Σάββατο 25 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Υποχρεωτικά POS παντού και σύνδεση με ταμειακές

Υποχρεωτικά POS παντού και σύνδεση με ταμειακές

Πρώτο βήμα την άνοιξη με υποχρεωτική έκδοση απόδειξης προκειμένου να πληρωθεί ο έμπορος μέσω κάρτας

Αντίστροφη μέτρηση για το μάτι του «Μεγάλου Αδελφού» καθώς από την προσεχή άνοιξη δεν θα μπορεί κάποια επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας να κάνει χρέωση μέσω POS αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση απόδειξης από την ταμειακή μηχανή.

Το 2023 αποτελεί έτος ορόσημο για την υλοποίηση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, ενώ εκτιμάται ότι θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική εγκατάσταση των POS σχεδόν σε όλους του κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Σταδιακή εφαρμογή

Το πλάνο της φορολογικής Αρχής προβλέπει ότι από την προσεχή άνοιξη θα έχει ξεκινήσει η σταδιακή εφαρμογή της διασύνδεσης των ταμειακών με τα POS και η σύνδεσή τους με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνεται online ο έλεγχος του ύψους και του χρόνου έκδοσης των αποδείξεων και του τρόπου πληρωμής από τον πελάτη.

Δηλαδή, σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, ταμειακές μηχανές και POS γίνονται ουσιαστικά ένα «σώμα» για την πλήρη καταγραφή όλων των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και υπάρχει δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Οι ταμειακές και τα POS δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές, δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Να σημειωθεί ότι με δύο αποφάσεις που υπέγραψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής στα τέλη του 2022 καθορίζονται τεχνικές προδιαγραφές για δύο νέους τύπους Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ενώ παράλληλα βελτιώνονται οι προδιαγραφές διασύνδεσης μεταξύ ταμειακών μηχανών και POS.

Τι αλλάζει

Οι φορολογικές Αρχές θα έχουν εικόνα για το ύψος και τον χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και τον τρόπο πληρωμής από τον πελάτη. Θα μπορούν να εντοπίζονται περιπτώσεις απόκρυψης εισοδήματος και κλοπής ΦΠΑ από όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις.

Από τους μέχρι τώρα ελέγχους έχει διαπιστωθεί ότι πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με πελάτες, αν και χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.

Αν και το POS δέχεται τη συναλλαγή, ο καταστηματάρχης είτε δεν κόβει καθόλου απόδειξη είτε την εκδίδει με ένα μικρό ποσό. Για πληρωμές με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Ομως, το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Sports in

Η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε πέρυσι

Ο Ολυμπιακός εφέτος δεν ήταν η καλύτερη ομάδα του φάιναλ φορ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Μαϊου 2024