίδια ώρα, εξαιρείται η άμεση λύση της προμήθειας των νοσοκομείων με φάρμακα σε έλλειψη από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ – θυγατρική του ΕΟΦ).

Μπόνους στους υγειονομικούς

Αναλυτικά, η τροπολογία ορίζει πως «η αποζημίωση των προσωπικών ιατρών δεν υπόκειται στον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback) και κλιμακωτού ποσοστού εκπτώσεων (rebate)», ενώ για τους γιατρούς και νοσηλευτές ή προσωπικό ΕΣΥ που μετακινούνται λόγω εκτάκτων αναγκών σε νοσοκομεία της ίδιας ή άλλης υγειονομικής περιφέρειας, παρέχεται πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση 1.800 και 1.200 ευρώ, αντίστοιχα. Η αποζημίωση αυτή δεν προσμετράται στο ανώτατο όριο αποδοχών.

Σε ότι αφορά τους γιατρούς, το μπόνους των 1.800 ευρώ αφορά μετακινήσεις που θα πραγματοποιηθούν ως το τέλος Σεπτεμβρίου φέτος, αφοτου οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών ορίσουν τις έκτακτες ανάγκες που πρέπει να εγκριθούν από το υπουργείο Υγείας. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση και επιλέγονται με σειρά προτεραιότητας. Αν η μετακίνηση διαρκέσει λιγότερο από μήνα, η αποζημίωση είναι αναλογική. Η ρύθμιση αφορά και τους επικουρικούς γιατρούς.

Για τους νοσηλευτές και τους λοιπούς υγειονομικούς, το μπόνους των 1.200 ευρώ, αφορά μετακινήσεις από 1.6.2023-30-9.2023 και τηρείται η αντίστοιχη διαδικασία ορισμού των εκτάκτων αναγκών από τις ΥΠΕ, την έγκριση από το υπουργείο, την αίτηση από τους ενδιαφερόμενους και την επιλογή με βάση τη σειρά προτεραιότητας.

Και για τις δύο περιπτώσεις, προβλέπεται η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.

Στην ΕΚΑΠΥ οι προμήθειες φαρμάκων των νοσοκομείων

Από 1ης Απριλίου 2023, την προμήθεια των νοσοκομείων με φάρμακα αναλαμβάνει η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) μέσω διαγωνισμών από την ίδια ή μέσω συμφωνιών της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, με τις προβλεπόμενες εκπτώσεις rebate τιμής ή όγκου ή οποιαδήποτε άλλη έκπτωση. Η ΕΚΑΠΥ αναλαμβάνει επίσης από την ίδια ημερομηνία τον υπολογισμό και την επιβολή του ποσού επιστροφής για την φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων.

Οι διαγωνισμοί που διενεργεί η ΕΚΑΠΥ για το 2023 και βρίσκονται σε εξέλιξη, ολοκληρώνονται με την υπογραφή συμβάσεων από την ΕΚΑΠΥ.

Καταργείται με την συγκεκριμένη τροπολογία η αγορά φαρμάκων από τα νοσοκομεία μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας.

Για τον υπολογισμό των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (clawback και rebate) από την ΕΚΑΠΥ, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων διαβιβάζει στον πρόεδρο της ΕΚΑΠΥ, εμπιστευτικά, τις συμφωνίες της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές, ενώ παράλληλα συνεπικουρείται και από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

Το προσωπικό της ΕΚΑΠΥ και του ΕΟΠΥΥ υποχρεούται να υπογράψει δήλωση εμπιστευτικότητας, εφόσον λαμβάνει γνώση του περιεχομένου των κλειστών προϋπολογισμών, είτε των συμφωνιών με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

Το προσωπικό που θα αναλάβει τον υπολογισμό των εκπτώσεων και επιστροφών θα οριστεί με απόφαση του υπουργού Υγείας στην οποία θα προσδιορίζονται οι υπόχρεοι δηλώσεων εμπιστευτικότητας. Οι δηλώσεις αυτές θα εξειδικεύονται ανάλογα με το αντικείμενο των υπαλλήλων.

Κλειστός προϋπολογισμός για τις ηπαρίνες του 2022

Η τροπολογία προβλέπει την εισαγωγή για το 2022 κλειστού προϋπολογισμού για τις ηπαρίνες που θα αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία.

Για τις ηπαρίνες που χορηγήθηκαν από τα φαρμακεία, το όριο που θα αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ φτάνει τα 43 εκατ. ευρώ.

Για τα νοσοκομεία, ο προϋπολογισμός για ηπαρίνες περιορίζεται στα 12,6 εκατ. ευρώ και άλλες 400.000 ευρώ για το νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης.

Σε περιπτώσεις υπέρβασης των παραπάνω ποσών, θα καταλογιστεί clawback, επιμεριζόμενο σε κάθε φαρμακευτική εταιρεία με βάση το ποσοστό συμμετοχής της στη δαπάνη του κλειστού προϋπολογισμού.

Δομές Ψυχικής Υγείας

Σε ότι αφορά τις μονάδες ψυχικής υγείας ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προβλέπεται ότι εφόσον είναι χρηματοδοτούμενες από πόρους της Ε.Ε. ή και από εθνικούς πόρους, δεν υποχρεούνται να αναρτούν συμβάσεις με το Δημόσιο μέχρι 150.000 ευρώ εκτός ΦΠΑ στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) και την υποχρέωση χρήσης του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).

Για λόγους διαφάνειας, θα χρησιμοποιείται η ενιαία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, που είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr), την οποία υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024