Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαμά + μπαμπάς + μαμά + μπαμπάς = Μια μεγάλη, ευτυχισμένη «πολυοικογένεια»

Μαμά + μπαμπάς + μαμά + μπαμπάς = Μια μεγάλη, ευτυχισμένη «πολυοικογένεια»

Ή «μπαμπάς + μπαμπάς + μαμά…». Στην πολυοικογένεια, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες. Και οι πολυγονείς λένε ότι οι προκλήσεις αξίζουν τον κόπο.

Καθώς η ιδέα της κοινωνίας για το πώς ορίζεται μια οικογένεια συνεχίζει να διευρύνεται, ορισμένοι γονείς ζουν σε «πολυοικογενειακά» νοικοκυριά, όπου πολλαπλοί σύντροφοι γεννούν και φροντίζουν όλα τα παιδιά τους κάτω από την ίδια στέγη.

Η Alysia Rodgers, 34 ετών, λέει ότι η ίδια και ο σύζυγός της, Tyler, δεν αναζητούσαν την πολυγαμία – ο όρος που χρησιμοποιείται όταν ένα άτομο έχει έναν ή περισσότερους ερωτικούς συντρόφους ταυτόχρονα, με την ενθουσιώδη συγκατάθεση όλων των εμπλεκομένων – όταν γνώρισαν τον Sean Hartless, 46 ετών, και τη σύζυγό του, Taya.

«Δεν ξέραμε καν τι είναι η πολυσυντροφικότητα μέχρι που αρχίσαμε να έχουμε αισθήματα ο ένας για τον άλλον» λέει η Alysia στο TODAY.com.

Σύντομα, ο Sean και η Taya, 28 ετών, οδηγούσαν σχεδόν δύο ώρες για να δουν την Alysia και τον Tyler, 35 ετών, στο σπίτι τους στο Όρεγκον. Εξαντλημένοι από τη μετακίνηση και τροφοδοτούμενοι από την επιθυμία να βλέπονται όλοι πιο συχνά, τα ζευγάρια μετακόμισαν σε ένα νέο σπίτι, όλοι μαζί, τον Φεβρουάριο του 2020.

Και κάπως έτσι η πολυσυντροφικότητα έχει πολυοικογένεια.

Και εδώ μπαίνουν τα παιδιά στην εξίσωση

Ο Tyler και η Alysia ήταν ήδη γονείς δύο παιδιών, 7 και 8 ετών. Ο Tyler λέει ότι το να εξηγήσουν στα παιδιά τη νέα τους κατάσταση διαβίωσης ήταν «πολύ εύκολο».

«Τα παιδιά μας ήξεραν ήδη ότι βγαίναμε με τον Sean και την Taya» λέει ο Tyler. «Τους είπαμε: ‘Ξέρετε ότι η μαμά έχει ένα αγόρι και ο μπαμπάς είχε μια φίλη και θα μετακομίσουμε μαζί και θα γίνουμε όλοι μια μεγάλη οικογένεια, οπότε θα πρέπει να τους φέρεστε όπως φέρεστε σε εμάς – σαν γονείς’».

Από τότε που άρχισαν να ζούνε όλοι μαζί κάτω από την ίδια στέγη, η οικογένεια απέκτησε ακόμα δύο παιδιά.

«Εγώ γέννησα το ένα και η Taya το άλλο» λέει η Alysia. «Δεν ρυθμίσαμε τη βιολογία» – δηλαδή η Alysia, η Taya, ο Tyler και ο Sean δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο βιολογικός πατέρας του 22 μηνών και του 15 μηνών παιδιού τους.

«Είμαστε όλοι ισότιμοι γονείς για όλα τα παιδιά και αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης» λέει η Alysia. «Ούτε είναι κάτι που προσπαθούμε να κρύψουμε από τα παιδιά. Αν θέλουν να μάθουν από πού προέρχεται το DNA τους, θα ακολουθήσουμε οπωσδήποτε αυτόν τον δρόμο μαζί τους. Αλλά σε αυτό το σημείο της ζωής τους, δεν έχει σημασία».

«Θέλαμε να κάνουμε ό,τι μπορούσαμε για να βεβαιωθούμε ότι όλοι θα νιώθουν ισότιμοι γονείς» προσθέτει η Taya. «Σε αυτό το σημείο, το να μάθουμε τα γονίδιά τους δεν θα άλλαζε τίποτα».

Αύξηση των πολυγαμικών σχέσεων

Οι πολυγαμικές σχέσεις έχουν κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Μια μελέτη του 2021 σε 3.438 ανύπαντρους ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε ότι ένας στους έξι ερωτηθέντες «ήθελε να είναι πολυγαμικός» – ένας στους εννέα έχει υπάρξει κάποια στιγμή και ένας στους 15 δήλωσε ότι «γνώριζε κάποιον που ήταν ή είναι πολυγαμικός».

Παρόλα αυτά, εκπομπές όπως το «Sister Wives» – που απεικονίζουν την πολυγαμία, κατά την οποία ένα άτομο είναι παντρεμένο με πολλούς συντρόφους – έχουν προκαλέσει σύγχυση και έχουν δημιουργήσει ακόμη και αρνητικά στερεότυπα για τις πολυγαμικές οικογένειες, λέει ο Sean.

«Οι αναφορές στο ‘Sister Wives’ μας κάνουν πάντα να γελάμε, γιατί αυτό είναι η πρακτική της πολυγαμίας έναντι της πολυοικογένειας» εξηγεί. »Νομίζω ότι ο κόσμος ακούει την πρόθεση –πολύ- και νομίζει ότι είναι το ίδιο πράγμα – δεν είμαστε εμείς έτσι. Δεν έχουμε ιεραρχική κατάσταση εδώ – προσπαθούμε όλοι να είμαστε ίσοι και να μην έχουμε τον ‘πατριάρχη’ να ηγείται της οικογένειας».

Η Jennifer Martin, 34 ετών, συμφωνεί. «Υπάρχει αυτονομία» λέει η Τζένιφερ, η οποία ζει στη Βιρτζίνια με τον σύζυγό της Daniel, 35 ετών, τον σύντροφό της Ty Simpson, 32 ετών, και τα δύο τους παιδιά.

Photo: Courtesy Jennifer Martin

Μαμά + Μπαμπάς + Μπαμπάς

Η Jennifer και ο Daniel μεγάλωσαν και οι δύο σε συντηρητικά, ευαγγελικά νοικοκυριά, όπου, όπως λέει η Jennifer «αν ερωτευτείς κάποιον, παντρεύεσαι». Το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε στα 19, παντρεύτηκε στα 20 και απέκτησε δύο παιδιά όταν η Jennifer ήταν 25 ετών.

«Δεν νομίζω καν ότι άκουσα ποτέ τη λέξη «πολυγαμία»», λέει η Jennifer. «Δεν ήξερα κανέναν που να μην είναι μονογαμικός. Δεν πίστευα ότι υπήρχε κάτι τέτοιο».

Στα 27 της, αφού επανεξέτασε τι πίστευε, η Jennifer είπε στον Daniel ότι ένιωθε σεξουαλική έλξη και μάλιστα βρέθηκε ερωτευμένη με άλλους ανθρώπους, αλλά δεν έπαυε να είναι ερωτευμένη και μαζί του.

«Πήγαμε τα πράγματα πολύ αργά – είδαμε έναν σύμβουλο, διαβάσαμε βιβλία και πήγαμε σε μια ομάδα πολυσυντροφικότητας», λέει. «Άρχισε να βγαίνει με κάποιον πριν από μένα».

Το 2018, η Jennifer γνώρισε τον Ty, ο οποίος το 2020, μετακόμισε μαζί τους.

«Ένα από τα πράγματα που ήταν δύσκολο για μένα στην αρχή, ήταν να αποτινάξω τη νοοτροπία ότι αφαιρούσα κάτι από τον Daniel και τις εμπειρίες του με τα παιδιά» λέει ο Ty.

«Αλλά είναι μια κοινότητα. … Όλοι έχουμε να παίξουμε τους δικούς μας ρόλους, και στο τέλος της ημέρας, ο κύριος στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μεγαλώνουν με καλοσύνη και αγάπη».

Photo: Courtesy Jennifer Martin

Η καλή, η κακή και η ακριβή πλευρά της πολυοικογένειας

Και οι δύο οικογένειες λένε ότι υπάρχουν τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα σε ένα πολυοικογενειακό νοικοκυριό.

«Έχουμε περισσότερα χέρια για τις δουλειές» λέει ο Tyler. «Είναι πολύ σπάνιο, νομίζω, για τις οικογένειες να έχουν αυτού του είδους τη βοήθεια».

Η Alysia, ο Tyler και ο Sean εργάζονται όλοι με πλήρη απασχόληση, ενώ η Taya είναι μαμά που μένει στο σπίτι. Ο Sean λέει ότι το γεγονός ότι τα παιδιά φροντίζονται πάντα από τουλάχιστον έναν γονέα «είναι μια τεράστια ανακούφισης» επειδή όλοι γνωρίζουν ότι «τα παιδιά σου φροντίζονται σίγουρα από τους σωστούς ανθρώπους».

Λένε ότι τα παιδιά τους παίρνουν επίσης πολύτιμα μαθήματα ως αποτέλεσμα της οικογενειακής τους δυναμικής – μαθήματα όπως, «οι σχέσεις δεν χρειάζεται να μοιάζουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο» λέει ο Sean, και ότι ο τρόπος που επιλέγουν να ζήσουν είναι «100% δική τους επιλογή» και ότι οι γονείς τους «θα τους αγαπούν και θα τους υποστηρίζουν ό,τι κι αν συμβεί» προσθέτει η Alysia.

Η Jennifer λέει ότι χαίρεται που οι γιοι της μαθαίνουν για την αυτονομία, για την αμφισβήτηση των παραδοσιακών ρόλων των φύλων και για το πώς να αξιοποιούν τη δύναμη της κοινότητας.

«Ελπίζω ότι αυτό θα διαμορφώσει μια νοοτροπία αλληλοβοήθειας και ενότητας όταν μεγαλώσουν».

Τα αρνητικά ποια είναι;

Φυσικά, η πολυοικογένεια συνοδεύεται από κάποιες προκλήσεις: τον προγραμματισμό, για παράδειγμα.

«Πρέπει να συναντιόμαστε εβδομαδιαία και τα ημερολόγιά μας στο Google είναι τόσο χαοτικά» λέει ο Daniel. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όχι μόνο μπορούμε να συντονίσουμε τα χρονοδιαγράμματα, αλλά και ότι οι ανάγκες όλων μας ικανοποιούνται».

Ο πληθωρισμός και το κόστος των τροφίμων πλήττει επίσης σκληρά την οικογένεια του Daniel, της Jennifer και του Ty (όπως και πολλές άλλες πολύτεκνες οικογένειες).

«Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο πολύ τρώνε οι άνθρωποι σε αυτό το σπίτι» λέει η Jennifer.

«Ο συνδυασμός διαφορετικών στυλ ανατροφής μπορεί να είναι δύσκολος» προσθέτει ο Sean.

«Εγώ τείνω να είμαι λίγο πιο – κάποιοι θα χρησιμοποιούσαν τη λέξη «σκληρός», εγώ χρησιμοποιώ τη λέξη «σταθερός»», εξηγεί. «Ε ξακολουθούμε να κάνουμε καθημερινά συζητήσεις γι’ αυτό».

Παρά τις προκλήσεις -συμπεριλαμβανομένων στιγμών ζήλιας- και οι δύο οικογένειες λένε ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των μειονεκτημάτων, επειδή τα παιδιά τους επωφελούνται από το γεγονός ότι έχουν τόσους πολλούς ενήλικες που εμπιστεύονται και αγαπούν στη ζωή τους.

«Στο τέλος της ημέρας, είμαστε ακριβώς όπως κάθε άλλη μονογαμική οικογένεια – είμαστε μόνο τέσσερις» λέει ο Tyler. «Το να είσαι γονιός είναι κάτι πολύ περισσότερο από τη βιολογία, και αυτό είναι το ζητούμενο για εμάς».

Δείτε το βίντεο

*Με στοιχεία από το today.com

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024