Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: «Άκαρπη» και η έβδομη ψηφοφορία για πρόεδρο της Βουλής - Ψήφισαν μέχρι και τον... Τραμπ

ΗΠΑ: «Άκαρπη» και η έβδομη ψηφοφορία για πρόεδρο της Βουλής – Ψήφισαν μέχρι και τον… Τραμπ

Συνεχίζεται το θρίλερ στις ΗΠΑ σχετικά με την εκλογή του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ δεν κατάφερε, ούτε στην έβδομη ψηφοφορία, να εκλέξει τον νέο πρόεδρό της αφού οι Ρεπουμπλικάνοι παραμένουν διχασμένοι και οι 20 «αντάρτες» αρνούνται να στηρίξουν τον υποψήφιο του κόμματος, τον Κέβιν Μακάρθι.

Οι βουλευτές θα προχωρήσουν σε όγδοη ψηφοφορία. Ο Μακάρθι έλαβε 201 ψήφους (χρειαζόταν 218) και ο Μπάιρον Ντόναλντς 19 ψήφους. Ο 20ός «αντάρτης» των Ρεπουμπλικάνων, ο Ματ Γκετζ, ψήφισε για πρόεδρο της Βουλής τον… Ντόναλντ Τραμπ.

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν αναφέρει με σαφήνεια αν ο πρόεδρος της Βουλής πρέπει να είναι και μέλος της, ωστόσο μέχρι σήμερα κανένας εξωκοινοβουλευτικός δεν έχει αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

Ο Τραμπ προέτρεψε χθες τους αντάρτες να στηρίξουν τον Μακάρθι, αλλά εκείνοι τον αγνόησαν. Ιδίως ο Γκετζ, που επιμένει ότι ο βουλευτής από την Καλιφόρνια δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να τον πείσει.

Οργή των Ρεπουμπλικάνων για την τακτική των ανταρτών

Το αδιέξοδο για την εκλογή προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων συνεχίζεται και νωρίτερα μέλη του κόμματος άφηναν να διαφανεί η οργή τους επειδή «μια χούφτα» σκληροπυρηνικοί βουλευτές στερούν από τους Ρεπουμπλικάνους την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την εξουσία που κέρδισαν στις ενδιάμεσες εκλογές.

«Έχουμε 20 ανθρώπους που ζητούν από τους 201 να παραδοθούν άνευ όρων. Λοιπόν, εγώ δεν θα παραδοθώ», είπε ο βουλευτής Τρεντ Κέλι σε δημοσιογράφους, μετά την έκτη ψηφοφορία, αργά το βράδυ της Τετάρτης. Τουλάχιστον άλλοι 17 συνάδελφοί του εξέφρασαν παρόμοιες απόψεις, με τον Τζον Τζέιμς να κατηγορεί τους «αντάρτες» ότι θέλουν να ελέγξουν τους υπόλοιπους «δια του φόβου».

Οι υπερσυντηρητικοί «αντάρτες» κατηγορούν το Κογκρέσο συνολικά ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λόμπι και του κατεστημένου της Ουάσινγκτον και θεωρούν ότι αποστολή τους είναι να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας του Σώματος. Δεν είδαν με καλό μάτι την υποψηφιότητα του Κέβιν Μακάρθι για την προεδρία της Βουλής αν και τις τελευταίες ημέρες δήλωναν έτοιμοι για διαπραγματεύσεις.

Ορισμένοι, όπως ο Ραλφ Νόρμαν, ανησυχούν ότι ο Μακάρθι δεν θα είναι πρόθυμος να ακολουθήσει την τακτική της «καμένης γης» που επιδιώκουν απέναντι στον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς. «Θα αγωνιστεί για εμάς; Είναι πρόθυμος να κλείσει την κυβέρνηση (σ.σ. να διακόψει τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών); Η ιστορία του δεν το έχει δείξει», είπε ο Νόρμαν, ο οποίος καταψήφισε τον Μακάρθι σε όλες τις ψηφοφορίες.

Ο Μακάρθι υποχώρησε σε ορισμένα από τα αιτήματά τους (παραχώρηση θέσεων σε κρίσιμες επιτροπές, εφαρμογή μιας διαδικασίας που θα διευκολύνει την καθαίρεση του προέδρου της Βουλής) κατά τη διάρκεια των νυχτερινών διαπραγματεύσεων, την Τετάρτη, αλλά δεν φαίνεται να επηρέασε την ψήφο τους.

Λόγω της κατάστασης αυτής, οι βουλευτές δεν έχουν ακόμη ορκιστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024