Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οικονόμου: Στόχος μας να επιστρέψουν, να επανενωθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης

Οικονόμου: Στόχος μας να επιστρέψουν, να επανενωθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο δανεισμού των γλυπτών είπε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών που ασπάζονται οι δύο χώρες και κυβερνήσεις και λαμβάνοντας ρεαλιστικά το ιστορικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί.

Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια επανένωσής τους όπως επιβάλλεται σε μια διαπραγμάτευση που δεν είναι εύκολη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα.

«Τελικός στόχος είναι να επιστρέψουν, να επανενωθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης», τόνισε. Ανέφερε επίσης ότι η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη και ότι τέτοια ζητήματα που ξεπερνούν εκλογικούς και πολιτικούς κύκλους δεν θα πρέπει να εντάσσονται στην πολική ή πολύ περισσότερο στη μικροπολιτική αντιπαράθεση. Απαιτείται, είπε, ευθύνη, σεβασμός, συνέπεια και δουλειά.

«Αν η προσπάθεια ευοδωθεί θα πρόκειται για τεράστια εθνική επιτυχία. Ορισμένοι να μη στέκονται αμήχανοι. Οι επιτυχίες είναι της πατρίδας ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση εργάζεται για αυτή τη μεγάλη επιτυχία. Στον ΣΥΡΙΖΑ καλό είναι να περιορίσουν την αμηχανία και τις ανεξήγητες αντιδράσεις του. Η πολιτική μας δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας, νομής και κατοχής», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Απαντώντας σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, ο κ. οικονόμου δήλωσε πως η οποιαδήποτε υπόνοια για κάτι τέτοιο ακυρώνεται γιατί η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε με σοβαρότητα με το ζήτημα και έχει να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα. «Επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πατρίδα, για τον Πολιτισμό μας. Η διαδικασία και η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη. Ποτέ η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί την ενημέρωση. Πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στο αποτέλεσμα ακολουθώντας τη βέλτιστη τακτική», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο δανεισμού των γλυπτών είπε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών που ασπάζονται οι δύο χώρες και κυβερνήσεις και λαμβάνοντας ρεαλιστικά το ιστορικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί.

«Θα πετύχουμε το στόχο μέσα στη γραμμή της υπεύθυνης και αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτός και ο στόχος», ανέφερε.

Τι είπε για τις εκλογές

Για το χρόνο των εκλογών, αν ανησυχεί την κυβέρνηση τι συμβαίνει στην Τουρκία και αν, όπως δήλωσε ο κ. Βορίδης, θα ήταν καλό στη μεταβατική κυβέρνηση ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα να παραμείνουν στις θέσεις τους οι υπουργοί άμυνας και εξωτερικών, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως η χώρα μας είναι ισχυρή και δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε σε ό,τι αφορά κρίσιμες αποφάσεις. «Ό,τι καλύτερο πρέπει να γίνει για το μεσοδιάστημα, θα γίνει», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς γιατί ο πρωθυπουργός δεν ανακοινώνει την ημερομηνία των εκλογών, είπε πως το σημαντικό είναι ότι «είμαστε συνεπείς ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας». Και πρόσθεσε: «Είμαστε στο 2023, πλησιάζουμε στο τέλος της τετραετίας. Είναι σαφές ότι από την άνοιξη και μετά θα ανοίξουν οι εκλογικές διαδικασίες».

Σχετικά με το αίτημα και την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ περί διαγραφής στελέχους της ΝΔ για απευθείας αναθέσεις, απάντησε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι πορεύεται με σύμμαχο τη διαφάνεια και τη νομιμότητα. «Όσο απόλυτοι είμαστε σε αυτό, άλλο τόσο απόλυτοι είμαστε στο ότι δεν υιοθετούμε τη σκανδαλολογία, ατεκμηρίωτες καταγγελίες και προσπάθεια δημιουργίας αχταρμά με πραγματικά ή ανύπαρκτα γεγονότα. Η κυβέρνηση πορεύεται με βάση τη νομιμότητα, τους κανόνες, τους θεσμούς και τη διαφάνεια», επισήμανε.

