Η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει «την επικοινωνία και το marketing» και στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού, επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη.

Για «επικοινωνιακές φιέστες» χωρίς αποτέλεσμα κατηγορεί την κυβέρνηση ο Τομέας Ψηφιακής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στην ΕΕ στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Όπως υποστηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη, «καθημερινά βιώνουμε την ανυπαρξία σχεδίου και πολιτικών ολοκληρωμένης ψηφιακής μετάβασης της κοινωνίας, της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, με τις μόνες παρεμβάσεις να είναι αυτές που επιταχύνθηκαν από τον κοροναϊό και βασίστηκαν σε υποδομές που έχουν υλοποιηθεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (π.χ taxis, ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.α)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής επιχειρηματικότητας

Και προσθέτει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «επιλέγει τις φιέστες, την επικοινωνία και το marketing, αδυνατώντας να προσεγγίσει τον πυρήνα των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Πολλώ δε μάλλον να τα αντιμετωπίσει, αξιοποιώντας τεχνολογικά εργαλεία, εντάσσοντάς τα στο πλαίσιο μιας δίκαιης για όλους ψηφιακής μετάβασης».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζει πως σήμερα υπάρχει άμεση ανάγκη της κοινωνίας και της οικονομίας για ψηφιακά άλματα και πραγματικές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις.

«Στην Ελλάδα το πιο αργό και ακριβό Ίντερνετ»

«Η έλλειψη σχεδιασμού και μεταρρυθμίσεων δημοσίου συμφέροντος αποτυπώνεται και σε αντικειμενικούς δείκτες και αξιολογήσεις, που δυστυχώς για τους πολίτες αποτυπώνουν την δυσμενή ψηφιακή θέση της χώρας», αναφέρει παραθέτοντας τα εξής στοιχεία:

«Έχουμε την πιο αργή και ακριβή πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλη την Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό Ίντερνετ παραμένει από τα πιο αργά δίκτυα παγκοσμίως, η Ελλάδα βρίσκεται στις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης στις ευρυζωνικές συνδέσεις.

»Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε ποσοστό κάλυψης Ίντερνετ. Η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ε.Ε των 27, έχοντας το μικρότερο ποσοστό συνδέσεων πολύ υψηλών ταχυτήτων στην ΕΕ, καθώς μόλις το 20% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση σε Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων και η κάλυψη σε περιοχές με λίγους κατοίκους (λιγότερους από 100 ανά τετρ. χλμ.) δεν ξεπερνά το 1%.

»Επιπλέον, σε αντίστοιχες εκθέσεις της Eurostat έχουν παρουσιαστεί στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες χρήστες του Ίντερνετ πληρώνουν πιο ακριβά από οποιονδήποτε άλλο ευρωπαίο τη σύνδεση στο Διαδίκτυο».

«Οι τελευταίοι στην Ευρώπη στην ψηφιακή μετάβαση»

Η αλήθεια για τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, «που λείπουν από την χώρα μας», προσθέτει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έρχεται και από τον δείκτη Digital Economy and Society Index (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2022, ο οποίος αξιολογεί την ψηφιακή μεταρρύθμιση της οικονομίας και της κοινωνίας των κρατών μελών.

«Η Ελλάδα κατατάσσεται και πάλι 25η μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ στην έκδοση του δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) για το 2022, όπως και πέρσι, πάνω από τις Βουλγαρία και Ρουμανία.

»Επιπλέον, τραγικά χαμηλά συνεχίζουν και βρίσκονται όλοι οι δείκτες που αφορούν τον δείκτη, όπως είναι το 1. Ανθρώπινο κεφάλαιο, 2. Συνδεσιμότητα, 3. Ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας, 4. Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.

Φ»υσικά δεν ήταν ανάγκη να μας το πει ο δείκτης DESI αυτό», σχολιάζει, «καθώς στην καθημερινότητα βιώνουμε τις καθυστερήσεις, ουρές, τη γραφειοκρατία και την ανυπαρξία ολοκληρωμένης ψηφιακής μετάβασης, με τις μόνες παρεμβάσεις αυτές που επιταχύνθηκαν από τον κοροναϊό και βασίστηκαν σε υποδομές που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

«Στις τελευταίες θέσεις στην ψηφιακή ένταξη φυσικών προσώπων»

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Eurostat, σημειώνει ο Τομέας Ψηφιακής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις για το 2022 (82%) στην ψηφιακή ένταξη φυσικών προσώπων, μαζί με τις Κροατία (81%) και Βουλγαρία (79%). Ανάλογη θέση κατείχε και το 2021, μαζί με τις Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Βουλγαρία.

«Αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ότι το 2019 και 2020 σε χειρότερη από την Ελλάδα θέση βρίσκονταν επτά χώρες, πέντε από τις οποίες τα επόμενα χρόνια βελτίωσαν τη θέση τους. Η Ελλάδα όμως δεν ακολούθησε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει: «Η βελτίωση των δεικτών της ψηφιακής ένταξης της Ελλάδας απαιτεί την εξάλειψη του ψηφιακού χάσματος, του ψηφιακού αποκλεισμού και της ψηφιακής ανισότητας. Η κοινωνία ισότητας απαιτεί την ψηφιακή ένταξη ηλικιωμένων, ανέργων, ατόμων με αναπηρία, αστέγων, αναλφάβητων και κατοίκων σε απομακρυσμένες περιοχές.

»Η έλλειψη ολοκληρωμένης ψηφιακής πολιτικής αφορά δυστυχώς τις ψηφιακές δεξιότητες και την κυβερνοασφάλεια. Δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης του ψηφιακού αναλφαβητισμού. Δεν υπάρχει σχέδιο για ψηφιακή μετάβαση χωρίς ανισότητες. Η ασφάλεια στην καθημερινή χρήση τεχνολογιών και στις υποδομές του δημόσιου τομέα και τα περιστατικά hacking σε δημόσιους φορείς αντιμετωπίζονται μόνο σε θεωρητικό επίπεδο με την σύσταση επιτροπών και αποστολή εγκυκλίων με φαξ».

«Μόνο κατόρθωμα Πιερρακάκη, αναρίθμητα sites με απευθείας αναθέσεις»

Στη συνέχεια, ο αρμόδιος Τομέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγορεί τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, υποστηρίζοντας ότι «η πραγματικότητα είναι πως ο κ. Πιερρακάκης το μόνο που κατάφερε είναι να δημιουργηθούν αναρίθμητα πληροφοριακά sites με απευθείας αναθέσεις, τα οποία χρησιμοποιούν όσα μέχρι σήμερα είχε δημιουργήσει η Δημόσια Διοίκηση για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση».

Και προσθέτει: «Καμία νέα τομή, κανένα σύστημα απλοποίησης των διαδικασιών. Όλες οι βασικές υποδομές που λειτουργούν ως βάσεις, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το taxisnet, η Διαύγεια, opengov κ.α, αποτελούν πληροφοριακά συστήματα που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν, σωστά, για την εποχή τους, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

»Από την άλλη, σχεδιάζονται και προκηρύσσονται παράλληλα, έργα συνολικού προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να διασφαλίζεται η ενεργή συμμετοχή των στελεχών του δημόσιου τομέα, η οργανωμένη διαβούλευση με τους πολίτες, η πρόβλεψη για την βιώσιμη λειτουργία τους και το δημόσιο συμφέρον».

Το σχέδιο Ψηφιακή Ελλάδα

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «το Σχέδιο ‘Ψηφιακή Ελλάδα‘ του ΠΑΣΟΚ υπερβαίνει τη διάσταση της ψηφιακής διακυβέρνησης και αποτελεί προϊόν συλλογικής επεξεργασίας και διαβούλευσης με τους πολίτες, στελέχη φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα».

Σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει στην πράξη την ανοικτή διακυβέρνηση και υπενθυμίζει πως όλοι οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του προγράμματος του κόμματος, μέσα από την πλατφόρμα της Ψηφιακής Κοινωνίας (https://digitalsociety.gr/programma/).

Παράλληλα, επισημαίνει ότι είναι το πρώτο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα «και από τα πρώτα στην Ευρώπη, με εφαρμογή στο κινητό (Pasok App Google Play, App Store) και υποστήριξη της ενεργού συμμετοχής».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr