Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Προσδοκίες για τη «δεύτερη τετραετία» - «Οι αγορές περιμένουν τι θα γίνει στις εκλογές»

Μητσοτάκης: Προσδοκίες για τη «δεύτερη τετραετία» – «Οι αγορές περιμένουν τι θα γίνει στις εκλογές»

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τον όρο «δεύτερη τετραετία» όταν με τις απαντήσεις του δημιουργούνταν υποψία οικονομικής είδησης

Η σημερινή θεματική συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού δεν έδωσε κάποια μεγάλη είδηση με άμεσο αντίκρισμα σε ότι αφορά την οικονομία. Στο γαλάζιο φόντο του «Συνεχίζουμε με ανάπτυξη, αύξηση μισθών και νέες δουλειές» η επιδίωξη Μητσοτάκη ήταν να δημιουργήσει προσδοκίες ενόψει των εκλογών και διλήμματα στο εν δυνάμει εκλογικό ακροατήριο της ΝΔ για να συγκρατήσει απώλειες από την κυβερνητική φθορά προκειμένου να μην στραφεί η ψήφος αυτών των κοινωνικών δυνάμεων προς άλλες κατευθύνσεις και ιδίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις προθέσεις μας για τη …δεύτερη τετραετία

Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τον όρο «δεύτερη τετραετία» όταν με τις απαντήσεις του δημιουργούνταν υποψία είδησης, όπως το παράθυρο για μειώσεις στους έμμεσους φόρους ή τις εργοδοτικές εισφορές. Σε απλά ελληνικά το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη θα μπορούσε να συνοψιστεί στο «ψηφίστε με πάλι για να…».

Είναι χαρακτηριστικές οι αποστροφές του λόγου του πρωθυπουργού όπως «η αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων για την επόμενη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα μπορεί να συζητηθεί στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών και των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, βάσει του σχεδίου που θα έχουμε για την επόμενη τετραετία.

»[…] θα επαναλάβω ακόμα μία φορά ότι η προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων για να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η «έκρηξη» της ακρίβειας, προσωπικά δεν με βρίσκει σύμφωνο. […] Άρα, εάν πρόκειται να κάνουμε κάποια στιγμή μείωση έμμεσων φόρων, κάτι το οποίο το θεωρώ πιθανό στη διάρκεια της δεύτερης τετραετίας, να είστε απολύτως σίγουρες και σίγουροι ότι αυτή θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Αλλά θα είναι μία μείωση η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα διακινδυνεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».

«Ναι, είναι στις προθέσεις μας η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Θα μπορέσουμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα όταν παρουσιάσουμε αναλυτικά το πρόγραμμα μας για τη δεύτερη τετραετία».

Βεβαίως και περιμένουν

Μάλιστα το «συνέχεια, συνέπεια, σταθερότητα» για την οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης το συνέδεσε με το εκλογικό αποτέλεσμα και την ανάδειξη σταθερής κυβέρνησης από τις κάλπες. Ειδικότερα δε, σ’ αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θέλησε να απευθυνθεί σε ένα αστικό ή και μικροαστικό κοινό καθώς συνέδεσε το εκλογικό αποτέλεσμα με την επενδυτική βαθμίδα, τις ξένες επενδύσεις, το ρόλο των αγορών έναντι της χώρας, αλλά και τη δημιουργία ακόμα φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα.

Ειδικότερα δε σε αυτό το σημείο ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν λίγες οι φορές που έκανε συγκρίσεις με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ή απέδωσε στην πολιτική της τότε κυβέρνησης καθυστερήσεις σημερινές όπως η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

«Η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν πέρασαν από τρίτο μνημόνιο, ούτε κινδύνευσαν να βγουν από την Ευρωζώνη, ούτε είχαν ποτέ μια κυβέρνηση η οποία έπαιξε κορώνα-γράμματα τις τύχες της χώρας, όπως η κυβέρνηση Τσίπρα-Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015» είπε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς γιατί αυτές οι χώρες έχουν ανακτήσει την επενδυτικής τους βαθμίδα σε αντίθεση με την Ελλάδα.

«Οι οίκοι αξιολόγησης αλλά και οι αγορές περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. Βεβαίως και περιμένουν» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας: «Και πιστεύω ακράδαντα ότι αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά θα είναι ζήτημα χρόνου, λίγων μηνών, να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αναρωτιέμαι αν το αν ίδιο μπορούν να πουν, με την ίδια σιγουριά, και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Εγώ είμαι απολύτως σίγουρος γι’ αυτό. Απολύτως σίγουρος γι’ αυτό.

Ούτε με κυάλι

»Αν, όμως, για οποιονδήποτε λόγο -δεν εκτιμώ ότι θα γίνει- από τις εκλογές προκύψει κάποια παρατεταμένη αστάθεια ή μια κυβέρνηση η οποία θα έρθει και θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τελείως διαφορετικό από το δικό μας πρόγραμμα, τότε δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κυάλι. Για να σας το πω, έτσι, απλά και ωμά.

»Άρα, βεβαίως και η πρόοδος στην αξιολόγηση των διεθνών οίκων συνδέεται συνολικά με την πορεία του κυβερνητικού έργου». Στην κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επενδυτική βαθμίδα δεν είναι μια τεχνοκρατική παράμετρος καθώς θα σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού, για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Προσωπικό βίωμα

Στο ίδιο περίπου κλίμα ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού και για το ζήτημα των ξένων επενδύσεων μεταφέροντας όπως είπε το «προσωπικό μου βίωμα» σε σχέση με το τι έλεγαν οι ξένοι επενδυτές στο Νταβός το 2020 και τι λένε σήμερα.

«Τότε υπήρχε ένα θεωρητικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, υπήρχε μία καλή εικόνα, ένα -θα έλεγα- ενδιαφέρον για αυτά τα οποία λέγαμε. Υπήρχε όμως και μία αμφιβολία: μια χώρα η οποία βγαίνει από μία δεκαετή οικονομική κρίση, με νέα κυβέρνηση, θα μπορέσει όλα αυτά τα οποία λέει να τα εφαρμόσει;

»Σήμερα σας διαβεβαιώνω ότι, τρία χρόνια μετά, ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της αμφιβολίας και αυτής της ανησυχίας δεν υπάρχει πια. Και δεν υπάρχει διότι υπάρχει ένα έργο. Μετρήσιμο έργο με συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Μακροχρόνιο ορίζοντα υλοποίησης

«Η χώρα μας κατάφερε και προσέλκυσε επενδύσεις, γιατί ακριβώς υπάρχει αυτή η συνολική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, γιατί έχει μια σταθερή κυβέρνηση. Η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική όταν μιλάμε για επενδύσεις οι οποίες έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα υλοποίησης.

»Άρα, η καλύτερη απάντηση για το εάν έχει βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας τελικά δίνεται από αυτούς οι οποίοι επιλέγουν να επενδύσουν στην πατρίδα μας, ενώ πριν από κάποια χρόνια δεν θα εξέταζαν καν αυτό το ενδεχόμενο».

Βλέπουν καλές πιθανότητες επανεκλογής

«Προφανώς οι επενδυτές οι οποίοι έρχονται βλέπουν κάτι στην ελληνική οικονομία: δυνατότητα δημιουργίας προστιθέμενης αξίας, πρώτα και πάνω απ’ όλα ο επενδυτής επενδύει όταν βλέπει ένα περιθώριο κέρδους» είπε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης προσθέτοντας: «Βλέπουν, όμως, πιστεύω και μία σταθερή κυβέρνηση, με καλές πιθανότητες επανεκλογής -μην έχετε καμία αμφιβολία ότι κι αυτό παίζει ρόλο σε αυτές τις αποφάσεις».

Και κατέληξε αναφορικά με το ζήτημα της απονομής της Δικαιοσύνης ότι «θα αποτελέσει σημαντική προτεραιότητα δεύτερης τετραετίας για την κυβέρνησή μας να χτίσουμε πάνω σε αυτά τα οποία έχουμε πετύχει, άρα να κινηθούμε πιο γρήγορα και σε αυτή την κατεύθυνση. Εκτιμώ, κατά συνέπεια, ότι αυτή η τάση και αυτά τα νούμερα τα οποία είδα, πολύ εντυπωσιακά, διεθνών ξένων επενδύσεων θα συνεχιστούν».

Οι αγορές είναι ο πιο αυστηρός κριτής

Μάλιστα την εμπιστοσύνη που εμπνέει στις αγορές η κυβερνητική πολιτική –τουλάχιστον αυτό το μήνυμα θέλησε να περάσει ο κ. Μητσοτάκης- επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός για να θωρακιστεί από τις εκ δεξιών και εξ’ αριστερών κριτικές που δέχεται για την πολιτική του.

«Σας διαβεβαιώνω ότι οι αγορές τελικά είναι ο πιο αυστηρός κριτής. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η προηγούμενη Πρωθυπουργός αποφάσισε να τινάξει την μπάνκα στον αέρα, θεωρώντας ότι επειδή είναι χώρα G7 και είναι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούσε να ανακοινώσει 50 δισ. μειώσεις φόρων χωρίς να εξηγήσει από πού θα έβρισκε τα λεφτά. Κατέρρευσε η λίρα και η Πρωθυπουργός μαζί.

»Έχετε καμία αμφιβολία ότι αν στην Ελλάδα υπήρχε σοβαρή αμφιβολία για την υπευθυνότητα και σοβαρότητα του οικονομικού μας επιτελείου στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, ότι δεν θα είχε συμβεί ακριβώς το ίδιο;».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024