Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές: Οι 100 ημέρες που θα κρίνουν την επόμενη κυβέρνηση

Εκλογές: Οι 100 ημέρες που θα κρίνουν την επόμενη κυβέρνηση

Τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι από τον Απρίλιο και μετά όλα είναι ανοιχτά για να στηθούν οι πρώτες κάλπες

Σε προεκλογική τροχιά έχουν εισέλθει όλα τα κόμματα στην Ελλάδα καθώς οι πρώτες κάλπες αναμένεται να στηθούν το επόμενο τρίμηνο με το μόνο που να απομένει από τον πρωθυπουργό να είναι η ανακοίνωση της ημερομηνίας.

Τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι από τον Απρίλιο και μετά όλα είναι ανοιχτά για να στηθούν οι πρώτες κάλπες που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο σταθμίζει μέρα με τη μέρα όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, με την οικονομία να βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς παρά τις παρεμβάσεις που γίνονται για την στήριξη των νοικοκυριών, η ακρίβεια παραμένει εφιάλτης για χιλιάδες πολίτες.

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Από το Απρίλιο και μετά είναι πιθανό να έχουμε τις πρώτες εκλογές, όταν θα έχουμε να πούμε την ημερομηνία εκλογών, θα την ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στον ελληνικό λαό», τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στο MEGA.

Το διάστημα πάντως που θα ακολουθήσει μέχρι την προκήρυξη των εκλογών και τις πρώτες κάλπες, είναι μεγάλο και ουδείς μπορεί να προβλέψει εάν θα προκύψουν κάποια έκτακτα γεγονότα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλλάξουν τους συσχετισμούς μεταξύ των κομμάτων.

Ένα άλλο ζήτημα είναι πως θα κινηθούν κυβέρνηση και Αντιπολίτευση στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, με δεδομένο, ότι μετά την πρώτη Κυριακή δεν πρόκειται να προκύψει κυβέρνηση και θα ακολουθήσει νέος γύρος εκλογών με ενισχυμένη αναλογική.

Οικονομία και εθνικά θέματα

Τα επιτελεία των κομμάτων προετοιμάζουν τα «όπλα» τους ενόψει των εκλογών. Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση ρίχνουν το βάρος τους στην Οικονομία ενώ ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται και τα εθνικά θέματα, καθώς υπάρχει πάντα ο απρόβλεπτος παράγοντας της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προετοιμάζεται και ο ίδιος για τις εκλογές στη γειτονική χώρα.

Το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων άλλωστε που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, έχει θέσει σε συναγερμό την κυβέρνηση, η οποία γνωρίζει ότι οι πολεμικές ιαχές από τούρκους αξιωματούχους γίνονται σε ένα μεγάλο βαθμό για… εσωτερική κατανάλωση, ωστόσο όλοι ξέρουν ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν ένα ατύχημα στο Αιγαίο, όταν μάλιστα οι παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο.

Μπορεί να μην το παραδέχονται επισήμως, ωστόσο στην κυβέρνηση στρέφουν το βλέμμα τους και προς την Άγκυρα παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις εξάρσεις του νευρικού Ερντογάν, ο οποίος κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες για να αντιστρέψει το κλίμα και να κερδίσει και πάλι τις εκλογές.

Μάλιστα, υπάρχει ένας επιπλέον λόγος που κάνει την κυβέρνηση να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, καθώς οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν σε κοντινή ημερομηνία με αυτές της Ελλάδας.

Το διάστημα μεταξύ των δύο αναμετρήσεων

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί και θα απασχολήσει ακόμη περισσότερο όσο οδεύουμε προς τις κάλπες, είναι το διάστημα που θα μεσολαβήσει μεταξύ της πρώτης Κυριακής των εκλογών και της δεύτερης .

Και αυτό γιατί πάντα υπάρχει η ανησυχία μήπως η Τουρκία εκμεταλλευτεί το διάστημα μεταξύ των δύο αναμετρήσεων, για να προκαλέσει κάποιο θερμό επεισόδιο σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί το προφίλ του Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα φαίνεται πως έχει προετοιμαστεί ακόμη και για ένα τέτοιο ακραίο ενδεχόμενο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σχολιάζοντας τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας ανέφερε, ότι εμείς είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για οποιονδήποτε ενδεχόμενο.

«Δεν φοβόμαστε. Δεν ετεροκαθορίζουμε την πολιτική μας με βάση την στάση της Τουρκίας και δεν πρόκειται να δειλιάσουμε ποτέ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά τα λοιπά, τις τελευταίος ημέρες έχει έρθει στο προσκήνιο και το θέμα της σκανδαλολογίας με την Αντιπολίτευση να επενδύει πολλά σε αυτό το ζήτημα.

Το θέματα που ανέκυψαν με τους βουλευτές της ΝΔ Ανδρέα Πάτση και Θέμη Χειμάρα και την εμπλοκή τους με «δουλειές» του Δημοσίου ήταν η αφορμή για να εξαπολύσει επίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά της η ΝΔ ζήτησε από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου να δώσει απαντήσεις για τα 55 εντάλματα πληρωμών από τον ΕΦΚΑ.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024