Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φλώρος: Η ανανέωση της θητείας τορπιλίζει το πολιτικό σκηνικό

Φλώρος: Η ανανέωση της θητείας τορπιλίζει το πολιτικό σκηνικό

Η κυβέρνηση δηλώνει την απόλυτη εμπιστοσύνη της στον Κωνσταντίνο Φλώρο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εξηγήσεις για την παρακολούθηση

Με ένα «δίχτυ προστασίας» αποφάσισε να περιβάλλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο. Με την έμπρακτη στήριξη στο πρόσωπο του να εκφράζεται με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ της Δευτέρας για ανανέωση της θητείας του για ένα χρόνο, στέλνοντας μήνυμα «τέρμα τα παιχνίδια με τις ένοπλες δυνάμεις».

Μία απόφαση που έβαλε «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό μετά και το νέο δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» περί της παρακολούθησης του από την ΕΥΠ.

Το δημοσίευμα για των Φλώρο της περασμένης Κυριακής επικαλείται «υλικό παρακολούθησης» από την ΕΥΠ, αναφέρεται σε «μαύρο χρήμα» που σχετίζεται με αγορά σπιτιού στου Παπάγου, ενώ εμπλέκει τον γαμπρό του στρατηγού στην αγορά του ακινήτου «σε κόστος κάτω ακόμη και από την αντικειμενική αξία».

Την ίδια στιγμή κάνει λόγο για απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις αναφορές του στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, με πιο χαρακτηριστικό το «σαχλαμάρα υπουργό».

Απόλυτη εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στο Φλώρο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ρωτήθηκε για την ανανέωση της θητείας Φλώρου παρά τα δημοσίευμα στην ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών την Δευτέρα, για να επαναλάβει την «απόλυτη εμπιστοσύνη» της κυβέρνησης στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημείωσε δε ότι η εμπιστοσύνη αυτή «δεν κλονίζεται με κανέναν τρόπο και όχι πάντως από υλικό ρυπαρών δικτύων που προμηθεύουν κάποιοι συστηματικά σε συγκεκριμένους κύκλους».

Ενώ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσουν αν εμπιστεύονται τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, «ναι, όχι και γιατί;» καθώς και αν αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ ποιος ωφελείται από την «υπονόμευση των Ενόπλων Δυνάμεων».

Η κυβέρνηση δεν έχει τις εκθέσεις της ΕΥΠ

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο πάντως οι «υποτιθέμενες εκθέσεις» της ΕΥΠ, δεν έχουν φτάσει σε κυβέρνηση, πρωθυπουργό και Μέγαρο Μαξίμου.

Και έσπευσε να θέσει το ερώτημα ποιον «εξυπηρετεί σε μια εποχή αστάθειας, αναθεωρητισμού, διεθνούς έντασης, αυτή η -με εντελώς ανυπόστατους και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς πολύ πιθανόν ως προϊόν κοπτοραπτικής – επίθεση στον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων».

ΣΥΡΙΖΑ: Παρακολουθούσε η ΕΥΠ τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ; Ναι, όχι και γιατί;

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπης Τσαπανίδου, τη Δευτέρα στις δηλώσεις Οικονόμου, η οποία τον κάλεσε αντί να αναζητά «εσωτερικούς εχθρούς», να απαντήσει αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Α ΓΕΕΘΑ, «ναι, ή όχι και αν ναι, γιατί».

Η Τσαπανίδου επανήλθε στο ζήτημα Φλώρου (ΣΚΑΙ) υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να δώσει απαντήσεις για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και την παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Είναι εξαιρετικά σοβαρό θέμα για τη δημοκρατία, η οποία πλήττεται».

Όπως είπε «τα τελευταία δημοσιεύματα έκαναν σοβαρές αποκαλύψεις για το ότι παρακολουθείτο ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για την εθνική μας ασφάλεια. Η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε διάψευση. Δεν προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να τα διερευνήσει, ούτε για να μηνύσει αυτούς που τα έγραψαν αν είναι πια τόσο σίγουρη ότι δεν είναι αληθινά».