Τι είπε για τον Θέμη Χειμάρα

Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν έχει πάρει πρωτοβουλία για ακύρωση των πράξεων που εμπλέκεται ο κ. Χειμάρας και να δίνεται έτσι σήμα σε επιχειρηματίες ενόψει εκλογών να παραβιάσουν το ασυμβίβαστο, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως είναι γνωστοί οι νόμοι, τα ασυμβίβαστα και οι περιορισμοί όπως και τα όργανα ελέγχου. «Ακόμα περιμένω απάντηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα των δύο υπουργών του που είχαν υποπέσει σε αυτά τα ασυμβίβαστα. Πολιτικά βέβαια κρίθηκαν αλλά υπάρχει ηθικό ζήτημα. Παίρνανε δουλειές από το δημόσιο και δεν έχει γίνει κάποιο σχόλιο. Περιμένουμε», πρόσθεσε.

Ελλείψεις στα φάρμακα και μάσκες στα σχολεία

Για την έξαρση των ιώσεων και την έλλειψη φαρμάκων δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει μία σειρά από πρωτοβουλίες για να περιορίσει τις συνέπειες αυτού του παγκόσμιου προβλήματος. Είπε επίσης ότι ήδη αυτές αποδίδουν σε ότι αφορά την αντικατάσταση φαρμάκων από γενόσημα ή τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. «Οι κινήσεις αυτές και ο συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ θα βοηθήσουν ώστε το πρόβλημα να είναι παροδικό», συμπλήρωσε.

Για το ενδεχόμενο επιστροφή της μάσκας στα σχολεία ή σε κλειστούς χώρας απάντησε πως δεν υπάρχει λόγος πανικού ή κάποια σκέψη για επαναφορά μέτρων. «Παρακολουθούμε την κατάσταση και αναλόγως θα πράξουμε», πρόσθεσε.

Τι είπε για όσα συμβαίνουν στη Βραζιλία

Αναφερόμενος σε όσα συμβαίνουν στη Βραζιλία ο Γιάννης Οικονόμου καταδίκασε απερίφραστα αυτές τις απαράδεκτες κινήσεις. «Η λαϊκή ετυμηγορία οφείλει να γίνεται σεβαστή από όλους. Ο τραμπισμός εμπνέει ακραίες συμπεριφορές σε όλο τον κόσμο, πολιτικής τοξικότητας, όξυνσης, εκτροπής. Αυτό να το έχουν υπόψη τους όσοι φλερτάρουν ή ρέπουν σε πολιτικές τοξικές, ακραίας όξυνσης αφήνοντας ακόμα και υπόνοιες αμφισβήτησης του αποτελέσματος και της λαϊκής ετυμηγορίας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση μέχρι πότε θα παραμείνει ο ίδιος στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου απάντησε μέχρι του σημείου που δεν θα έχει συνταγματικούς περιορισμούς. «Θα είμαι υποψήφιος βεβαίως. Έχουμε καιρό», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του κ. Συρίγου σχετικά με την προμήθεια των F16 από την Τουρκία. «Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου εξωτερικών είναι γνωστές και πάγιες και ο κ. Συρίγος με τις δηλώσεις του έχει αποσαφηνίσει πλήρως την τοποθέτησή του», απάντησε.

Για τη δήλωση Καλίν περί συμφωνίας να πέσουν οι τόνοι δήλωσε πως η χώρα έχει σταθερή και πάγια στάση για την Τουρκία και πως ο καλύτερος δρόμος για να έχει καλές σχέσεις είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα είναι ανυποχώρητη σε ότι αφορά την εθνική κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα ανακηρύξει ΑΟΖ στην Κρήτη, είπε ότι στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής «πορεύεται με άξονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά μας συμφέροντα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024