
Περού: Τουλάχιστον 9 νεκροί σε νέες συγκρούσεις διαδηλωτών με δυνάμεις επιβολής της τάξης
Οι νέες πολύνεκρες συγκρούσεις στο Περού ξέσπασαν όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο αεροδρόμιο της πόλης Χουλιάκα, ζητώντας να παραιτηθεί η πρόεδρος Μπολουάρτε, ν’ αποφυλακιστεί ο τέως πρόεδρος Καστίγιο και να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές.
Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στο Περού ανάμεσα σε δυνάμεις επιβολής της τάξης και διαδηλωτές (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Hugo Courotto) και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον εννιά άνθρωποι.
Προσπάθεια εισβολής στο αεροδρόμιο
Το νέο αιματοκύλισμα συνέβη ενώ οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να εισβάλουν στο αεροδρόμιο της πόλης Χουλιάκα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας των Ανδεων, ανακοίνωσε ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι διαδηλωτές απαιτούν να παραιτηθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, ν’ αποφυλακιστεί ο τέως πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο και να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές.
«Εχουμε μέχρι στιγμής εννιά νεκρούς στο νεκροτομείο μετά τις συγκρούσεις στη Χουλιάκα», στην περιφέρεια Πούνο, όπου κατοικούν κυρίως Αϊμάρα (αυτόχθονες), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νιβάρδο Ενρίκες Βαριάλες, συντονιστής του γραφείου της ανεξάρτητης αρχής σ’ αυτήν την πόλη του Περού.
Παύθηκε από το αξίωμα
Ο Πέδρο Καστίγιο παύθηκε από το αξίωμα του προέδρου του Περού έπειτα από μόλις δεκαεπτά μήνες, με ψηφοφορία του κοινοβουλίου, προτού συλληφθεί από τις αρχές, ενώ η αντιπρόεδρός του Ντίνα Μπολουάρτε ορκίστηκε νέα αρχηγός του κράτους σε μια χώρα συνηθισμένη στις πολιτικές κρίσεις.
Ο 53χρονος πρώην εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής, που εξελέγη πρόεδρος τον Ιούλιο του 2021, κατήγγειλε πολιτικά υποκινούμενη εκστρατεία εναντίον του, ωστόσο ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου είχε κάνει λόγο για πραξικόπημα και είχε ζητήσει από το Κογκρέσο ν’ αναθέσει την εξουσία στην Μπολουάρτε.
- Εφιάλτης πίσω από κλειστές πόρτες στον Βόλο: Γονείς χτυπούσαν τα παιδιά τους με μαστίγιο – Δεν τους έδιναν ούτε νερό
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 3-0: Προκρίθηκαν στους τελικούς οι «πράσινοι»
- H Κίνα ελπίζει να κερδίσει από τον πόλεμο στο Ιράν – Περιμένοντας την αμερικανική αυτοκρατορία να καταρρεύσει
- Υπογράφεται την Παρασκευή (3/4) η σύμβαση για το κολυμβητήριο του Ολυμπιακού (pics)
- Φρικιαστικό περιστατικό στη Νέα Υόρκη: Νεκρό βρέφος 7 μηνών στο καρότσι του από πυροβολισμούς
- Κακοκαιρία Erminio: Πάνω από 1.100 κλήσεις στην Πυροσβεστική σε όλη την Ελλάδα – 752 μόνο στην Αττική




