Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Διαύγεια και Ανοικτή Διακυβέρνηση, η απάντησή μας στα σκάνδαλα και την κακοδιαχείριση»

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Διαύγεια και Ανοικτή Διακυβέρνηση, η απάντησή μας στα σκάνδαλα και την κακοδιαχείριση»

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει πως δεν έγινε «καμία ψηφιακή μεταρρύθμιση από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ» για την ενίσχυση ή την εισαγωγή εργαλείων συμμετοχής, διαφάνειας και λογοδοσίας.

«Η αποκάλυψη σκανδάλων κακοδιαχείρισης και προσέγγισης του κράτους ως λάφυρο, είναι πλέον ένα καθημερινό φαινόμενο της κυβερνητικής δραστηριότητας της Νέας Δημοκρατίας», υποστηρίζουν οι Τομείς Δημόσιας Διοίκησης και Ψηφιακής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Όπως σημειώνουν, είναι «ενδεικτικές οι πρόσφατες αποκαλύψεις για αναθέσεις σε βουλευτές της ΝΔ από το κράτος, παρά το ασυμβίβαστο», ενώ σχολιάζουν ότι «οι καταγγελίες για ύπαρξη σκοτεινών συναλλαγών με διαδρομές μαύρου χρήματος, που συνέδεσαν την περίοδο 2015-19 τον ΣΥΡΙΖΑ με επιχειρηματικούς κύκλους και συμφέροντα, πλήττει για άλλη μια φορά την αξιοπιστία της πολιτικής ζωής».

«Είναι ενδεικτικό ότι δεν έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια σημαντικές υποδομές και δεν έχουν εξελιχθεί οι σημαντικές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ που σχεδιάστηκαν πριν μια δεκαετία, παρά το γεγονός ότι αξιοποιούνται ως βάσεις για όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρουσιάζονται σήμερα ως δήθεν καινοφανείς», αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη.

Επίθεση στον Πιερρακάκη για «απευθείας αναθέσεις»

Παράλληλα, «και ενώ η χώρα μας είναι τελευταία στους αντικειμενικούς δείκτες ψηφιακής μετάβασης στην Ευρώπη, έχοντας το πιο ακριβό και αργό internet», όπως τονίζει, «πραγματοποιούνται χιλιάδες απευθείας αναθέσεις και προκηρύσσονται ψηφιακά έργα, συνολικού προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και από φορείς όπως η ΚΤΠ Α.Ε και η ΕΔΥΤΕ Α.Ε, δημιουργώντας βάσιμες αμφιβολίες για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».

Και προσθέτει πως οι αντίστοιχες δράσεις «δεν συνοδεύονται από δημόσια τεκμηρίωση για την σχέση κόστους/ωφέλειας, για να διασφαλιστεί η δυνατότητα αντικειμενικής αξιολόγησης, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες».

Το βασικότερο εργαλείο διαφάνειας, το Πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ https://diavgeia.gov.gr/, σημειώνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «έχει αφεθεί στην τύχη του», καθώς αρκετά συχνά, όπως υποστηρίζει, «ο πολίτης δεν μπορεί να ενημερωθεί για τις αποφάσεις του κράτους, παρά μόνο αν γνωρίζει τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ), το οποίο είναι αδύνατο, αν κάποιος δεν είναι γνώστης της συγκεκριμένης απόφασης!!!».

«Καμία ψηφιακή μεταρρύθμιση από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ»

Στη συνέχεια, οι δύο τομείς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στρέφονται τόσο κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και της ΝΔ, κατηγορώντας αμφότερες πως δεν έχουν υλοποιήσει καμία ψηφιακή μεταρρύθμιση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, τα τελευταία χρόνια «τόσο από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσο και από την Νέα Δημοκρατία, μέσω του αρμόδιου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δεν έχει υλοποιηθεί καμία ψηφιακή μεταρρύθμιση ή πρωτοβουλία για την ενίσχυση ή την εισαγωγή εργαλείων συμμετοχής, διαφάνειας και λογοδοσίας.

»Τι έκανε ο κ. Πιερρακάκης, για το open.gov, την Διαύγεια, το Κεντρικό Σύστημα Δημόσιων Συμβάσεων; Καμία βελτίωσε σε υποδομές που υλοποιήθηκαν πριν μία δεκαετία από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, βασισμένες στις αρχές της ανοιχτότητας, όπως ο συνεργατικός σχεδιασμός με ανοιχτά πρότυπα, οι ανοιχτές τεχνολογίες και τα ανοιχτά δεδομένα.

»Σε διεθνές επίπεδο, οι διαδικασίες είναι ανοιχτές στο κοινό και συνοδεύονται από συνεχή ενημέρωση (π.χ https://www.opengovernment.org.uk/ , https://open.usa.gov/) Στην χώρα μας, δυστυχώς, δεν υπάρχει ενημέρωση για τις σχεδιαζόμενες δράσεις και για την πρόοδό τους», σχολιάζουν.

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια στην ανοικτή διακυβέρνηση

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει «στην πράξη» πολιτικές για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, σημειώνουν οι αρμόδιοι φορείς του κόμματος, προσθέτοντας πως πρέπει να υπάρχει «εύληπτη ενημέρωση, τεκμηρίωση, διαφάνεια και  λογοδοσία για κάθε πράξη της διοίκησης και για κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου».

«Με το ν. 3861 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2010, καμία πράξη της δημόσιας διοίκησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αν δεν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, η λογοδοσία και η διαφάνεια στους θεσμούς, στις διαδικασίες και στα δεδομένα είναι κρίσιμος παράγοντας για την εμπιστοσύνη, για ένα υγιές επιχειρηματικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον με ευημερία», σημειώνει.

Και προσθέτει: «Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προώθηση της διαφάνειας και της ανοικτής διακυβέρνησης στην Ελλάδα.

»Με τομές όπως η υποχρεωτική ηλεκτρονική ανάρτηση των οικονομικών των κομμάτων στην Διαύγεια, η διάθεση δημόσιας πληροφορίας, τα ανοικτά δεδομένα και η αξιοποίηση της καλής πρακτικής των υφιστάμενων μεταρρυθμίσεων του ΠΑΣΟΚ, σε ένα μεγάλο εύρος της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα μας και ειδικότερα σε κάθε δραστηριότητα στην οποία καταλήγει δημόσιο χρήμα ή δημόσια περιουσία.

»Χρειάζεται πλέον η πρακτική ενίσχυση του προγράμματος Διαύγεια με την οριζόντια υποχρέωση ανάρτησης των αποφάσεων φορέων του Κράτους, δίχως εξαιρέσεις, από το πρώτο ευρώ και υποχρεωτική συμπερίληψη στη δημοσιότητα και των υπεργολάβων και εταιρειών που εισπράττουν δημόσιο χρήμα μέσω τρίτων εταιρειών! Με πλήρη δημοσιότητα των στοιχείων των Διοικήσεων & των μετόχων τους».

«Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τα έργα μας αποδεικνύουν ότι διαθέτουμε και την τεχνογνωσία και την βούληση για την υλοποίηση δράσεων που προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον», καταλήγουν οι τομείς του κόμματος.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024