Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλή των Αντιπροσώπων: Δύο σενάρια για την Προεδρία

Βουλή των Αντιπροσώπων: Δύο σενάρια για την Προεδρία

Μετά την αποτυχία της υποψηφιότητας Μακάρθι για την προεδρία της Βουλής, οι Ρεπουμπλικάνοι εξετάζουν δύο νέους υποψηφίους.

Μετά από περίπου 100 χρόνια η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν κατάφερε να εκλέξει πρόεδρο. Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων, Κέβιν Μακάρθι, δεν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, καθώς παρά τις τρεις ψηφοφορίες δεν συγκέντρωσε τις 218 ψήφους που χρειαζόταν.

Τι σημαίνει αυτό; Μέχρι η Βουλή να εκλέξει τον πρόεδρο, τα νέα μέλη του Κοινοβουλίου δεν μπορούν να ορκιστούν και αυτό συνεπάγεται το «πάγωμα» των νομοθετικών εργασιών. Η ψηφοφορία θα συνεχιστεί την Τετάρτη (04/01) και ο βουλευτής από την Καλιφόρνια επιμένει ότι μπορεί να κερδίσει τους αντιπάλους του.

Παρόλα αυτά, σε περίπτωση, που τελικά δεν καταφέρει να νικήσει τους αντιπάλους του, ποια είναι τα ονόματα που ακούγονται;

Στιβ Σκαλίζ

Ο 57χρονος βουλευτής της Λουιζιάνας είναι αναπληρωτής του κ. Μακάρθι από το 2019. Ο κ. Σκαλίζ, ο οποίος πλέον διανύει αισίως την όγδοη θητεία του στη Βουλή, επέζησε όταν πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε από έναν αριστερό εξτρεμιστή, ενώ βρισκόταν σε προπόνηση για τον ετήσιο αγώνα μπέιζμπολ του Κογκρέσου το 2017.

Στις εσωτερικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τον περασμένο Νοέμβριο, εξελέγη χωρίς αντίπαλο ηγέτης της πλειοψηφίας, η οποία είναι η δεύτερη υψηλότερη θέση στη Βουλή. Την Τρίτη, πρότεινε τον κ. Μακάρθι για πρόεδρο της Βουλής στον τρίτο γύρο ψηφοφορίας, λέγοντας στους συναδέλφους του να συγκεντρωθούν αν θέλουν να «κάνουν μεγάλα πράγματα».

Αλλά ο Ματ Ρόσεντεϊλ, ένας βουλευτής από τη Μοντάνα και ένας από τους 20 Ρεπουμπλικάνους που μπλοκάρουν την υποψηφιότητα του κ. Μακάρθι, ανέφερε ότι, ούτε ο κ. Μακάρθι , ούτε οποιοσδήποτε ήταν στην ηγεσία της Ρεπουμπλικανικής Βουλής τα τελευταία 10 χρόνια θα μπορούσε να ψηφιστεί από αυτόν.

Ελίζ Στέφανικ

Η Ελίζ Στέφανικ εκλέχθηκε στη Βουλή το 2014 και είναι η νεότερη γυναίκα που εξελέγη στο Κογκρέσο εκείνη την εποχή, σε ηλικία 30 ετών. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του περίφημου Ινστιτούτου Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Αν και η ίδια κέρδισε τις εκλογές στη Βουλή ως μετριοπαθής, τελικά έστριψε απότομα προς τα δεξιά, κυρίως λόγω της ειλικρινούς υποστήριξής της προς τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Τον Μάιο του 2021, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι έδιωξαν τη Λιζ Τσένι από την ηγεσία για τις επικρίσεις της στον Τραμπ, η κα Στέφανικ εξελέγη για να την αντικαταστήσει ως πρόεδρος της Διάσκεψης των Ρεπουμπλικανών της Βουλής, αξίωμα που την κατέστησε το τέταρτο υψηλόβαθμο μέλος του κόμματος. Επανεξελέγη στη θέση αυτή τον Νοέμβριο. Η κ. Στέφανικ πρότεινε επίσης τον κ. Μακάρθι για πρόεδρο στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας της Τρίτης και εθεάθη να κρατά σημειώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της συνόδου.

Εναλλακτικές υποψηφιότητες

Ο Άντι Μπιγκς, βουλευτής της Αριζόνα, ήταν εκείνος που ξεκίνησε τις αντιδράσεις κατά του Μακάρθι. Ο βουλευτής είναι μέλος της υπερσυντηρητικής ομάδας για την Ελευθερία της Βουλής. Ο ίδιος προτάθηκε από συνάδελφο του ως εναλλακτική υποψηφιότητα για Πρόεδρο την Τρίτη, λαμβάνοντας μόνο 10 ψήφους, συμπεριλαμβανομένης της δικής του.

Άλλο όνομα, το οποίο προτάθηκε είναι ο Βουλευτής Τζιμ Τζόρνταν, ένας συντηρητικός πυροσβέστης από το Οχάιο. Ο 58χρονος βουλευτής έλαβε μόνο έξι ψήφους στον πρώτο γύρο, αλλά στη συνέχεια συγκέντρωσε την υποστήριξη όλων των επικριτών του κ. Μακάρθι στους επόμενους δύο γύρους.

Ωστόσο, ο κ. Τζόρνταν που αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της ισχυρής Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, επιμένει ότι δεν θέλει τη θέση και τάχθηκε τελικώς υπέρ της εκλογής του κ. Μακάρθι την Τρίτη.

Ούτε ο κ. Μπιγκς ούτε ο κ. Τζόρνταν θεωρούνται νομοθέτες που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί από την πλειοψηφία των συναδέλφων τους ως πρόεδροι.

Ακόμη, το απίθανο σενάριο είναι να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής ο ηγέτης των Δημοκρατικών Χακίμ Τζέφρις. Στις τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες της Βουλής, οι 212 Δημοκρατικοί της Βουλής ψήφισαν τον ηγέτη τους, βουλευτή της Νέας Υόρκης, Χακίμ Τζέφρις. Βέβαια, η πιθανότητα έξι Ρεπουμπλικάνοι να υπερψηφίσουν τον ηγέτη των Δημοκρατικών είναι πολύ μικρή.

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024