Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τα Θεοφάνεια στη Λιβαδειά
Από όλες τις συνοικίες της Λιβαδειάς, τον Ζαγαρά, το Λυκοχώρι, το πάλαι ποτέ Σταροπάζαρο, την Κάδη και τη συνοικία των μικρασιατών συρρέουν στο πανέμορφο φαράγγι της Κρύας χιλιάδες λιβαδείτες στον αγιασμό του πανάρχαιου ποταμιού της Έρκυνας. Αριστερά, η εξέδρα του κέντρου «Ξενία» απ’ όπου ο μητροπολίτης αγιάζει την Έρκυνα. Δεξιά, ο επιβλητικός προμαχώνας του καταλανικού κάστρου (λάδι σε καμβά του Πέτρου Μακρή).

Τα Θεοφάνεια στη Λιβαδειά

Στο ιστορικό κέντρο της Λιβαδειάς, την Κρύα με τις μαντικές πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης, που σχηματίζουν το ποτάμι της Έρκυνας, κάθε χρόνο, στις 6 Ιανουαρίου, λιβαδείτες παίρνουν απ’ ευθείας από το αγιασμένο ποτάμι τον «αγιασμό»

Η περίλαμπρη τελετή του αγιασμού των υδάτων του πανάρχαιου λιβαδείτικου ποταμιού Έρκυνα, κατατάσσει την πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας και γενέτειρά μου, την πόλη της Λιβαδειάς, στους αρχαϊκούς χώρους λατρείας που συνδυάζουν τη μυσταγωγία των Μαντείων με τις πανηγυρικές θρησκευτικές τελετές της  Χριστιανικής Ορθοδοξίας. Έτσι, στο ιστορικό κέντρο της Λιβαδειάς, την Κρύα με τις μαντικές πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης, που σχηματίζουν το ποτάμι της Έρκυνας, κάθε χρόνο, στις 6 Ιανουαρίου, λιβαδείτες παίρνουν απ’ ευθείας από το αγιασμένο ποτάμι τον «αγιασμό» που τον φυλάνε ευλαβικά όλο τον χρόνο με τα οικογενειακά λατρευτικά ενθυμήματα.

Το φαράγγι της Κρύας με το τοπικό μαντείο του Τροφωνίου Διός στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Λιβαδειάς, είναι το σήμα κατατεθέν, που κατατάσσει την πρωτεύουσα της Βοιωτίας στα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιφερειακής Ελλάδας, αλλά και εντάσσει την ίδια πόλη στους αρχαιολογικούς χώρους των λατρευτικών δρωμένων, παράλληλα ή και ισάξια με τα Μαντεία των Δελφών, της Δωδώνης, του Ασκληπιού της Επιδαύρου και του νεκρομαντείου του Αχέροντα στην Πρέβεζα. Επιβεβαίωση αυτού του ιστορικού προνομίου της Λιβαδειάς, οι μαρτυρίες του Παυσανία, του Πλούταρχου, του Φιλόστρατου και του Στράβωνος.

Το εγκαταλελειμμένο υδροκίνητο εργοστάσιο Παπαϊωάννου στη Λιβαδειά, προοριζόταν για πρότυπο Μουσείο Υδροκίνησης. Από την ασυνεννοησία των υπευθύνων, το εργοστάσιο αυτό έχει πλήρως καταρρεύσει, με βυθισμένο τον μηχανικό του εξοπλισμό στις λάσπες του ποταμιού… (Ακουαρέλα του Πέτρου Μακρή)

Αμέσως μετά τη θεία λειτουργία των Θεοφανείων, στον μητροπολιτικό ναό της Λιβαδειάς, ακολουθεί η πυκνή σε πιστούς πομπή προς τις πηγές της Έρκυνας και τον ευρύτερο χώρο του Τροφωνίου Διός, μ’ επικεφαλής τον μητροπολίτη Λεβαδείας και Θηβών, που αγιάζει τα υπέροχα αυτά πηγαία κεφαλοβρύσια στις υπώρειες του Ελικώνα, που ήταν και η κατοικία των Μουσών. Τα αγιασμένα νερά της Έρκυνας είναι προφανές ότι δημιουργούν μια διπλή ευφορία. Ευφορία ψυχής, αλλά και καρπών για τον λιβαδείτικο και τον ευρύτερο κωπαϊδικό κάμπο…

Χαμένα προνόμια

Αφιερώνω το σημερινό μου κείμενο στα λιβαδείτικα Θεοφάνεια για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η περίλαμπρη αυτή γιορτή στη γενέτειρά μου, την όμορφη κόρη της Ρούμελης, συμπίπτει και με την 6η του Γενάρη, ημερομηνία της γέννησής μου, στην πατρίδα μου τη Λιβαδειά.

Και κλείνοντας το κείμενό μου αυτό, θα ήταν ανεπίτρεπτη παράλειψη να μην υπογραμμίσω, ότι η Λιβαδειά, από τα τέλη του 19ου μέχρι και τον 20ό αιώνα, ήταν ένα από τα μετρημένα στα δάχτυλα της παλάμης, πληθυσμιακά κέντρα του ευρύτερου βαλκανικού και ευρωπαϊκού χώρου, που με τα νερά της Έρκυνας, κινούσε με οικολογική μεγαλοπρέπεια πάνω από 15 βιομηχανικές-βιοτεχνικές μονάδες επεξεργασίας του τοπικού γεωργικού χρυσού, δηλαδή του βαμβακιού, (εκκοκκιστήρια, νηματουργεία, υφαντήρια, βαφεία), αλλά και 2 τοπικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με την υδροκίνηση.

Αυτή η άλλοτε προνομιούχα πόλη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχασε αδικαιολόγητα τη μεγάλη ευκαιρία ν’ αναδειχτεί σ’ ένα διεθνούς κύρους μουσείο υδροκίνησης. Το πώς και γιατί θα το εξηγήσω σε άλλο κείμενό μου…

Only in

Με 30 υπογραφές και σεβασμό στα όργανα η υποψηφιότητα Κασσελάκη – Κλειδώνει ο Φάμελλος για τους «100», ρυθμιστής ο Πολάκης στην ΚΕ

Η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται να ισχύσουν οι ίδιοι όροι με τις κάλπες που στήθηκαν πριν ένα χρόνο, δηλαδή συλλογή 30 υπογραφών από μέλη της ΚΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024