Να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να «δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το αν παρακολουθούταν ο κ. Φλώρος, ο αρχηγός του στρατού, και για ποιους λόγους. Γιατί πλήττεται η ασφάλεια όλων μας. Δυστυχώς η κυβέρνηση σαν να μην συμβαίνει τίποτα, χωρίς να δώσει πρώτα τις απαντήσεις ως όφειλε, ανανέωσε τη θητεία του κ. Φλώρου».

Για να προσθέσει ότι «αν ο κ. Φλώρος παρακολουθείτο για οικονομικούς λόγους, όπως μαθαίνουμε, και άρα ήταν υπό ένα πλαίσιο εκβιαστικό, σε αυτή την περίπτωση δεν εμπιστευόμαστε τον κ. Μητσοτάκη».

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος από την πλευρά του απάντησε στο δημοσίευμα, μέσω ανακοίνωσης του ΓΕΕΘΑ την Κυριακή. Στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι: «Η επιχειρούμενη υπονόμευση του ηθικού κύρους και της ακεραιότητας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία είναι προδήλως υποκινούμενη και εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα».

Το ζήτημα της παρακολούθησης Φλώρου αναπαρήχθη και από το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu», που κατέγραψε τα όσα δημοσιεύτηκαν για τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Μονόδρομος η στήριξη Φλώρου

Για την κυβέρνηση η έκφραση εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Φλώρου φαίνεται να χαρακτηρίζεται ως μονόδρομος. Τόσο λόγω της προβολής του και της στήριξης που απολαμβάνει στο χώρο της Δεξιάς, και ίσως να στοίχιζε στις κάλπες, δεδομένων και των επιθέσεων που δέχεται λόγω της θέσης και των δηλώσεων του από τα τουρκικά ΜΜΕ. Ενώ η αποστράτευση του θα δικαίωνε εν μέρει το ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή η κρισιμότητα της κατάστασης λόγω της ρητορικής της Τουρκίας χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη και η αμφισβήτηση στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, για την κυβέρνηση θα έστελνε λάθος μηνύματα. Και δη ενόψει της εύθραυστης περιόδου των εκλογών.

Όπως είναι φυσικό ωστόσο στα επιχειρήματα της κυβέρνησης υπάρχουν και αντεπιχειρήματα.

Με στρατιωτικούς αναλυτές και πολιτικούς να αναφέρουν ότι ενόψει εκλογών η κυβέρνηση θα μπορούσε να παρατείνει τις κρίσεις των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων μέχρι την εκλογή της επόμενης κυβέρνησης, χωρίς να την δεσμεύσει, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών.

Τοξικότητα στο Πεντάγωνο

Ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που βάζουν το ερώτημα πώς θα μπορέσει να αντιστραφεί το τοξικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και να λειτουργήσει το νέο σχήμα, υπό το καθεστώς σκιών και αμφιβολιών.

Ακόμα διερωτάται κανείς ποιες θα είναι από εδώ και πέρα οι σχέσεις Παναγιωτόπουλου – Φλώρου, μετά τα όσα υποστήριξε το επίμαχο δημοσίευμα της Κυριακής, περί αναφορών του Α ΓΕΕΘΑ στον υπουργό με το χαρακτηρισμό «σαχλαμάρα».

Ακόμα και αν ο Παναγιωτόπουλος θεωρείται από πολλούς ως ένας χαρακτήρας ήπιος που μπορεί να σηκώσει πολλά. Με το θέμα να κυριαρχεί τόσο σε δημοσιεύματα, όσο και στις πρώτες ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και το ερώτημα ένα είναι αν ζητήθηκαν και αν δόθηκαν εξηγήσεις και σε ποια βάση. Εφόσον – πάντα – το δημοσίευμα αποδειχθεί αληθές και δεν διαψευστεί.

Με τις ισορροπίες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αναζητούνται καθώς η τοξικότητα της προεκλογικής περιόδου δείχνει να έχει διαχυθεί και στο Πεντάγωνο…

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024