Αύξηση της ζήτησης φαρμάκων έφεραν οι αναπνευστικές ιώσεις – Η αγορά θα εξομαλυνθεί τους επόμενους μήνες

Εξασφαλισμένες οι είναι οι προμήθειες παρακεταμόλης και εισπνεόμενων φαρμάκων για τα νοσοκομεία. Οι ελλείψεις εντοπίζονται κυρίως στα ιδιωτικά φαρμακεία, αφορούν παγκόσμιο φαινόμενο λόγω έλλειψης πρώτων υλών και είχαν αντιμετωπισθεί και πάλι, κατά την έναρξη της πανδημίας του κοροναϊού.

Τα συνεχή κύματα έξαρσης της νόσου Covid και άλλων εποχιακών λοιμώξεων, προκαλούν διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, η λειτουργία της οποίας αναμένεται να εξομαλυνθεί σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) που εκπροσωπεί τις φαρμακευτικές που διαθέτουν στην αγορά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής κλπ.

Ο ΕΦΕΧ συμμετέχοντας στους φορείς που εκπροσωπούν την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία αυτοφροντίδας επισημαίνει ότι έχοντας αντλήσει εμπειρία από τη περίοδο της πανδημίας Covid-19 και των ελλείψεων φαρμάκων στις οποίες οδήγησε, βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τους αρμόδιους Θεσμικούς Φορείς, με σκοπό τη χάραξη στρατηγικής για την παραγωγή φαρμάκων και πρώτων υλών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη μείωση της εξάρτισης από την Κίνα και την Ινδία.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος αναφερόμενος στις τρέχουσες ελλείψεις, συνιστά στους πολίτες τη χρήση άλλων υποκατάστατων φαρμάκων που είναι ευρέως διαθέσιμα και μπορούν να τα προμηθευτούν με τη καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού ή και του φαρμακοποιού τους.

Ταυτόχρονα όμως και στο πλαίσιο της προαγωγής υπεύθυνων συμπεριφορών αυτοφροντίδας, ο ΕΦΕΧ συνιστά στους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη των λοιμώξεων, αναζητώντας πληροφορίες για σχετικές μεθόδους και σκευάσματα από τον φαρμακοποιό τους.

Προσθέτει τέλος, ότι η εφαρμοζόμενη από τον ΕΟΦ, απαγόρευση των εξαγωγών συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων από τις αρχές Δεκεμβρίου 2022, σταδιακά θα βελτιώσει τη κατάσταση.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr