Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαψεύδει δημοσίευμα του Politico, το οποίο αναφέρει ότι η Ρομπέρτα Μέτσολα «αποκάλυψε τα δώρα που έλαβε».

«Εξαιρετικά παραπλανητικό» χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα, Πέμπτη, στο Politico, το οποίο αφορά στην πρόεδρο του Σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα, με τίτλο «Champagne, chocolates and gold: EU Parliament chief reveals massive gift haul», (Σαμπάνιες, σοκολάτες και χρυσό: Η επικεφαλής του ΕΚ αποκαλύπτει τα δώρα που έλαβε).

Σημειώνουν, μάλιστα, ότι αυτό «έχει ήδη διευκρινιστεί στον δημοσιογράφο του Politico από τις υπηρεσίες Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Γραφείο της προέδρου», Ρομπέρτα Μέτσολα.

Συγκεκριμένα, επισημαίνουν τα εξής:

  • «Δεν έχει γίνει καμία παραβίαση κανόνων και δεν υπάρχουν δώρα στη κατοχή της προέδρου».
  • «Η πρόεδρος δεν ‘ξέχασε’ να δηλώσει δώρα, γιατί δεν ισχύει η προθεσμία του ενός μήνα για την πρόεδρο, καθώς δεν της δωρίζονται ως ευρωβουλευτή, αλλά ως εκπροσώπου του θεσμού».

«Δώρα πρωτοκόλλου»

Όπως εξήγησαν στο Politico οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, «όλα τα δώρα από όλους τους προέδρους του ΕΚ λαμβάνονται πάντα από τον κάτοχο της θέσης για λογαριασμό του θεσμικού οργάνου και ποτέ με την προσωπική του ιδιότητα».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, διευκρινίζουν, «ότι δεν πρόκειται για δώρα προς βουλευτές, αλλά για δώρα πρωτοκόλλου, τα περισσότερα από τα οποία ανταλλάσσονται με τρίτες χώρες ή άλλες αρχές, ακολουθώντας την καθιερωμένη πρακτική του πρωτοκόλλου.

»Επίσης, δεν υπάρχουν ‘δώρα που δεν έχουν δηλωθεί’, όλα τα δώρα προς το θεσμικό όργανο έχουν δηλωθεί εσωτερικά και βρίσκονται στη κυριότητα του θεσμικού οργάνου, όχι της προέδρου».

Διευκρινίζουν, ακόμη, ότι οι πρόεδροι «είθισται να δηλώνουν στο μητρώο μαζικά τα δώρα στο τέλος της θητείας τους και, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, η πρόεδρος αποφάσισε να αλλάξει αυτή τη τακτική, δηλώνοντας τα δώρα το συντομότερο δυνατόνμ για να αυξηθεί η διαφάνεια και να αποφευχθούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες».

Επισημαίνεται επίσης ότι «ορισμένα δώρα πρωτοκόλλου που λαμβάνει η Προεδρία, για λογαριασμό του θεσμικού οργάνου, εκτίθενται σε τακτική βάση στους επισκέπτες στο Στρασβούργο και εντάσσονται, κατά περίπτωση, στην καλλιτεχνική συλλογή του θεσμικού οργάνου».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr