Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σομαλία: 35 νεκροί σε διπλή επίθεση της Σεμπάμπ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό

Σομαλία: 35 νεκροί σε διπλή επίθεση της Σεμπάμπ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό

Τραγικός είναι ο νεότερος απολογισμός από τη Σομαλία μετά τις επιθέσεις της Σεμπάμπ.

Σε 35 ανέρχονται οι νεκροί από μια διπλή επίθεση με οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά χθες Τρίτη το πρωί στην κοινότητα Μαχάς, στην κεντρική Σομαλία, ανέφερε η αστυνομία.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι οχτώ μέλη μιας οικογένειας. Σαράντα επίσης άτομα τραυματίστηκαν.

Η επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Σεμπάμπ, διαπράχθηκε στην κοινότητα αυτή της επαρχίας Χιράν παρά τις επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας που άρχισαν πριν από μερικούς μήνες με τη συμμετοχή κυρίως παραστρατιωτικών ομάδων φυλών και του ομοσπονδιακού στρατού.

«Οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι πολίτες. Είναι γυναίκες και παιδιά», δήλωσε στο Reuters ο Χασάν-Κάφι Μοχάμεντ Ιμπραήμ, αναπληρωτής τοπικός αστυνομικός επίτροπος.

«Μόνο ένα παιδί επέζησε από μια οικογένεια εννέα ατόμων. Άλλες οικογένειες έχασαν επίσης τα μισά από μέλη τους. Η διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έκαψε συθέμελα πολλά σπίτια πολιτών».

«Οι τρομοκράτες επιτέθηκαν στην πόλη Μαχάς (χθες) το πρωί με οχήματα φορτωμένα εκρηκτικά. Έβαλαν στο στόχαστρο ζώνη αμάχων κι έχουμε επιβεβαιώσει πως εννέα άνθρωποι, όλοι άμαχοι, σκοτώθηκαν στις δύο εκρήξεις», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο τηλεφωνικά ο Αμπντουλάχι Αντάν, αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή.

Ο περιφερειακός επίτροπος της Μαχάς, ο Μουμίν Μοχάμεντ Χαλάνε, είπε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι η μία βόμβα είχε στόχο το σπίτι του και η άλλη το σπίτι ενός ομοσπονδιακού βουλευτή.

Για 87 νεκρούς κάνει λόγο η Σεμπάμπ

Η τζιχαντιστική οργάνωση στην ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης της επίθεσης, τόνισε ότι έθεσε στο στόχαστρο «πολιτοφυλακές και στρατιώτες αποστάτες» και έκανε λόγο για 87 νεκρούς.

Η Σεμπάμπ δίνει συχνά υψηλότερους απολογισμούς θυμάτων σε σχέση με τοπικούς αξιωματούχους και κατοίκους.

Η οργάνωση ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα και διεξάγει ανταρτοπόλεμο από το 2007 για να ανατρέψει την υποστηριζόμενη από τη Δύση ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι πολεμιστές της διώχτηκαν την περίοδο 2011-2012 από τις κυριότερες πόλεις της χώρας —συμπεριλαμβανομένης της Μογκαντίσου—, αλλά παραμένουν ριζωμένοι σε αχανείς περιοχές στις επαρχίες από όπου εξαπολύουν συχνές και πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, κυβερνητικών αξιωματούχων και αμάχων, ιδίως στην πρωτεύουσα.

Στις αρχές του Ιουλίου, παραστρατιωτικές ομάδες φυλών στη Χιράν ξεσηκώθηκαν εναντίον της Σεμπάμπ. Η κυβέρνηση του προέδρου Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, που διεμήνυσε το καλοκαίρι πως θα εξαπολυόταν «ολοκληρωτικός πόλεμος» εναντίον της οργάνωσης των τζιχαντιστών, έστειλε τον Σεπτέμβριο ομοσπονδιακά στρατεύματα στην επαρχία για να υποστηρίξουν τους παραστρατιωτικούς.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024