Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Eurostat: Σε ποια προϊόντα εκτοξεύτηκαν οι τιμές - Στα ύψη και το κόστος

Eurostat: Σε ποια προϊόντα εκτοξεύτηκαν οι τιμές – Στα ύψη και το κόστος

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2022

Αυξημένη κατά 24% ήταν η μέση τιμή των αγροτικών προϊόντων στο σύνολο της παραγωγής στην ΕΕ μεταξύ 2021 και 2022, ενώ στα ύψη σκαρφάλωσαν και οι τιμές για λιπάσματα, βελτιωτικά εδάφους και ενέργεια. Δημητριακά, αυγά και γάλα ήταν τα προϊόντα αυτά που σημείωσαν αυξήσεις ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, οι δείκτες αγροτικών τιμών για το 2022, ήταν σημαντικά υψηλότεροι από το 2021 για όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων και για βασικές γεωργικές εισροές, με εξαίρεση τα φρούτα.

Ειδικότερα, οι πιο απότομες αυξήσεις τιμών ήταν για τα δημητριακά (45%), τα αυγά (43%) και το γάλα (31 %), ενώ οι τιμές στα φρούτα μειώθηκαν κατά 3%.

Οι εισροές

Συγχρόνως, μεγάλη αύξηση της τάξης του 30%, σε σύγκριση με το 2021, σημειώθηκε το 2022 στη μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών, που καταναλώνονται στη γεωργία (δηλαδή εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις). Οι τιμές στα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους αυξήθηκαν κατά 87% και η ενέργεια και τα λιπαντικά κατά 59%.

Σύμφωνα με τη Eurostat υπήρχαν τρεις γενικοί παράγοντες για τις υψηλότερες τιμές. Το πρώτο ήταν η αναστάτωση στις παγκόσμιες αγροτικές αγορές, που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία και η Ουκρανία υπήρξαν σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών, σιταριού, καλαμποκιού, ελαιούχων σπόρων (ιδίως ηλίανθων) και λιπασμάτων.

Ο δεύτερος παράγοντας ήταν η εκτεταμένη ξηρασία, η οποία αναμένεται να έχει μειωμένες αποδόσεις στις καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών καλλιεργειών όπως ο σανός που χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή. Το τρίτο ήταν το κόστος της ενέργειας.

Τα δημητριακά

Για να καταδειχθεί η ευρεία φύση των αυξήσεων των τιμών στην ΕΕ, δίνεται έμφαση στα δημητριακά, τα αυγά και το γάλα, τα τρία προϊόντα με τις πιο απότομες μέσες αυξήσεις τιμών στην ΕΕ το 2022.

Οι μέσες τιμές για τα δημητριακά στο σύνολό τους (άθροισμα που καλύπτει το σιτάρι, το κριθάρι, το καλαμπόκι, τη σίκαλη και τη βρώμη καθώς και άλλα είδη δημητριακών) αυξήθηκαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ μεταξύ 2021 και 2022, με ποσοστό που κυμαίνεται στα 33% τόσο στην Αυστρία όσο και την Ολλανδία και κατά 34% στη Λετονία έως 67% στην Ουγγαρία και 70% στη Φινλανδία.

Τα αυγά

Οι τιμές των αυγών αυξήθηκαν επίσης σε όλες τις χώρες της ΕΕ μεταξύ 2021 και 2022, με ποσοστό που κυμαίνεται από +6% στο Λουξεμβούργο και +7% τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα έως +68% στην Ολλανδία, +74% στο Βέλγιο και +76% στη Γαλλία.

Το γάλα

Η ξηρασία σε ολόκληρη την ΕΕ το 2022 μείωσε τη διαθεσιμότητα φρέσκου χόρτου ως τροφή ιδιαίτερα για τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.

Υπήρξαν αυξήσεις των τιμών του γάλακτος σε όλες τις χώρες της ΕΕ το 2022, που κυμαίνονταν από ένα σχετικά περιορισμένο 3% στην Κύπρο (όπου το κατσικίσιο γάλα είναι επίσης βασικό προϊόν) και 9% στη Μάλτα έως περίπου 50% στο Βέλγιο, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία και τη Λετονία.

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024