Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Πρώτη φορά μετά το 1859 θα γίνει και 10η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου στη Βουλή

ΗΠΑ: Πρώτη φορά μετά το 1859 θα γίνει και 10η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου στη Βουλή

Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι αντάρτες στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων που συνεχίζον να αρνούνται στήριξη στον υποψήφιο της παράταξης Κέβιν Μακάρθι, οδηγώντας την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ στη 10η ψηφοφορία, κάτι που είχε να συμβεί από το 1859.

Το αδιέξοδο στην εκλογή νέου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ δεν ήρθη ούτε στην ένατη ψηφοφορία, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι παραμένουν διχασμένοι και οι 20 «αντάρτες» αρνούνται να στηρίξουν τον υποψήφιο του κόμματος, τον Κέβιν Μακάρθι (έκδηλη η απογοήτευσή του στη φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Evelyn Hockstein).

Ισχνή πλειοψηφία

Ο Μακάρθι έλαβε 200 ψήφους (χρειαζόταν 218), 17 ο Μπάιρον Ντόναλντς και τρεις ο Κέβιν Χερν.

Λόγω του αδιεξόδου, η αμερικανική Βουλή των 435 εδρών έχει καταστεί ανίκανη ακόμη και να προχωρήσει στην ορκωμοσία των βουλευτών, πόσο μάλλον να συνεδριάσει, να εξετάσει νομοσχέδια ή να ελέγξει την κυβέρνηση του δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφάλισαν μια ισχνή πλειοψηφία (222 έναντι 212) μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου και ως εκ τούτου ο Μακάρθι δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει την υποστήριξη περισσότερων από τεσσάρων Ρεπουμπλικάνων όταν οι Δημοκρατικοί συσπειρώνονται γύρω από τον δικό τους υποψήφιο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Τα συμφέροντα των λόμπι

Οι υπερσυντηρητικοί «αντάρτες» κατηγορούν το Κογκρέσο συνολικά ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λόμπι και του κατεστημένου της Ουάσιγκτον και θεωρούν ότι αποστολή τους είναι ν’ αλλάξουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας του Σώματος.

Δεν είδαν με καλό μάτι την υποψηφιότητα του Κέβιν Μακάρθι για την προεδρία της Βουλής αν και τις τελευταίες ημέρες δήλωναν έτοιμοι για διαπραγματεύσεις.

Εδώ και έναν αιώνα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εκλεγόταν από την πρώτη ψηφοφορία. Το 1923 χρειάστηκαν εννέα γύροι και περισσότεροι από εννέα το 1859, ρεκόρ που ισοφαρίστηκε σήμερα.

Εκείνη τη χρονιά εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων έπειτα από 44 γύρους ψηφοφορίας, σύμφωνα με το CNN.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024