Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Τα Leopard 2 μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες»

«Τα Leopard 2 μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες»

Ο Τζον Τσίπμαν, διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, μιλά στα Νέα

Η παράδοση σύγχρονων δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης. Ο Τζον Τσίπμαν, διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, πιστεύει σε συνέντευξή του στο Φόρουμ του Νταβός ότι η προμήθεια μοντέλων όπως το γερμανικό Leopard 2 θα αλλάξει τις ισορροπίες ελέγχου.

Γιατί τα σύγχρονα δυτικά άρματα μάχης είναι τόσο σημαντικά για την Ουκρανία;

Η Ρωσία εισέβαλε στη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο μέρος του πολέμου είναι χερσαία σύγκρουση. Το πυροβολικό έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά υπάρχουν επίσης σημαντικές μάχες με τανκς. Υπάρχουν όρια στην ικανότητα της Ουκρανίας να προστατεύσει τα εδάφη που ελέγχει και να ανακαταλάβει περισσότερα αν δεν λάβει σύγχρονα άρματα μάχης. Στο παρελθόν, μία από τις ανησυχίες ήταν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να μάθουν να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα άρματα μάχης του ΝΑΤΟ. Αλλά η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι ο ουκρανικός στρατός προσαρμόζεται γρήγορα. Τα άρματα μάχης για τα οποία γίνεται λόγος, τα γερμανικά Leopard 2, τα οποία διαθέτουν και άλλες χώρες, θα έκαναν τη διαφορά στις χερσαίες συγκρούσεις και θα άλλαζαν την ισορροπία στον έλεγχο του εδάφους.

Η Ρωσία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες και καταβάλλει προσπάθειες αναδιοργάνωσης. Ποια είναι η κατάσταση των δυνάμεών της;

Ο πρόεδρος Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για τους ουκρανούς ούτε για τους ρώσους πολίτες. Η πρόσφατη επιστράτευση αφορούσε ρώσους πολίτες, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν καμία στρατιωτική εκπαίδευση. Παρ’ όλα αυτά, σε κάθε πόλεμο έρχεται μια στιγμή που οι αριθμοί έχουν σημασία και αν ο Πούτιν είναι σε θέση να κινητοποιηθεί ξανά, τότε ο απόλυτος αριθμός των ανθρώπων που είναι σε θέση να ρίξει σε αυτή τη μάχη είναι σημαντικός. Η Ρωσία έχει προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού. Είναι σημαντικό η ισορροπία δυνάμεων να μετατοπιστεί περισσότερο υπέρ της Ουκρανίας, ώστε να μην παραταθεί η ταλαιπωρία του ουκρανικού λαού.

Ποιο είναι το πιο αξιόπιστο σενάριο για το εγγύς μέλλον;

Οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όλο και καλύτερο εξοπλισμό από τη Δύση. Υπήρξε μια διαδοχική κλιμάκωση της βοήθειας, έτσι ώστε αυτό που ήταν αδιανόητο τον Απρίλιο να γίνει ρουτίνα το καλοκαίρι. Οι τακτικοί πύραυλοι Κρουζ (ATACMS, με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων) θα έκαναν μεγάλη διαφορά. Οι Ρώσοι πρέπει να υποφέρουν πολύ περισσότερο στο πεδίο της μάχης για να υπάρξει αξιόπιστη κατάπαυση του πυρός. Είναι σημαντικό να μη μετατραπεί σε μια παγωμένη σύγκρουση και ο μόνος τρόπος είναι να μετατοπιστεί η ισορροπία δυνάμεων υπέρ της Ουκρανίας και να δείξουμε στη Ρωσία ότι θα διατηρήσουμε τη βούληση και την ικανότητα να το κάνουμε αυτό.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024