Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ο ελληνικός λαός πλήρωσε την προίκα της Σοφίας - Ο γάμος υπερπαραγωγή και ο ρόλος του Ωνάση

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ο ελληνικός λαός πλήρωσε την προίκα της Σοφίας – Ο γάμος υπερπαραγωγή και ο ρόλος του Ωνάση

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της Φρειδερίκης, αφού πίεσε αφόρητα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και από τον προϋπολογισμό της χώρας δόθηκαν 9 εκατομμύρια δραχμές προίκα της νύφης

Τον Μάιο του 1962 η πριγκίπισσα Σοφία (αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και κόρη του Παύλου και της Φρειδερίκης) και ο διάδοχος -τότε- της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, ενώθηκαν στην Αθήνα με τα ιερά δεσμά του γάμου.

Ο γάμος τους δεν ήταν απλά ένα κοσμικό γεγονός, αλλά ένα σημείο πολιτικής τριβής και αντιπαράθεσης, με τους φοιτητές να διαδηλώνουν στους κατάμεστους δρόμους και να κρατούν πλακάτ με κυρίαρχο το σύνθημα «Προίκα στην παιδεία όχι στη Σοφία».

Σε μια περίοδο, που ο λαός σφίγγει το ζωνάρι, ο τότε βασιλιάς Παύλος αποφάσισε να προικίσει και μάλιστα πλουσιοπάροχα την κόρη του Σοφία, με 300.000 δολάρια, ενώ ακόμα 2.800.000 δραχμές πήγαν για τον βασιλικό γάμο με τον Χουάν Κάρλος.

Οι γάμοι τελέστηκαν κατά το καθολικό και το ορθόδοξο δόγμα στην Αθήνα, στις 14 Μαΐου  του 1962. Πρώτα στον καθολικό ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου, όπου χοροστάτησε ο Επίσκοπος Μπρίντεζι και μετά στην Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου να τελεστεί ο γάμος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρυσόστομο Β’.

Τι έγραψε η Φρειδερίκη για τον γάμο της Σοφίας

«Αφού και οι δύο γονείς είχαν αποφασίσει πως ο γάμος έπρεπε να γίνει στην Αθήνα, η Σοφία μπορούσε να παντρευτεί ως ορθόδοξη πριγκίπισσα στην ορθόδοξη Μητρόπολη, αλλά εφ’ όσον ο σύζυγος της ήταν καθολικός, θα έπρεπε να γίνει προηγουμένως και καθολικός γάμος, στην καθολική εκκλησία. Ήταν μια μέρα ηλιόλουστη και η Σοφία ήταν όμορφη. Το νυφικό της ήταν ένα δαντελλένιο όνειρο. Το θέαμα ήταν συγκινητικό. Από τους εξώστες έπεφταν επάνω στο ζεύγος και στο εκκλησίασμα ροδοπέταλα, που μέσα στο λαμπρό φως, έμοιαζαν σαν χιονονιφάδες», έγραψε χαρακτηριστικά η Φρειδερίκη για τον γάμο της κόρης της.

Στην ιστοσελίδα, που διατηρεί η βασιλική οικογένεια, έχουν αναρτηθεί χαρακτηριστικές εικόνες και πρωτοσέλιδα της εποχής, με τους τίτλους να εστιάζουν στην άφιξη βασιλέων και πριγκίπων που ήταν καλεσμένοι στον γάμο.

Συνολικά περισσότεροι από 100 βασιλικοί προσκεκλημένοι έφτασαν στην Αθήνα μεταξύ των οποίων και η πριγκίπισσα Άννα – Μαρία της Δανίας, η οποία συμμετείχε στην τελετή ως παράνυμφος, ενώ στη γαμήλια δεξίωση που ακολούθησε ο Κωνσταντίνος χόρευε όλη νύχτα με την μετέπειτα σύζυγο του.

Η κίνηση του Ωνάση με την ανώνυμη επιταγή

Στον γάμο και την χλιδή του καθοριστικός ήταν ο ρόλος της Φρειδερίκης. Αυτή πίεσε αφόρητα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και από τον προϋπολογισμό της χώρας δόθηκε η χορηγία των 9 εκατομμυρίων δραχμών προίκα της Σοφίας. Σημειώνεται ότι τότε ο μισθός του ιερέα ήταν 900 δρχ και του χωροφύλακα 1.700 δρχ.

Μάλιστα, λέγεται ότι επειδή υπήρξε πολιτική δυσαρέσκεια από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο Αριστοτέλης Ωνάσης προθυμοποιήθηκε να δώσει αυτός τα χρήματα για να πάψει η ένταση.

Σε επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό ο εφοπλιστής ανέφερε τα εξής: «Σας εσωκλείω επιταγήν τριακοσίων χιλιάδων δολαρίων εις διαταγήν της Τραπέζης της Ελλάδος, με την κάτωθι σκέψιν και επιθυμίαν: Αν σας αρέσει, κάμνετε χρήσιν, αν όχι, μου επιστρέφετε την επιταγήν και με συγχωρείτε δια την ενόχλησιν.

Πρόκειται για το ζήτημα της πριγκιπικής προικός. Δια να αποφευχθούν περαιτέρω δυσάρεσται συζητήσεις στην Βουλήν και στον τύπον με την λυπηράν αντανάκλασιν στην βασιλικήν οικογένειαν, προτείνω να δωρήσω μέσω ημών στο Δημόσιο ανωνύμως το υπό συζήτησιν ποσόν, και έτσι αποστομώνονται όλοι και τερματίζεται η πολιτική εκμετάλλευσις του θέματος αυτού. Εφρόντισα να γίνη η επιταγή εις τρόπον που να εξασφαλίζεται η ανωνυμία του δωρητού».

Τελικά, η επιταγή γύρισε στον Ωνάση αφού ο Καραμανλής δεν την έκανε δεκτή και η κυβέρνηση επικαλέστηκε πως: «Η συμβολή του ελληνικού λαού εις την αποκατάστασιν της βασιλόπαιδος Σοφίας, πρωτίστως προβάλλεται ως ηθική και έμπρακτος συμμετοχή αυτού εις το ευτυχές γεγονός».

Το θέμα της προίκας έκανε τον Γεώργιο Παπανδρέου να εξαπολύσει ολοκληρωτική επίθεση κατά του θεσμού της προίκας, ενώ έγγραφα που διέρρευσαν στην συνέχεια έλεγαν πως και η βρετανική πρεσβεία κοιτούσε από κοντά τις εξελίξεις, ενημερώνοντας το Λονδίνο πως η προίκα έχει γίνει ο στόχος του αντιμοναρχικού αισθήματος στην Ελλάδα. Όσο για τους βασιλείς; Εγκαινίαζαν το γήπεδο της ΑΕΚ .

Οι αποκαλύψεις για offshore

Σε πιο πρόσφατε εξελίξεις, όπως αναφέρει το σύνολο του ισπανικού Τύπου, η επίτιμη βασίλισσα Σοφία φέρεται να έχει λάβει χρήματα από τον Χουάν Κάρλος μέσω μιας υπεράκτιας εταιρείας (offshore) στο Λιχτενστάιν. Υπόθεση που δημιουργεί πονοκεφάλους.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024