Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο δίκτυο «Μπλε» Δήμων εντάσσεται ο Δήμος Αμοργού

Στο δίκτυο «Μπλε» Δήμων εντάσσεται ο Δήμος Αμοργού

Σκοπός του Δικτύου «Μπλε» Δήμων είναι η ανάπτυξη πρακτικών και πολιτικών για το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και η μεταφορά τοπικών πρακτικών σε εθνικό επίπεδο.

Την προσχώρηση του Δήμου Αμοργού στο Δίκτυο Μπλε Δήμων αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του νησιού στην πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε το 2023. Είναι το 9ο νησί των Κυκλάδων που εντάσσεται στο εθνικό δίκτυο που πλέον αριθμεί συνολικά 19 μέλη.

Σκοπός του Δικτύου «Μπλε» Δήμων – όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δικτύου –  είναι η ανάπτυξη πρακτικών και πολιτικών για το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και η μεταφορά τοπικών πρακτικών σε εθνικό επίπεδο. Ήδη από την αρχή λειτουργίας του Δικτύου τα μέλη συμμετείχαν στην προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων που εντοπίζονται στην επικράτεια τους αλλά και των καλών πρακτικών που εφαρμόζουν για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Αυτή ήταν και η πρώτη ανάλογη προσπάθεια που έλαβε χώρα στην Ελλάδα. Στο δίκτυο συμμετέχουν δήμαρχοι, δημοτικοί υπάλληλοι, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, εκπρόσωποι από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών οι οποίοι και συμμετέχουν στην ανάπτυξη καλών πρακτικών, την παραγωγή πρωτογενών δεδομένων, την ανάπτυξη στοιχειοθετημένων συστάσεων προς την κεντρική κυβέρνηση και την υλοποίηση κοινών δράσεων.

Το δίκτυο λειτουργεί σε συντονισμό με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο οποίο διοχετεύονται ευρήματα και προτάσεις που αναπτύσσονται από τα μέλη.

Στόχος του Δήμου Αμοργού αποτελεί ο σχεδιασμός ολιστικών δράσεων σε συνεργασία με την αλιευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω δράσεων καθαρισμού, εγκατάστασης σταθμού συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων, εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, η συμμετοχή του Δήμου Αμοργού στο Δίκτυο Μπλε Δήμων αναμένεται να διασφαλίσει την πρόσβαση σε οριζόντιες δράσεις του δικτύου, την ανταλλαγή καλών πρακτικών, την παροχή κατευθύνσεων σε κεντρικό επίπεδο αλλά και τη συμμετοχή σε οριζόντιες ή επιμέρους χρηματοδοτικές προτάσεις του δικτύου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως η απόφαση αυτή έρχεται σε μία στιγμή όπου βρίσκονται εν εξελίξει οι διαδικασίες για την απόκτηση νομικής οντότητας του δικτύου.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη σχεδιασθεί δράσεις για το 2023 για το νησί της Αμοργού στη βάση των αναγκών που έχουν διατυπωθεί ήδη από την τοπική κοινωνία. Οι προσπάθειες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος συνεχίζονται και ενισχύονται πλέον τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε θεσμικό επίπεδο.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024