Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Διαφορετικές αναγνώσεις για την εισβολή των μπολσοναριστών - Οι αντιδράσεις κυβέρνησης και κομμάτων

Βραζιλία: Διαφορετικές αναγνώσεις για την εισβολή των μπολσοναριστών – Οι αντιδράσεις κυβέρνησης και κομμάτων

Το κοινό σημείο των αντιδράσεων, οι εσωτερικές σκοπιμότητες και το διαφορετικό timing της έκφρασης των αντιδράσεων

Εντελώς διαφορετική και εν πολλοίς υπαγορευμένη από τις εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες είναι η οπτική που έχουν κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης για την χτεσινοβραδινή εισβολή των μπολσοναριστών στα κυβερνητικά και κρατικά κτήρια στη Βραζιλία, παρά το κοινό σημείο των ελληνικών κοινοβουλευτικών κομμάτων που είναι η καταδίκη του οιωνεί πραξικοπήματος κατά του προέδρου Λούλα με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Βαθιά «ανησυχία» και «αποτροπιασμός»

Μάλιστα οι αντιδράσεις της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων διαφέρουν και ως προς το χρόνο που εκφράστηκαν από χθες το βράδυ μέχρι και σήμερα το μεσημέρι.

Επισήμως η κυβέρνηση αντέδρασε μέσω του καθ’ ύλην αρμοδίου υπουργείου Εξωτερικών σήμερα στις 10 το πρωί μέσω μηνύματος στο twitter όπου εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» και «αποτροπιασμό» και εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη στον πρόεδρο Λούλα, την κυβέρνησή του και τις επίσημες κρατικές αρχές της χώρας καταδίκασε με έντονο τρόπο τις επιθέσεις.

«Βαθιά ανησυχία και αποτροπιασμός για τις χθεσινές επιθέσεις στους δημοκρατικούς θεσμούς στη Μπραζίλια της Βραζιλίας. Η Ελλάδα καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις και στηρίζει πλήρως τον δημοκρατικά εκλεγμένο από τον βραζιλιάνικο λαό, πρόεδρο Λούλα, την κυβέρνησή του και τα νομοθετικά και δικαστικά όργανα της Βραζιλίας» τονίζεται χαρακτηριστικά στον επίσημο λογαριασμό του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τραμπισμός

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για την εισβολή των μπολσοναριστών στα κυβερνητικά κτήρια της Μπραζίλια και σήμερα το μεσημέρι και στο σχόλιό του, χωρίς να τον κατονομάσει άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για «τραμπισμό» με αφορμή προηγούμενες τοποθετήσεις της Κουμουνδούρου και του Αλέξη Τσίπρα, που θεωρούν ότι χωρίς να υπάρξει κάθαρση και συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης του σκανδάλου των υποκλοπών διακυβεύεται η αξιοπιστία και η εγκυρότητα των ελληνικών εκλογών.

«Θέλω να καταδικάσω απερίφραστα αυτές τις απαράδεκτες κινήσεις. Η λαϊκή ετυμηγορία στο πλαίσιο της Δημοκρατίας οφείλει να γίνεται σεβαστή από όλους» είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Βλέπουμε ότι ο «τραμπισμός» εμπνέει ακραίες πολιτικές συμπεριφορές, γενικώς σε όλο τον κόσμο, πολιτικές τοξικότητας, όξυνσης, εκτροπής. Και καλό θα είναι αυτό να το έχουν κατά νου όλοι όσοι κατά καιρούς φλερτάρουν ή ρέπουν προς τέτοιου είδους πολιτικές τακτικές, τοξικές, ακραίας όξυνσης, ακόμη-ακόμη και αφήνοντας υπόνοιες αμφισβήτησης του αποτελέσματος και της λαϊκής ετυμηγορίας».

Οι πρώτες αντιδράσεις

Οι πρώτες αντιδράσεις καταδίκης της εισβολής των μπολσοναριστών ήρθαν από τους Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη χτες βράδυ. Κοινό σημείο των δύο τοποθετήσεων ήταν ο χρωματισμός των εισβολέων ως ακροδεξιών και η έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει και να εξασφαλίσει την αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος και την προεδρία Λούλα στη Βραζιλία.

«Πλήρης αλληλεγγύη στον Πρόεδρο Λούλα και υποστήριξη της δημοκρατίας που απειλείται για άλλη μια φορά από τις οργανωμένες δυνάμεις της ακροδεξιάς. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει αμέσως την προσπάθεια ανατροπής του εκλεγμένου Προέδρου και υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών στη Βραζιλία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακροδεξιοί και σχολή Τραμπ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επισήμανε επιπλέον τη συσχέτιση των χθεσινών γεγονότων με την εισβολή στων οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο.

«Δύο χρόνια μετά τα σοκαριστικά γεγονότα στο Καπιτώλιο, όπου οι οπαδοί του Προέδρου Τραμπ επιχείρησαν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι εικόνες από την εισβολή των οπαδών του ακροδεξιού πρώην Προέδρου Μπολσονάρου στα κτήρια της Βουλής, του Προεδρικού Μεγάρου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Βραζιλία και οι εκκλήσεις τους για ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου Λούλα είναι ιδιαίτερες ανησυχητικές και αποδεικνύουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει φτιάξει «σχολή», που απειλεί ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Επανάληψη

Την εισβολή των ακροδεξιών οπαδών του Μπολσονάρο καταδίκασε το ΚΚΕ, με σημερινή του ανακοίνωση, τονίζοντας ότι το κάλεσμά τους σε πραξικόπημα στρέφεται ενάντια στο βραζιλιάνικο λαό, ωστόσο διατήρησε αποστάσεις ασφαλείας και απέφυγε οποιαδήποτε πολιτική ταύτιση με τον πρόεδρο Λούλα, ενώ συσχέτισε τα γεγονότα στη Βραζιλία με την εισβολή των οποαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

«Η μεθοδευμένη εισβολή ακροδεξιών οπαδών του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Μπολσονάρου σε κυβερνητικά κτίρια και τα καλέσματά τους σε πραξικόπημα στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα του βραζιλιάνικου λαού που είναι ο μόνος υπεύθυνος να καθορίσει τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του» σχολίασε το ΚΚΕ και πρόσθεσε:

«Η επανάληψη των γεγονότων των ΗΠΑ, με την εκεί εισβολή στο Καπιτώλιο των οπαδών του Τραμπ, αναδεικνύει τη βαθιά σήψη και παρακμή των σύγχρονων καπιταλιστικών κοινωνιών, την όξυνση των παγκόσμιων ανταγωνισμών που οδηγούν και σε περαιτέρω αντιδραστικοποίηση του αστικού κράτους και των διάφορων μηχανισμών του.

»Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό της Βραζιλίας και τονίζει ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν την ανάπτυξη της αυτοτελούς εργατικής – λαϊκής πάλης με κριτήριο τα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαών απέναντι σε κάθε είδους αντιλαϊκές πολιτικές και εκμεταλλευτές που τροφοδοτούν τέτοιες αντιδραστικές δυνάμεις».

Τρομοκρατικές ενέργειες

Την εισβολή καταδίκασε και το ΜέΡΑ25, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στον πρόεδρο Λούλα. Αναλυτικότερα το ΜέΡΑ25 αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Oι οπαδοί του Μπολσονάρο πραγματοποίησαν βίαιη εξέγερση στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, εισβάλλοντας στο Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Προεδρικό Μέγαρο. Η Προοδευτική Διεθνής, μέρος της οποίας είναι το ΜέΡΑ25, συμπαραστέκεται στον πρόεδρο Λούλα ενάντια σ’ αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες και τάσσεται υπέρ της Δημοκρατίας στη Βραζιλία.

»Η εξέγερση αυτή ετοιμαζόταν μήνες πριν. Το Σεπτέμβριο, με πρωτοβουλία και συντονισμό της Προοδευτικής Διεθνούς, πολιτικοί και διεθνείς προσωπικότητες προειδοποίησαν για τα σχέδια του Μπολσονάρο να πραγματοποιήσει πραξικοπημα μέσω παρόμοιας κινητοποίησης στην Πλατεία Τριών Πύργων.

»Ο Μπολσονάρο μπορεί να διέφυγε στη Φλόριντα, αλλά η μάχη ενάντια στο Μπολσοναρισμό έχει μόλις αρχίσει. Η Προοδευτική Διεθνής καλεί τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο να συμπαραταχθούν με τα λαϊκά κινήματα της Βραζιλίας που οργανώνονται για να προστατέψουν τη Δημοκρατία ενάντια στη βιάιη προσπάθεια ανατροπής της».

Sports in

Οι Christian Louboutin μπότες που η Lana del Rey και η Taylor Swift δεν μπορούν να αποχωριστούν

Η Swift τις φορούσε καθ' όλη τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας που την έκανε δισεκατομμυριούχο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024