Ιράν: Αμερικανός πολίτης που κρατείται στη χώρα απηύθυνε έκκληση στον Μπάιντεν και ξεκίνησε επταήμερη απεργία πείνας
«Επτά χρόνια και δύο προέδρους αργότερα, παραμένω φυλακισμένος στη διαβόητη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης»
Έκκληση στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ενεργήσει ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στην πατρίδα του, απηύθυνε σήμερα ένας Αμερικανός πολίτης, που παραμένει φυλακισμένος στο Ιράν εδώ και περισσότερα από επτά χρόνια με την κατηγορία της κατασκοπείας
Μάλιστα, ο Αμερικανός ξεκίνησε επταήμερη απεργία πείνας.
Ο Σιαμάκ Ναμαζί έστειλε επιστολή στον Μπάιντεν στην επέτειο των επτά ετών από την απελευθέρωση από το Ιράν πέντε άλλων Αμερικανών πολιτών που κρατούνταν στη χώρα. Οι κρατούμενοι αυτοί είχαν αφεθεί ελεύθεροι με αφορμή την υπογραφή της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Στην Εβίν της Τεχεράνης
«Όταν η κυβέρνηση (του πρώην προέδρου Μπαράκ) Ομπάμα με παράλογο τρόπο με άφησε σε κίνδυνο και απελευθέρωσε τους άλλους Αμερικανούς πολίτες που κρατούσε ομήρους το Ιράν, τον Ιανουάριο του 2016, η αμερικανική κυβέρνηση υποσχέθηκε στην οικογένειά μου ότι θα επιστρέψω με ασφάλεια σπίτι μου μέσα σε μερικές εβδομάδες», ανέφερε στην επιστολή του ο Ναμαζί, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο δικηγόρος του Τζάρεντ Γκένσερ.
«Ωστόσο επτά χρόνια και δύο προέδρους αργότερα, παραμένω φυλακισμένος στη διαβόητη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης», πρόσθετε.
Παράλληλα ο Ναμαζί ζήτησε από τον Μπάιντεν να περνά ένα λεπτό κάθε ημέρα στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας για να σκέπτεται τα δεινά των Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στο Ιράν. Μεταξύ αυτών είναι ο 67χρονος Μοράντ Ταχμπάζ και ο 58χρονος Εμάντ Σαργκί, ο οποίος έχει και βρετανική υπηκοότητα.
Το ίδιο διάστημα ο Ναμαζί θα πραγματοποιήσει απεργία πείνας.
Ο 51χρονος Ναμαζί, ένας επιχειρηματίας ιρανικής καταγωγής, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2015 στο Ιράν με την κατηγορία της κατασκοπείας, την οποία αρνείται.
Η δέσμευση Μπάιντεν
Ο πατέρας του, Μπακέρ Ναμαζί, πρώην αξιωματούχος της Unicef, συνελήφθη όταν πήγε στο Ιράν προκειμένου να προσπαθήσει να αφεθεί ελεύθερος ο γιος του. Οι ιρανικές αρχές του επέτρεψαν να φύγει από τη χώρα τον Οκτώβριο προκειμένου να λάβει ιατρική θεραπεία.
Ο εκπρόσωπος του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκος δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να εργαστεί για την απελευθέρωση του Ναμαζί.
«Εργαζόμαστε άοκνα για να τον φέρουμε πίσω μαζί με όλους τους Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται άδικα στο Ιράν», επεσήμανε ο εκπρόσωπος. «Η παράνομη κράτηση από το Ιράν Αμερικανών πολιτών προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει για την άσκηση πολιτικής πίεσης είναι εξοργιστική», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα»
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα αποψινά παιχνίδια του Champions League (vids)
- Ίντερ – Λίβερπουλ: 0-1: Νίκη – βάλσαμο για τους «κόκκινους», από το… δώρο του Μπαστόνι
- Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)













![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442