Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Επιφυλακτική η Φινλανδία στην αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2

Ουκρανία: Επιφυλακτική η Φινλανδία στην αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2

Η Φινλανδία εμφανίζεται επιφυλακτική στο να στείλει βαριά άρματα μάχης στην Ουκρανία, και αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση που υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Η Φινλανδία φάνηκε χθες Πέμπτη επιφυλακτικά διατεθειμένη να στείλει βαριά άρματα μάχης Leopard 2 (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από JF Lauzé/Canadian Armed Forces via Reuters) γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία, καθώς άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζυγίζουν το ενδεχόμενο.

Σε λεπτή θέση

Εάν υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να διατεθούν στον ουκρανικό στρατό τέτοια άρματα θα χρειαστεί να συνεισφέρει και η Φινλανδία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστε στο πρακτορείο ειδήσεων STT.

Επισήμανε πως το Ελσίνκι βρίσκεται σε ιδιαίτερη, λεπτή θέση, καθώς η Φινλανδία δεν είναι ακόμη κράτος μέλος του NATO και γειτονεύει με τη Ρωσία.

Σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια πρωτοβουλία, η φινλανδική συμβολή δεν αναμένεται να είναι μεγάλη.

Η Φινλανδία διαθέτει 200 και πλέον τέτοια άρματα μάχης. Για να παραχωρήσει ορισμένα από αυτά στην Ουκρανία, θα απαιτείτο από συμβατική άποψη η έγκριση του Βερολίνου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σύμφωνη η Πολωνία

Προχθές Τετάρτη, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα ανακοίνωσε, μετά τη συνάντησή του με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πως η Βαρσοβία έχει αποφασίσει να προσφέρει άρματα μάχης Λέοπαρντ 2 για να σχηματιστεί μια ίλη τεθωρακισμένων.

Στον πολωνικό στρατό, η ίλη τεθωρακισμένων αποτελείται από 14 άρματα μάχης. Ο κ. Ντούντα αναγνώρισε πως προϋπόθεση για την προμήθεια είναι «μια ολόκληρη σειρά επίσημων διευθετήσεων και εγκρίσεων».

Τα Λέοπαρντ 2 παράγονται από τη γερμανική βιομηχανία όπλων και απαιτείται έγκριση του Βερολίνου για την παράδοσή τους.

Ο κ. Ντούντα έκανε γνωστό πως η Βαρσοβία επιδιώκει να σχηματιστεί «διεθνής συνασπισμός» χωρών πρόθυμων να συνεισφέρουν επίσης τέτοια τεθωρακισμένα.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024