Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεγαλώνοντας επιτυχημένα παιδιά - 70 γονείς αποκαλύπτουν το μυστικό τους

Μεγαλώνοντας επιτυχημένα παιδιά – 70 γονείς αποκαλύπτουν το μυστικό τους

Τι είναι η «σοφή γονική μέριμνα» και ποιοι είναι οι τρεις πυλώνες της;

Ορισμένοι γονείς πιστεύουν ότι πρέπει να είναι αυστηροί με τα παιδιά τους ενώ άλλοι να είναι επιεικείς. Άλλοι πάλι αναρωτιούνται πως μπορούν να βρούν τη σωστή ισορροπία.

Η Μάργκοτ Μάχολ Μπίσνοου, συγγραφέας του βιβλίου «Ανατρέφοντας έναν επιχειρηματία», πήρε συνέντευξη από 70 γονείς που μεγάλωσαν εξαιρετικά επιτυχημένους ενήλικες και εκείνοι της απάντησαν τι έκαναν προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά τους να επιτύχουν τους στόχους και τα όνειρά τους.

Μιλώντας μαζί τους η Μπίσνοου ανακάλυψε ένα κοινό σημείο, το οποίο ονόμασε «γονική μέριμνα με σεβασμό». Περιλαμβάνει, όπως εξήγησε η ίδια στο CNBC τον καθορισμό προτύπων και αυστηρών κανόνων ενώ παράλληλα σέβεται τις επιλογές των παιδιών.

Τι είναι η «σοφή γονική μέριμνα» ή αλλιώς «γονική μέριμνα με σεβασμό»;

«Γιατί κάποιος γονιός να αφήσει ένα μικρό παιδί να κάνει τις δικές του επιλογές;», αναρωτιέται η συγγραφέας και τονίζει ότι «οι γονείς που σέβονται την ατομικότητα, δεν προσπαθούν να υπαγορεύσουν στα παιδιά τους τι να κάνουν ή πώς να εκφράζονται».

Σε αντίθεση με άλλα δημοφιλή στυλ όπως το «ανεκτικό» ή το «αυταρχικό», η «σοφή γονική μέριμνα» στοχεύει στο να βλέπουν οι γονείς τα παιδιά τους ως ανεξάρτητα και λογικά όντα.

«Οι γονείς θα πρέπει με σεβασμό να κρίνουν με ακρίβεια τις ψυχολογικές ανάγκες των παιδιών. Να εκτιμούν ότι τα παιδιά χρειάζονται αγάπη, όρια και ελευθερία κινήσεων για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Έτσι η εξουσία των γονέων βασίζεται στη γνώση και τη σοφία και όχι στη δύναμη», αναφέρει η ψυχολόγος, Άνγκελα Ντακγουόρθ, η οποία συμφωνεί με την παραπάνω τακτική.

Οι τρεις πυλώνες της «σοφής γονικής μέριμνας»

1. Δομή 

Αφήστε τα παιδιά να κάνουν τις δικές τους επιλογές, εφόσον τηρούνται οι οδηγίες σας. Καθοδηγήστε τα σχετικά με το πώς τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα και περιμένε να κάνουν πράγματα, ακόμη και όταν είναι δύσκολο.

Ο Τόμας Βου μεγάλωσε με αυστηρούς κανόνες, αλλά οι γονείς του του έδωσαν πλήρη ελευθερία να κυνηγήσει τους στόχους του. «Από εμένα περίμεναν να παίρνω άριστα. Δεν ήταν εύκολο, αλλά εφόσον τα κατάφερνα, η μαμά μου με άφηνε να παίζω όσα βιντεοπαιχνίδια ήθελα. Κατά τη γνώμη μου, αυτό ήταν ένα δίκαιο αντάλλαγμα», είπε στην Μπίσνοου.

Ο ίδιος βρισκόταν ένα τρίμηνο πριν αποφοιτήσει από το κολέγιο με πτυχίο στη βιομηχανολογία, όταν του δόθηκε η ευκαιρία να κάνει πρακτική άσκηση στην Electronic Arts, μια κορυφαία εταιρεία κατασκευής βιντεοπαιχνιδιών. Οι γονείς του δεν ενθουσιάστηκαν, αλλά τον άφησαν να εγκαταλείψει το σχολείο και να κυνηγήσει το όνειρό του και να κατασκευάσει βιντεοπαιχνίδια. Αργότερα έγινε ο επικεφαλής παραγωγός στην Riot Games για το League of Legends, το οποίο σήμερα έχει 180 εκατομμύρια παίκτες.

2. Υποστήριξη 

Δώστε στα παιδιά το δικαίωμα να έχουν τη δική τους άποψη και σεβαστείτε την ιδιωτική τους ζωή. Επίσης, μην κάνετε συνεχείς διορθώσεις στις πράξεις ή στον λόγο τους.

Ο Γουάλαχ είναι ένας επιτυχημένος επενδυτής στον τομέα της τεχνολογίας. Μία από τις πρώτες του επενδύσεις ήταν το Spotify. Όταν ήταν οκτώ ετών, άρχισε να ενδιαφέρεται για τις επενδύσεις, οπότε η μητέρα του του έδωσε κάποια χρήματα και του άνοιξε έναν λογαριασμό. Ο ίδιος περνούσε ώρες ερευνώντας εταιρείες, ενώ η μητέρα του τού έδινε συμβουλές, ωστόσο ο ίδιος αποφάσιζε πού θα επενδύσει.

Μέσα σε έξι χρόνια έχασε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων μέσα σε έξι χρόνια, αλλά η μαμά του του είπε ότι η απώλεια ήταν μέρος της διαδικασίας εκμάθησης. Επίσης η μητέρα του καλλιέργησε τα ταλέντα του γιου της και με άλλους μη κοστοβόρους τρόπους, όπως αναλύοντας, και συζητώντας μαζί του τις επιλογές, και αντιμετωπίζοντάς τον σαν ενήλικα, χωρίς να έχει την αγωνία μήπως αποτύχει.

3. Βοήθεια  

Αφήστε τα παιδιά να ξέρουν ότι μπορούν να απευθυνθούν σε εσάς για βοήθεια. Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί τους και δείξτε ενδιαφέρον για τις δραστηριότητές τους.

Η Μπρίγκαν Τζέιν είναι διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων και οικοδέσποινα στην εκπομπή «Extreme Makeover» του HGTV. Επίσης είναι φιλάνθρωπος.

«Ήμουν 11 ετών όταν πήγαμε για πρώτη φορά να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας. Δώσαμε ρούχα σε ανθρώπους σε μια πόλη του Μεξικού όπου δεν υπήρχε άφθονο καθαρό νερό», είπε στη συγγραφέα, δηλώνοντας σοκαρισμένη από τη φτώχεια.

Τώρα που η ίδια είναι μητέρα, εκτιμά τη σημασία της διδασκαλίας των παιδιών στην προσφορά. Αυτή και οι δύο γιοι της εργάζονται συχνά μαζί εθελοντικά σε προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας.

Sports in

Το πόδι μιας «αρκούδας» διασχίζει την Ευρώπη - Ανάλυση του Economist

Στο αμείλικτο ερώτημα «τι θα γίνει εάν χάσει η Ουκρανία» επιχειρεί να απαντήσει ο Economist

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024