Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νίκος Δένδιας: Η επιστολή στον Μπορέλ σημάδι προς την Τουρκία ότι η ανοχή προσεγγίζει το τέλος της

Νίκος Δένδιας: Η επιστολή στον Μπορέλ σημάδι προς την Τουρκία ότι η ανοχή προσεγγίζει το τέλος της

Ο κ. Δένδιας, από την Ακτή Ελεφαντοστού όπου βρίσκεται, αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε στον Ζοζέπ Μπορέλ για την τουρκική προκλητικότητα.

Στην επιστολή που έστειλε στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφορικά με το περιστατικό παρενόχλησης σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό στο Φαρμακονήσι, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Ακτή Ελεφαντοστού.

Αρχικά, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως «η Ακτή του Ελεφαντοστού για την Ελλάδα έχει ισχυρά στοιχεία ενδιαφέροντος. Καταρχάς, είναι μία από τις πρώτες χώρες που κύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS, και είναι μια χώρα η οποία επίσης ανήκει στην ομάδα των φίλων της UNCLOS, άρα υπάρχει μαζί μας ένα μεγάλο πεδίο συνεργασίας.

»Επίσης, είναι μια χώρα που έχει καταδικάσει ξεκάθαρα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πιστεύει στο Διεθνές Δίκαιο, πιστεύει στην εδαφική ακεραιότητα και στην ισότητα και την ανεξαρτησία των κρατών», προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού και με την υπουργό Εξωτερικών, με τους οποίους είχε μακρές συνομιλίες.

Ο Νίκος Δένδιας πρόσθεσε ακόμα ότι «μας ενδιαφέρει η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στον Κόλπο της Γουινέας, ο οποίος συνορεύει με την Ακτή του Ελεφαντοστού και από τον οποίο διέρχεται ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής ναυτιλίας, όσο και η κατάσταση ασφαλείας στο Σαχέλ. Γενικά, προσβλέπουμε σε εμβάθυνση των σχέσεων με την Ακτή του Ελεφαντοστού – επαναλαμβάνω, από τις σημαντικότερες χώρες στη Δυτική Αφρική».

«Η ανοχή προσεγγίζει το τέλος της»

Ερωτηθείς για την κίνησή του να απευθυνθεί στην Ευρώπη καταγγέλοντας τη στάση της Τουρκίας, η οποία έχει εργαλειοποιήσει ακόμη και τα αλιευτικά δικαιώματα στο Αιγαίο, υπογράμμισε:

«Εκείνο που περιέγραψα στην επιστολή στον Ζοζέπ Μπορέλ είναι μια πραγματική κατάσταση. Και επειδή το ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων δεν είναι ζήτημα μόνο των χωρών, είναι κυρίως ευρωπαϊκό ζήτημα, θεώρησα ότι έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια πρακτική, η οποία δημιουργεί προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά βλάπτει, νομίζω, συνολικά και το ευρωπαϊκό περιβάλλον και προσβάλλει το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι η επιστολή αυτή μπορεί να λειτουργήσει προς την πλευρά της Τουρκίας σαν ένα σημάδι ότι η ανοχή ορισμένων πραγμάτων προσεγγίζει το τέλος της».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024