Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Το «μπορούμε να έρθουμε νύχτα» έγινε σύνθημα - Να πέσουν οι τόνοι ζητούν οι ΗΠΑ

Τουρκία: Το «μπορούμε να έρθουμε νύχτα» έγινε σύνθημα – Να πέσουν οι τόνοι ζητούν οι ΗΠΑ

Η φράση που το τελευταίο διάστημα ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί για την Ελλάδα έγινε σύνθημα. Κώδωνα κινδύνου χτυπούν αναλυτές και διπλωμάτες, ισορροπία και συμβιβασμούς ζητούν οι ΗΠΑ

«Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα». Η φράση που το τελευταίο διάστημα ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί για την Ελλάδα έγινε σύνθημα σε συγκέντρωση εγκαινίων στο Φετιγιέ. Με τον ίδιο να απαντά: «Ακριβώς, μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα και θα έρθουμε».

Αναλυτές και διπλωμάτες έχουν αναγνωρίσει επανειλημμένα ως έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους στις σχέσεις των δύο χωρών, η ένταση που καλλιεργεί η πολιτική ηγεσία να περάσει και στο λαό.

Η ρητορική του μίσους

Και αν μέχρι πρόσφατα ο τουρκικός λαός δήλωνε ότι δεν έχει έχθρα με τους Έλληνες το ερώτημα είναι αν αυτό μπορεί να αλλάξει.

Με τον κίνδυνο να εντείνεται αφού η πολιτική ηγεσία έχει εντάξει στο βασικό προεκλογικό της αφήγημα τις επιθέσεις στην Ελλάδα και την πολεμική ρητορική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά απάντησε το Σάββατο από την Αλεξανδρούπολη ότι δεν περιμένει «θερμό επεισόδιο». Ζήτησε ωστόσο από την Τουρκία «να αντιληφθεί ότι η εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για λόγους εσωτερικής, κομματικής κατανάλωσης δεν είναι η σωστή στρατηγική».

Ο Μπλίνκεν

Το ταξίδι του Άντονι Μπλίνκεν σε Ελλάδα – Τουρκία και Ισραήλ, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αρχίσει να διερευνά σε επίπεδο προγραμμάτων, με την άφιξη στην Αθήνα να τοποθετείται στις 20-21 Φεβρουαρίου θα μπορούσε να είναι και ένα μήνυμα.

Ένα μήνυμα των ΗΠΑ προς κάθε κατεύθυνση για αποφυγή «θερμού επεισοδίου» ή «ατυχήματος» μέχρι τις εκλογές. Ένα μήνυμα να «πέσουν οι τόνοι».

Η ενεργειακή κρίση

Και αυτό γιατί η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει αποκτήσει αναβαθμισμένη γεωπολιτική σημασία για τις ΗΠΑ, ξανά. Στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της ανάγκης για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Ελλάδα – Τουρκία και Ισραήλ είναι άλλωστε χώρες που συνδέονται άμεσα με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Και η Άγκυρα έχει ήδη δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να μείνει θεατής στους νέους ενεργειακούς δρόμους.

Και η συμφωνία Λιβάνου – Ισραήλ με αμερικανική διαμεσολάβηση έδωσε το μήνυμα ότι η περιοχή απαιτεί λύσεις και συμβιβασμούς.

Ακόμα και αν ο Γόρδιος δεσμός που εμπλέκει Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ πιο δύσκολο να λυθεί.

Το ΝΑΤΟ και τα F-16

Στην εξίσωση μπαίνει και ο εκβιασμός της Άγκυρας όσον αφορά τη Σουηδία και τη Φινλανδία και την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.

Μία ένταξη που ο Ερντογάν μπλοκάρει ήδη από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο.

Η πληροφορία της Wall Street Journal ότι τα F-16 που ζητά η Τουρκία θα μπορούσαν να γίνουν το «όπλο» του Μπάιντεν ώστε ο Ερντογάν να ανοίξει το δρόμο σε Σουηδία και Φινλανδία για το ΝΑΤΟ.

Στην εξίσωση η WSJ έβαλε και το ελληνικό αίτημα για F-35 υποστηρίζοντας ωστόσο ότι τα δύο συμβόλαια δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Με τους συνειρμούς ωστόσο να οδηγούν αυτομάτως ότι η παράλληλη προώθηση των αιτημάτων έχει στόχο να διατηρηθούν κάποιες ισορροπίες.

Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον

Το ταξίδι Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον στις 18 Ιανουαρίου που θα προηγηθεί της περιοδείας Μπλίνκεν σε Ελλάδα, Τουρκία και Ισραήλ αναμένεται να είναι ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων των ΗΠΑ για την περιοχή.

Τα μηνύματα που θα σταλούν στην Άγκυρα, ώστε να προετοιμάσουν την επίσκεψη Μπλίνκεν πίσω από τις κλειστές πόρτες και όχι όσα θα ανακοινωθούν θα είναι και αυτά που θα καθορίσουν τις εξελίξεις.

Με τις αντιδράσεις των αμερικανών βουλευτών που έχουν ήδη αρχίσει να καταγγέλλουν την απόφαση για τα F-16 και το ενδεχόμενο να δοθούν στην Άγκυρα να βοηθούν ακόμα περισσότερο το αφήγημα Μπάιντεν, στο παιχνίδι του διπλωματικού παζαριού που έχει ξεκινήσει ο Ερντογάν.

Με το ενδεχόμενο ατυχήματος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας να παραμένει όσο συνεχίζεται η ρητορική της έντασης.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024