Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νταβός: Πέμπτη και Παρασκευή η συμμετοχή Μητσοτάκη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Νταβός: Πέμπτη και Παρασκευή η συμμετοχή Μητσοτάκη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Το ετήσιο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, είναι η μεγαλύτερη συνάντηση πλούτου και πολιτικής ισχύος στο παγκόσμιο ημερολόγιο, όμως για πρώτη φορά φέτος η ισορροπία αλλάζει

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για το Νταβός της Ελβετίας όπου αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή θα συμμετάσχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού  Φόρουμ (WEF).

Αλλάζει η ισορροπία φέτος

Το ετήσιο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, είναι η μεγαλύτερη συνάντηση πλούτου και πολιτικής ισχύος στο παγκόσμιο ημερολόγιο, όμως για πρώτη φορά φέτος η ισορροπία αλλάζει.

Ως γνωστόν, τον Ιανουάριο οι διοργανωτές ανακοινώνουν μία λίστα με εθνικούς ηγέτες, παγκόσμιους αξιωματούχους και πανίσχυρους CEO. Φέτος θα πάνε στο Νταβός, 52 αρχηγοί κρατών, όμως οι κορυφαίοι ηγέτες θα λείπουν.

Ηχηρές απουσίες

Σύμφωνα με το politico, μεταξύ των πανίσχυρων ηγετών που θα λείπουν είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Και η λίστα με τις απουσίες συνεχίζεται…

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποσχέθηκε να κάνει τον πλανήτη ξανά μεγάλο, παραλείπει επίσης το Φόρουμ, μαζί με τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό Σούνακ και τον επανεκλεγμένο Πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα.

Ο μόνος εκπρόσωπος της G7 – Τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν όσοι θα απουσιάζουν

Ο Σολτς πρόκειται να είναι ο μόνος από τους εκπροσώπους της G7 που θα παραβρεθεί στο Νταβός, μαζί με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Φέτος, το Φόρουμ προσελκύει και βασιλείς μεταξύ των οποίων η Βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας.

Τα πιο «ηχηρά» ονόματα από τον πολιτικό κόσμο θα είναι ο Ισπανός πρωθυπουρός Πέδρο Σάντσεθ, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεόλ και ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, αλλά και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μερικές από τις πιο μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας αναγκάζονται να επιστρέψουν τη συμμετοχή τους εν μέσω μεγάλων απολύσεων. Ακόμη, οι Ρώσοι ολιγάρχες, που πάντα βρίσκονται εντός των συμμετεχόντων, δεν μπορούν να πάνε λόγω των κυρώσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Με όλους τους αντιπροσώπους της παγκόσμιας ελίτ απόντες, φέτος το φόρουμ επικεντρώθηκε στην αύξηση της συμμετοχής των CEO.  Μεταξύ 2.700 συμμετεχόντων σε επίσημες συνεδρίες του WEF, «είναι πιθανό να ξεπεράσουμε το παλιό ρεκόρ από το 2020 με 600 παγκόσμιους CEOs — συμπεριλαμβανομένων 1.500 C-suite επίπεδο συνολικά», δήλωσε ο επικεφαλής ψηφιακού και μάρκετινγκ του WEF George Schmitt, ο οποίος πρόσθεσε ότι 80 από τους διευθύνοντες συμβούλους πρωτοεμφανίζονται στο Νταβός.

Η αμερικανική αποστολή

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ περιλαμβάνει μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως ο απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι, ο οποίος θα μείνει στο Νταβός για το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας, αλλά άλλοι, όπως η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, δεν θα μείνουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε ότι αφορά την υπουργό οικονομικών ξεκινά ένα ταξίδι 11 ημερών με στάσεις στη Σενεγάλη, τη Ζάμπια και τη Νότια Αφρική, χωρίς χρόνο για το Νταβός.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Beatrice Fihn, η οποία κάνει εκστρατεία για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων, είπε ότι «είχε πραγματικά ξεχάσει ότι το Νταβός εξακολουθεί να συμβαίνει».

«Το σχήμα φαίνεται λίγο παλιό τώρα. Τα ιδιωτικά τζετ και τα ολιγαρχικά πάρτι δεν συμβαδίζουν πλέον με τη σύγχρονη επιχειρηματική ζωή», δήλωσε ο Σκοτ Κόλβιν, βετεράνος του Νταβός που είναι τώρα διευθυντής δημοσίων υποθέσεων της Aviva. «Τα γεγονότα γύρω από το COP [την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα] φαίνονται τώρα μεγαλύτερη, δεδομένης της εστίασής τους σε έναν συγκεκριμένο στόχο παγκόσμιας πολιτικής», πρόσθεσε.

Συνεχίζει το πρόβλημα της ίσης συμμετοχής των γυναικών

Παρά τις προτροπές και τα κίνητρα πολλών ετών για τα μέλη να φέρουν περισσότερες γυναίκες συναδέλφους, ο αριθμός συχνά κυμαίνεται από 18 τοις εκατό έως 20 τοις εκατό. Ένας εκπρόσωπος του WEF είπε ότι το 42 τοις εκατό των ομιλητών φέτος θα είναι γυναίκες.

Φέτος, από την Ευρώπη θα συμμετάσχουν οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες – απόντων εκείνων που ανήκουν στην G7 εκτός του Σολτα. Σε ότι αφορά, την εταιρική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, θα υπερισχύσει για άλλη μια φορά μαζικά των άλλων. Οι 700 Αμερικανοί που συμμετέχουν φέτος ξεπερνούν αριθμητικά την κινεζική αντιπροσωπεία περίπου 20 προς 1.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024