Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Τέθηκε σε ισχύ η μονομερής ρωσική εκεχειρία

Ουκρανία: Τέθηκε σε ισχύ η μονομερής ρωσική εκεχειρία

Τα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ξεκίνησε η εκεχειρία

Η – μονομερής – εκεχειρία, την οποία ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο μέτωπο της Ουκρανίας βρίσκεται σε ισχύ, μεταδίδουν κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία. «Από το μεσημέρι σήμερα, η εκεχειρία που διέταξε ο Πρόεδρος Πούτιν έχει τεθεί σε ισχύ σε όλο το μήκος του μετώπου», μετέδωσε το Πρώτο Κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης. «Θα διατηρηθεί έως και το τέλος της αυριανής ημέρας, της 7ης Ιανουαρίου», συμπλήρωσε.

«Όχι» από την Ουκρανία

Σημειώνεται πάντως ότι την κίνηση του Πούτιν απέρριψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορώντας τη Ρωσία ότι επιδιώκει να σταματήσει την προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Ντονμπάς και να ενισχύσει τις δυνάμεις κατοχής.

«Θέλουν τώρα να εκμεταλλευθούν ως πρόφαση τα Χριστούγεννα, έστω και για λίγο, προκειμένου να σταματήσουν την προέλαση των ανδρών μας στο Ντονμπάς και να φέρουν εξοπλισμό, πυρομαχικά και επίστρατους», είπε μεταξύ άλλων ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

«Τι θα τους αποφέρει αυτό; Μόνο ακόμη μια αύξηση στις μέχρι σήμερα απώλειές τους», συμπλήρωσε. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι ο πόλεμος «θα τελειώσει μόνο όταν αποχωρήσουν οι στρατιώτες σας ή τους εκδιώξουμε».

Οι διεθνείς αντιδράσεις στην κίνηση Πούτιν

Η εκεχειρία που διέταξε η Μόσχα είναι η πρώτη γενική εκεχειρία αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος καθώς μόνο τοπικές συμφωνίες είχαν επιτευχθεί μέχρι τώρα, όπως για την απομάκρυνση των αμάχων από τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη (νοτιοανατολικά) τον Απρίλιο.

Για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει με αυτή την κίνηση «να πάρει ανάσα». «Ήταν έτοιμος να βομβαρδίσει νοσοκομεία, νηπιαγωγεία και εκκλησίες (…) στις 25 Δεκεμβρίου και την Πρωτοχρονιά», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Αυτή η εκεχειρία «δεν θα κάνει τίποτα για να προωθήσει τις προοπτικές της ειρήνης», αντέδρασε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, ζητώντας την οριστική αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων. Μια τέτοια εκεχειρία δεν θα φέρει «ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια» στην Ουκρανία, υπερθεμάτισε η γερμανική διπλωματία.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα καλωσόριζε οποιαδήποτε εκεχειρία στην Ουκρανία με την ευκαιρία της γιορτής των Χριστουγέννων των Ορθοδόξων, «γνωρίζοντας ότι η εκεχειρία αυτή δεν θα αντικαθιστούσε μια δίκαιη ειρήνη, σύμφωνη με τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο εκπρόσωπός του στον απόηχο της εντολής Πούτιν για μονομερή κατάπαυση πυρός από τις ρωσικές δυνάμεις.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024