Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
The Pep effect: Οι τρεις… διαφορετικές κορυφές που έχουν κάτι από Γκουαρδιόλα

The Pep effect: Οι τρεις… διαφορετικές κορυφές που έχουν κάτι από Γκουαρδιόλα

Τα φετινά του γενέθλια είναι σίγουρα διαφορετικά. Βλέπετε η είσοδος του 2023 τον έφερε για πρώτη φορά απέναντι στην εντύπωση πως η αξιόπιστη ποδοσφαιρική μηχανή της Σίτι χάνει… λάδια.

Δεν είναι ούτε ο αποκλεισμός από τη Σαουθάμπτον με το βαρύ 3-0 που την άφησε εκτός των ημιτελικών του Λιγκ Καπ, ούτε καν η ήττα με ανατροπή στο Σαββατιάτικο ντέρμπι του Μάντσεστερ από τη Γιουνάιτεντ που την εκτροχίασε στο -8 από την κορυφή της Premier League.

Είναι περισσότερο αυτό το «μια τελική στην εστία σε δύο αναμετρήσεις» που κλόνισε τον Πεπ Γκουαρδιόλα ο οποίος το Σάββατο τόλμησε να πει πως «δεν μπορούμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα».

Ποιοι; Εκείνοι που έχουν κερδίσει τα τέσσερα στα τελευταία πέντε! Οι ίδιοι που θεωρούνται ούτε λίγο, ούτε πολύ πως απαρτίζουν την θεαματικότερη ποδοσφαιρική ομάδα που είδαμε την τελευταία δεκαετία στο διεθνές στερέωμα (και ας μην κατέκτησε ποτέ το Champions League).

Ήταν… παιχνίδι του μυαλού αυτή η ατάκα του Καταλανού που αύριο (18/1) σβήνει τούρτα με 52 κεράκια; Ήταν απλά μια δύσκολη παραδοχή; Λίγη σημασία έχει. Θα πρέπει να ακολουθήσουν πολλές αποτυχίες στο μέλλον για να αμφισβητήσει κάποιος –που δεν τον λένε Γιούργκεν Κλοπ και φέτος περνά ακόμη χειρότερα- ότι ο Πεπ δεν είναι ο καλύτερος προπονητής του 21ου αιώνα. Και σίγουρα ο πιο «επιδραστικός» στο παιχνίδι. Εκείνος που οι ιδέες του, η προσέγγιση του, το επιθετικό του πνεύμα, χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Το καταλαβαίνεις το παραπάνω με ένα σωρό διαφορετικούς τρόπους. Το ανακαλύπτεις και με άλλους τόσους όσο τα χρόνια περνούν. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να το υπογράψουν στο ίδιο χαρτί με τα μάτια κλειστά τρεις προπονητές που αυτή την εποχή είναι στα… καλύτερα τους. Ο Μίκελ Αρτέτα, ο Τσάβι, ο Βινσέντ Κομπανί: Οι πρωτοπόροι της Premier League, της La Liga και της Championship με την Άρσεναλ, τη Μπαρτσελόνα, τη Μπέρνλι. Όλοι τους ποδοσφαιρικά παιδιά του Πεπ. Όλοι επηρεασμένοι από τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Τον Αρτέτα τον είχε στο τεχνικό τιμ της Σίτι ως τον Δεκέμβρη του 2019 που οι Gunners του ζήτησαν να επιστρέψει στο Λονδίνο. «Ο Μίκελ ξέρει τα πάντα. Είναι τόσο καλός. Δεν το λέω επειδή είναι φίλος μου. Ξέρω πώς ζει, ξέρω τι σχεδιάζει, ξέρω πώς λειτουργεί. Είναι τόσο έξυπνος. Μαθαίνω πολλά παρακολουθώντας τις ομάδες του και σήμερα έμαθα κάτι που μπορώ να χρησιμοποιήσω στο μέλλον. Ξέρει τα πάντα για το ποδόσφαιρο» είπε για εκείνον ο Πεπ τον Φλεβάρη του ΄21 όταν η Άρσεναλ ήταν έτοιμη να απολύσει τον Άρτετα. Το γεγονός ότι το μετάνιωσε τη φέρνει σήμερα σε θέση φαβορί για τον πρώτο της τίτλο από το μακρινό 2004 και τον Αρσέν Βενγκέρ. Η απόσταση τα λέει όλα.

Συστατική επιστολή φυσικά επεφύλασσε και στον αγαπημένο του Τσάβι: Τον πολυμήχανο playmaker που πάνω στις ικανότητες του είδαμε την καλύτερη Μπαρτσελόνα όλων των εποχών. Την Μπάρτσα του Πεπ: «Είμαι σίγουρος ότι αργά ή γρήγορα θα συμβεί. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είναι έτοιμος να κάνει τη δουλειά. Γνωρίζει το περιβάλλον, κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη θέση. Γνωρίζει το παιχνίδι, έχει πάθος, είναι πιο έμπειρος απ’ όσο ήμουν εγώ όταν ανέλαβα» είπε λίγο πριν οι Καταλανοί δώσουν το δαχτυλίδι στον άνθρωπο που την περασμένη Κυριακή τους οδήγησε στο πρώτο τρόπαιο της μετά Μέσι-εποχής. Τον ίδιο που βρίσκεται τρεις πόντους μπροστά από τη Ρεάλ στη μάχη της La Liga.

Και όσο για τον Βινσέντ Κομπανί; Ο άλλοτε σπουδαίος αρχηγός της Σίτι έλαβε «πρόκληση» από τον Πεπ να γίνει ο βοηθός του το καλοκαίρι του ΄20. Μια πράξη εκτίμησης και του σεβασμού προς τον Βέλγο από τον Γκουαρδιόλα, αλλά και μια επιβεβαίωση πως ο Κομπανί όντας ήδη αρκετά επηρεασμένος από τον άλλοτε προπονητή του ακολουθούσε το μονοπάτι του βασισμένος στις ίδιες ποδοσφαιρικές αρχές.

Σήμερα ο προπονητής της Μπέρνλι οδηγεί με την ομάδα του την κούρσα της Championship αλλά και ουσιαστικά έχει κερδίσει από τώρα ένα εισιτήριο επιστροφής στην Premier League καθώς η διαφορά από την τρίτη της βαθμολογίας Γουότφορντ είναι αισίως στο +16 έπειτα από 27 στροφές.

Βρες μπας και όλα αυτά είναι οιωνοί… Champions League;

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024