Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απειλές και παζάρια από τον «σουλτάνο» - Το αυστηρό μήνυμα της Αθήνας και ο ρόλος των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά

Απειλές και παζάρια από τον «σουλτάνο» – Το αυστηρό μήνυμα της Αθήνας και ο ρόλος των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά

Ο τούρκος πρόεδρος όσο πλησιάζει προς τις εκλογές τόσο αυξάνει την ένταση με την Ελλάδα

Γρίφο αποτελούν οι επόμενες κινήσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα με νέες εμπρηστικές δηλώσεις, ενώ την ίδια στιγμή προχωρά σε παζάρια με τις ΗΠΑ, για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών.

Ο τούρκος πρόεδρος όσο πλησιάζει προς τις εκλογές τόσο αυξάνει την ένταση με την Ελλάδα με πολεμικές ιαχές ενώ την ίδια στιγμή, περιμένει να δει ποια θα είναι η έκβαση με το θέμα της αγοράς μαχητικών , καθώς πυκνώνουν οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

«Όσο η Ελλάδα συμπεριφέρεται καλά, εμείς δεν έχουμε καμία δουλειά και δεν χρειάζεται να φοβάται τους πυραύλους» τόνισε ο «σουλτάνος» σε ένα ακόμη κρεσέντο προκλητικότητας.

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν μετά το αυστηρό μήνυμα της Αθήνας προς την Άγκυρα. Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να στείλει πολλαπλά μηνύματα προς τον τούρκο πρόεδρο στη σκιά των προκλήσεων που έχουν γίνει καθημερινότητα από τη γειτονική χώρα.

«Η Ελλάδα κινείται με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις», τόνισε χθες, από την Αλεξανδρούπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  υπενθυμίζοντας ωστόσο, ότι η Αθήνα είναι ανοικτή στο διάλογο για την επίλυση της μοναδικής διαφοράς με την Άγκυρα, δηλαδή τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις»

«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα κι ούτε χρειάζεται την άδεια κανενός για να προχωρήσει στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και έργων όπως φράχτης» σημείωσε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

«Ανησυχώ για την εντεινόμενη ρητορική, ζητώ από την Τουρκία να αντιληφθεί ότι η εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για εσωτερικούς λόγους δεν είναι σωστή στρατηγική. Εύχομαι να έχουμε δει το κρεσέντο της ρητορικής έξαρσης με όλα αυτά που έχουμε ακούσει κατά καιρούς περί αφίξεως τα βράδια» δήλωσε.

Ο ρόλος των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά

Πάντως η εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας, οι συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο και οι απειλές του Ερντογάν ακόμη και για πυραυλικό χτύπημα κατά της Αθήνας είναι κάτι που δεν αρέσει στις ΗΠΑ και συχνά – πυκνά επιχειρεί μέσω ανακοινώσεων να βάλει στην θέση του τον τούρκο πρόεδρο.

Η Ουάσιγκτον παραμένει ανήσυχη για την ένταση που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρξει αποσταθεροποίηση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Δεν είναι τυχαίο ότι αμερικανικές πηγές έχουν επανειλημμένα παραδεχθεί ότι απειλές και προειδοποιήσεις στην Αθήνα έχουν αποδέκτη την Ουάσιγκτον και συνδέονται με την προμήθεια των νέων αεροσκαφών και τον εκσυγχρονισμό των παλιών, που είναι ζωτικής σημασίας για την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Την ίδια στιγμή, Αμερική και Τουρκία έχουν μια σειρά από «εκκρεμότητες» που αφορούν στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και στις ενστάσεις που διατυπώνει η Άγκυρα, υπάρχει το ζήτημα της στάσης που κρατά στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία ενώ η μεγάλη εκκρεμότητα έχει να κάνει με την πώληση μαχητικών, που αποτελεί διακαή πόθο για τον Ερντογάν.

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024