Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ιαπωνία προσφέρει στους νέους γονείς ένα εκατομμύριο γιεν για να φύγουν από το Τόκιο – Γιατί;

Η Ιαπωνία προσφέρει στους νέους γονείς ένα εκατομμύριο γιεν για να φύγουν από το Τόκιο – Γιατί;

Το Τόκιο είναι η μεγαλύτερη αστική πόλη του κόσμου με βάση τον πληθυσμό, με εκτιμώμενους 38 εκατομμύρια κατοίκους.

Για να ενθαρρύνει τους γονείς να μεταναστεύσουν από το Τόκιο, η ιαπωνική κυβέρνηση έχει αυξήσει τα οικονομικά κίνητρα για όσους το αποφασίσουν. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times (FT), από 300.000 γιεν που ήταν νωρίτερα, οι γονείς που μεταναστεύουν θα λαμβάνουν πλέον 1 εκατομμύριο γιεν (7.218 ευρώ) ανά παιδί αν μετακομίσουν εκτός της πρωτεύουσας.

Το Τόκιο είναι η μεγαλύτερη αστική πόλη του κόσμου, με περίπου 38 εκατομμύρια κατοίκους.

Η χώρα έχει ήδη ένα παρόμοιο σχέδιο για τη μετεγκατάσταση, το οποίο προβλέπει 300.000 γιεν ανά παιδί και 3 εκατομμύρια γιεν ως εφάπαξ ενίσχυση για όσους μεταναστεύουν. Μπορούν, επίσης, να διεκδικήσουν περισσότερα χρήματα αν ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση στα προάστια.

Το προηγούμενο σχέδιο ήταν, ωστόσο, αναποτελεσματικό, καθώς μόνο 2.400 άτομα το επέλεξαν το 2021. Αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 0,006% του πληθυσμού του Τόκιο.

Photo: Wikimedia Commons

Γιατί η Ιαπωνία προσφέρει το πακέτο;

Η Ιαπωνία βλέπει μια ραγδαία αλλαγή στο δημογραφικό της, με μείωση του ποσοστού γεννήσεων και υψηλό ποσοστό ατόμων άνω των 65 ετών. Συν τοις άλλοις, παρά τα διάφορα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, η δημογραφική πραγματικότητα έχει κολλήσει πεισματικά.

Το 2017, το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Πληθυσμό και την Κοινωνική Ασφάλιση της Ιαπωνίας δήλωσε ότι ο αριθμός των γεννήσεων το χρόνο θα πέσει κάτω από 800.000 μέχρι το 2030. Ωστόσο, το όριο αυτό ξεπεράστηκε τους πρώτους εννέα μήνες του ίδιου του 2022, γεγονός που σηματοδοτεί ότι η πτώση είναι πολύ ταχύτερη από ό,τι αναμενόταν.

Λιγότεροι άνθρωποι γεννιούνται και οι νεότεροι μετακομίζουν στο Τόκιο και σε άλλες μητροπολιτικές πόλεις όπως η Οσάκα, αφήνοντας τα μικρότερα τμήματα της χώρας σε αναταραχή. Οι μικρές επιχειρήσεις και τα καταστήματα στις μικρότερες πόλεις δυσκολεύονται να βρουν πελάτες και εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την έκθεση των FT, ο αριθμός των άδειων σπιτιών στην Ιαπωνία, τα οποία δεν διεκδικούνται από κληρονόμους, θα φτάσει τα 10 εκατομμύρια το 2023. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των ακινήτων στο Τόκιο εκτοξεύονται στα ύψη.

Παρά την επιβράδυνση το 2021, η τιμή ενός διαμερίσματος στο Τόκιο ξεπέρασε το ανώτατο όριο που είχε επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της φούσκας των ακινήτων στην Ιαπωνία το 1989.

Ο φόρος κληρονομιάς παίζει το παιχνίδι

Η Ιαπωνία έχει τον υψηλότερο φόρο κληρονομιάς παγκοσμίως. Κυμαίνεται από 10% έως 55% ανάλογα με το ποσό των χρημάτων που κληρονομούνται. Ο υπολογισμός εξαρτάται επίσης από τον αριθμό των κληρονόμων. Ισχύει τόσο για τους ημεδαπούς όσο και για τους αλλοδαπούς.

Σύμφωνα με τον αστικό κώδικα της χώρας, η μισή περιουσία του θανόντος περιέρχεται στη σύζυγο και η άλλη μισή διανέμεται μεταξύ των κληρονόμων.

Πώς προετοιμάζονται οι δήμοι της Ιαπωνίας;

Οι ιστότοποι των δήμων αυτών προσπαθούν να προσελκύσουν νεοεισερχόμενους μέσω διαφημιστικών μηνυμάτων. Για παράδειγμα, το χωριό Ουμάτζι προσφέρει δωρεάν παιδικό σταθμό, «φυσικά, χωρίς παιδιά στη λίστα αναμονής».

Μια άλλη πόλη, η Τάνο, προσφέρει το δέλεαρ θέσεων εργασίας σε «εργοστασίου αλατιού που αποξηραίνεται στον ήλιο», σύμφωνα με τους FT.

Δείτε το βίντεο

*Με στοχεία από business-standard.com

Sports in

Live Streaming: Oλυμπιακός Β’ – Παναθηναϊκός Β’

Παρακολουθήστε σε Live Streaming στις 16:00 την αναμέτρηση Oλυμπιακός Β’ – Παναθηναϊκός Β’ για την 5η αγωνιστική των play-out της Superleague 2.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024