Η Ρομπέρτα Μέτσολα έχασε μια προθεσμία για να δηλώσει ένα «βακχικό» συμπόσιο στη Βουργουνδία.

Επιμένει το Politico, παρά τη διάψευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι η πρόεδρός του, Ρομπέρτα Μέτσολα, έχασε την προθεσμία να δηλώσει τα δώρα που είχε δεχτεί.

Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα, η Μέτσολα είχε πραγματοποιήσει ένα πολυτελές δωρεάν ταξίδι – συμπεριλαμβανομένου ενός πολυτελούς δείπνου και ενός δωματίου σε ξενοδοχείο 350 ευρώ για την ίδια και τον σύζυγό της – με όλα τα έξοδα πληρωμένα από ένα ελίτ κύκλο κρασιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όλα στη φόρα από τη Μέτσολα: Αποκάλυψε τα δώρα που έλαβε – Σαμπάνιες, σοκολάτες και χρυσά κεντήματα

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η Μέτσολα φέρεται να ταξίδεψε στη Βουργουνδία, μια διάσημη οινοπαραγωγική περιοχή της Γαλλίας, για να αναλάβει μια τιμητική θέση από μια αδελφότητα που ονομάζεται Confrérie des Chevaliers du Tastevin, σε ένα δείπνο πέντε πιάτων μέσα σε ένα μεσαιωνικό κάστρο.

Το ταξίδι έγινε στις 22 Οκτωβρίου πέρυσι, αλλά η Μέτσολα έκανε τη δήλωσή της στην ιστοσελίδα της Βουλής στις 11 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, πολύ μετά τη λήξη της προθεσμίας για τους ευρωβουλευτές.

Όταν ρωτήθηκε από το Politico εάν έχει παραβιάσει κανόνες με τους οποίους πρέπει να συμμορφώνονται όλοι οι ευρωβουλευτές, η Μέτσολα είπε: «Ως πρόεδρος της Βουλής, όχι. Θα το κάνω [σ.σ. να δηλώσει το ταξίδι] μόλις ολοκληρωθούν οι σκέψεις για το πρωτόκολλο ασφαλείας, θα το κάνω».

Η Μέτσολα και ο εκπρόσωπος Τύπου της Βουλής υποστηρίζουν ότι δεν καλύπτεται από τους ίδιους κανόνες με τα άλλα μέλη της Βουλής των 705 εδρών όσον αφορά τη δημόσια δήλωση ταξιδιών.

Από ποιον πληρώθηκαν τα έξοδα;

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jaume Duch δήλωσε στο POLITICO: «Ενώ αυτά τα πράγματα δεν έχουν δηλωθεί ποτέ στο παρελθόν από τους προέδρους του Κοινοβουλίου, η πρόεδρος Μέτσολα επέλεξε να το πράξει σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση για να ενισχύσει τη διαφάνεια και να δώσει το σωστό παράδειγμα». Είπε ότι ποτέ δεν πληρώθηκαν έξοδα μετακίνησης από τρίτους.

«Το ταξίδι της με το αυτοκίνητο πληρώθηκε και κανονίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για λόγους ασφαλείας, όπως συμβαίνει κάθε φορά που ταξιδεύει ο πρόεδρος», δήλωσε άλλος αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Φρόιντ δήλωσε στο POLITICO ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να λάβει μέτρα τις επόμενες ημέρες για καθυστερημένες δηλώσεις χορηγούμενων ταξιδιών.

«Χαίρομαι που η Μετσόλα είναι απόλυτα διαφανής στα ταξίδια που χορηγεί. Ως πρόεδρος, δίνει το παράδειγμα – ειδικά όταν πρόκειται για ηθικούς κανόνες. Οι δηλώσεις της αργούν», είπε ο Freund.

Και πρόσθεσε: «Κάθε ευρωβουλευτής θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να προλάβει τις δηλώσεις του τις επόμενες ημέρες. Αλλά μετά από αυτό, οι κανόνες διαφάνειας πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να επιβληθούν κυρώσεις για παραπτώματα».

Η προώθηση του ευρωπαϊκού κρασιού

Το λόμπι του κρασιού έχει σημαντική επιρροή στη Γαλλία και στις Βρυξέλλες, καθώς το κρασί είναι μια προσοδοφόρα εξαγωγή και κεντρικό στοιχείο της εμπορικής πολιτικής του μπλοκ.

