Φαρμακονήσι: Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Πώς σχολίασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι.
Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε στο Φαρμακονήσι όπου σκάφος του Λιμενικού Σώματος δέχτηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα χωρικά ύδατα των νησιών που βρίσκονται στο ανατολικό Αιγαίο, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση που καλεί όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ»
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει αλλαγή στη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Ενώ γενικά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση για τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Ο Μοντέρο στο στόχαστρο Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και Φενέρμπαχτσε»
- Ηλιούπολη: Στο ΚΑΤ μεταφέρεται η 17χρονη που έπεσε από την ταράτσα – Σε εξαιρετικά κρίσιμη η κατάστασή της
- Ο Akylas ετοιμάζεται να «βάλει φωτιά» στη σκηνή της Eurovision – Δείτε πλάνα από την πρόβα
- Γερμανία: Γιούχαραν τον Μερτς στο συνέδριο των συνδικάτων για συντάξεις και κοινωνικό κράτος
- Στη φυλακή οι τρεις κατηγορούμενοι για τη δολοφονία Μοσχούρη στο Χαλάνδρι
- Αταμάν: «Είμαστε έτοιμοι να νικήσουμε, εμπιστεύομαι αυτούς τους τρεις διαιτητές»
- Ιράν: Διεύρυνε την περιοχή που ορίζει ως τα Στενά του Ορμούζ
- Η Waymo ανακαλεί χιλιάδες ρομποτικά ταξί έπειτα από σειρά ατυχημάτων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 12.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-jyjyjyjy-27091263-315x220.jpg)






































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442