Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: «Κανένα νέο στέλεχος» δεν έχει ανιχνευτεί στην Κίνα

Κοροναϊός: «Κανένα νέο στέλεχος» δεν έχει ανιχνευτεί στην Κίνα

Τα στελέχη που επικρατούν στην Κίνα είναι τα BA.5.2 και BF.7, και τα δύο γνωστές υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Σε μια εξέλιξη που εν μέρει καθησυχάζει τις ανησυχίες για εμφάνιση νέων στελεχών του κοροναϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, καμία νέα παραλλαγή δεν έχει ξεπηδήσει από την εκρηκτική επιδημία στην Κίνα.

Ο ΠΟΥ παρουσίασε δεδομένα που παραχώρησε το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα οποία αφορούν τις γενετικές αλληλουχίες περισσότερων από 2.000 δειγμάτων, αναφέρει το Reuters.

Τα δεδομένα αυτά θεωρούνται ελλιπή, βρίσκονται ωστόσο σε συμφωνία με τα αποτελέσματα γενετικών εξετάσεων σε ταξιδιώτες από Κίνα, καθώς και με τα γενετικά δεδομένα που αναρτώνται στην διεθνή βάση δεδομένων GISAID.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ έρχεται μία μέρα μετά τη συνάντηση με κινέζους ειδικούς που κλήθηκαν να δώσουν περισσότερα στοιχεία για τη γονιδιωματική επιτήρηση του ιού, καθώς ανεξάρτητοι ειδικοί αλλά και ο ίδιος ο ΠΟΥ είχαν εκφράσει αμφιβολίες για την αξιοπιστία των πληροφοριών που προσφέρει η Κίνα.

Τα  επιδημιολογικά δεδομένα που αναφέρει η Κίνα υποτιμούν προς τα κάτω της νοσηλείες και «ειδικά τους θανάτους» επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ο διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν.

«Ακόμα δεν έχουμε πλήρη δεδομένα» είπε.

Αξιόπιστη ενημέρωση για τις νοσηλείες δεν υπάρχει, όμως τα νοσοκομεία της Σαγκάης έχουν γεμίσει ράντζα (Reuters)

Τα στελέχη BA.5.2 και BF.7 πίσω από την έξαρση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΟΥ, τα στελέχη που επικρατούν στην Κίνα είναι τα BA.5.2 και BF.7, και τα δύο γνωστές υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον BA.5 που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα.

Και οι δύο υποπαραλλαγές έχουν ήδη ανιχνευτεί στην Ευρώπη, δεν εμφανίζονται όμως στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ για την Ελλάδα, οι οποίες καταμετρούν την επικρατούσα υποπαραλλαγή BA.5 συνολικά και όχι όλα τα επιμέρους στελέχη της.

Τα κρούσματα Covid-19 άρχισαν να αυξάνονται στην Κίνα τον Νοέμβριο, όμως η επιδημία πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τη άρση της σκληρής πολιτικής «μηδενικής Covid» τον Δεκέμβριο.

Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί τώρα για ενδεχόμενο εισαγωγής νέων στελεχών, ενόψει της άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών στην Κίνα στις 7 Ιανουαρίου.

Η άρση των περιορισμών αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των επιβατών από Κίνα, οι οποίοι δεν θα απαιτείται να μπαίνουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους στη χώρα.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τάχθηκαν την Τετάρτη υπέρ των υποχρεωτικών τεστ Covid στους επιβάτες από Κίνα, μέτρο που ήδη εφαρμόζουν η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, ωστόσο η εφαρμογή του μέτρου δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα επίσημα.

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024