Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κοντά στην αποτυχία

Κοντά στην αποτυχία

Ούτε 4.000 δεν είναι εκείνοι που έχουν εμφανιστεί στην πλατφόρμα για τους εκτός επικράτειας εκλογείς

Δεν μένει πια πολύς καιρός για να επισφραγιστεί, επίσημα πια από τα ίδια τα γεγονότα, μια αποτυχία του πολιτικού συστήματος. Οσο κι αν δρομολογούνται κινήσεις από την κυβερνητική πλευρά και όσο κι αν κάποιοι επιμένουν σε (πιο) αισιόδοξες εκτιμήσεις, δείχνει εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθεί ο – ορατός αυτή τη στιγμή – κίνδυνος να μην πιαστεί ο βασικός στόχος ενός νόμου: «η διευκόλυνση των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό ώστε να ψηφίσουν εκεί».

Είναι ο μόνος νόμος που παρότι κέρδισε τον Δεκέμβριο του 2019 διακομματική συναίνεση (288 «ναι») δεν άφησε κανέναν πλήρως ικανοποιημένο και εξακολουθεί ως σήμερα, λίγο πριν φτάσει η ώρα της πρώτης εφαρμογής του, να… συνοδεύεται από στρεβλότητες, αδιαφορία, καθυστερήσεις.

Ούτε 4.000 δεν είναι εκείνοι που έχουν εμφανιστεί στην πλατφόρμα για τους εκτός επικράτειας εκλογείς. Δηλαδή για εκείνους που θα ψηφίσουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους, υπό τις προϋποθέσεις ότι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους κοινούς καταλόγους και ότι είχαν δραστηριοποίηση στην Ελλάδα επί τουλάχιστον δύο χρόνια την τελευταία 35ετία. Για εκείνους που, βάσει νόμου, θα εκλέξουν με άλλα λόγια συνολικά τρεις βουλευτές Επικρατείας.

Τι πήγε στραβά; Το σίγουρο είναι ότι αποδείχθηκαν σωστοί όσοι εκτιμούσαν από την πρώτη στιγμή ότι οι περιορισμοί και η γραφειοκρατία θα λειτουργούσαν ως ανασταλτικοί παράγοντες. Αποδείχθηκαν σωστοί και όσοι έλεγαν ότι χάθηκε άλλη μία ευκαιρία το 2021, όταν μια νέα πρόταση άρσης κάθε περιορισμού δεν βρήκε τις απαραίτητες 200 ψήφους.

Οι γαλάζιοι ετοιμάζουν τώρα νέα καμπάνια ενημέρωσης. Υπάρχουν σκέψεις και για νέο γύρο κουβέντας με τα πολιτικά κόμματα για τροπολογία – σύνδεση του αριθμού εγγεγραμμένων με τον αριθμό των υποψηφίων. Ταυτόχρονα κάποιοι εκτιμούν ότι περισσότερο φταίει το θολό τοπίο γύρω από την ημερομηνία των εκλογών και ότι η εικόνα μπορεί να αλλάξει – λένε – μόλις ο κόσμος τη μάθει και αποφασίσει εάν θα έρθει στην Ελλάδα ή θα ψηφίσει απέξω. Αλήθεια, πόσο πιστεύουν ότι θα αλλάξει η εικόνα την τελευταία στιγμή; Και πόσοι στ’ αλήθεια πιστεύουν ότι το πολιτικό σύστημα έχει διάθεση για συναινέσεις; Χαμηλές οι προσδοκίες, όλο και πιο κοντά η αποτυχία.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024