Η ΕΕ ξοδεύει εκατομμύρια για να προωθήσει τις πωλήσεις ευρωπαϊκών κρασιών εκτός του μπλοκ κάθε χρόνο, τα προστατεύει από κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας στο πλαίσιο του συστήματος γεωγραφικών ενδείξεων της και επιδοτεί τους αμπελουργούς μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η αξιωματούχος της ΕΕ υπερασπίστηκε την απόφαση της Μέτσολα να παρευρεθεί στην εκδήλωση της αδελφότητας, η οποία σύμφωνα με το επίσημο ιστορικό της αφορούσε την «ένταξή της ως ιδιώτη της οργάνωσης».

«Είναι η ευρωπαϊκή γαστρονομία και αυτό είναι κάτι που είναι περήφανη που προωθεί», είπε η αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι ο τίτλος που της απονεμήθηκε συμμετείχε στην «μηδενική» δραστηριότητα. «Αν αυτό την κάνει αντικείμενο χλευασμού, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η πρόθεσή της ήταν απλώς να δείξει σε όλους ότι μπορείτε να είστε ανοιχτοί με τα πάντα», είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Καθώς η Μέτσολα προσπαθεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στις διαδικασίες διαφάνειας του Κοινοβουλίου, το δικό της ιστορικό δηλώσεων τίθεται υπό μεγαλύτερο έλεγχο.

Tα δώρα που έλαβε

Την Πέμπτη, το POLITICO αποκάλυψε ότι είχε καταγράψει 142 δώρα σε δημόσιο μητρώο, παραβιάζοντας την πολυετή κοινοβουλευτική πρακτική — αλλά και χάνοντας μια προθεσμία που σύμφωνα με το γραπτό εγχειρίδιο κανόνων πρέπει να ισχύει για αυτήν. Η Μετσόλα και η ομάδα της έχουν απορρίψει κατηγορηματικά την ιδέα ότι παραβίασε οποιουσδήποτε κανόνες.

Η ίδια είπε στο POLITICO ότι η «έκκλησή» της ήταν να μην τιμωρηθούν για αυτό όσοι κάνουν προσπάθεια να είναι πιο διαφανείς. «Αυτό που δεν θέλω, και αυτό είναι επίσης μια έκκληση, και αυτό έρχεται επίσης από πολλούς συναδέλφους, είναι ότι αυτοί που δήλωσαν πραγματικά [δώρα] είναι μερικές φορές το επίκεντρο παρά αυτοί που δεν το έκαναν», ο Μαλτέζος είπε ο πολιτικός.

Πάνω από 200 μεμονωμένα ταξίδια όπου η διαμονή, το ταξίδι ή και τα δύο πληρώθηκαν από τρίτο μέρος έχουν δηλώσει οι ευρωβουλευτές από την έναρξη της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου το 2019, σύμφωνα με ανάλυση που είδε το POLITICO.

Οι τοποθεσίες αυτών των ταξιδιών περιλαμβάνουν πολλές μη δημοκρατικές χώρες όπως η Βενεζουέλα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα, το Μπαχρέιν, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και η Συρία.

Το βακχικό συμπόσιο

Η αδελφότητα Tastevin , η οποία ιδρύθηκε το 1934, δηλώνει ότι η αποστολή της είναι να προστατεύσει τη φήμη του κρασιού της Βουργουνδίας και να αναβιώσει τις «παλιές βακχικές αδελφότητες» από τον 17ο και τον 18ο αιώνα. Ο Βάκχος ήταν ο αρχαίος ρωμαϊκός θεός του κρασιού και των γιορτών.

«Την καλωσορίσαμε ως λάτρη του κρασιού και με την ιδιότητά της ως προέδρου του ΕΚ», δήλωσε στο POLITICO ο Quartermaster της αδελφότητας Arnaud Orsel, προσθέτοντας ότι ήταν μεγάλη «τιμή» να τη φιλοξενούμε. Ο Orsel και το προσωπικό του ξενοδοχείου επιβεβαίωσαν επίσης ότι ο σύζυγος της Μέτσολα τη συνόδευε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Η αδελφότητα σέρβιρε πέντε πιάτα σε συνδυασμό με κρασί στο δείπνο. Το μενού περιελάμβανε τα τυπικά αυγά ποσέ της Βουργουνδίας σε σάλτσα meurette από κόκκινο κρασί, με ζαργκόν, μανιτάρια και κρεμμύδι.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr