Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Άκης Σκέρτσος: Οι εκλογές θα γίνουν στο χρόνο που πρέπει

Άκης Σκέρτσος: Οι εκλογές θα γίνουν στο χρόνο που πρέπει

«Θέλουμε να δώσουμε στήριξη στα εισοδήματα, γιατί δέχονται μεγάλες πιέσεις»

Για τις εκλογές, την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

«Έχουμε κλείσει έναν επιτυχημένο κύκλο κυβερνητικής θητείας που έχει καταφέρει και έχει δώσει αποτελέσματα στη χώρα μας, στα εισοδήματα, στις επενδύσεις, στην οικονομία, σημαντικά, και μας έχουν ξεχωρίζει σε όλη την Ευρώπη, σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης. Αυτό νομίζω ο κόσμος το βλέπει. Είναι μία εκλογική χρονιά, τρέχει ο εκλογικός χρόνος, είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού να πει πότε θα γίνουν οι εκλογές, δεν μπορούμε να κάνουμε σενάρια. Οι εκλογές θα γίνουν στον χρόνο που πρέπει. Ο πρωθυπουργός τα έχει σταθμίσει όλα και θα κάνει τις ανακοινώσεις στον χρόνο που πρέπει», είπε αρχικά.

«Θέλουμε να δώσουμε στήριξη στα εισοδήματα, γιατί δέχονται μεγάλες πιέσεις»

Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε πως, «έχει αυξηθεί ήδη δύο φορές και θα αυξηθεί και τρίτη λόγω της καλής πορείας της οικονομίας. Θα έχουμε ανακοινώσεις μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023 και είναι μια διαδικασία που θα ξεκινήσει αρχές του χρόνου, θα συσταθεί μία επιτροπή από το υπουργείο Εργασίας που θα αξιολογήσει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αντέξουν και νέες αυξήσεις. Φυσικά θα λάβουμε υπόψιν και τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενίσχυση που χρειάζεται να δοθεί στα εισοδήματα, και ειδικά σε αυτούς που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό και νομίζω ότι εκεί θα έχουμε θετικές εξελίξεις. Είναι μία σύνθετη «άσκηση», λαμβάνει υπόψιν την ανάπτυξη της οικονομίας, την πίεση του πληθωρισμού, τις αντοχές των επιχειρήσεων, στην Ελλάδα έχουμε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μία αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αντίστροφα αποτελέσματα, δηλαδή σε ανεργία. Θέλουμε να δώσουμε στήριξη στα εισοδήματα, γιατί δέχονται μεγάλες πιέσεις».

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν έχει σχέση με τις εκλογές, αφορά στην προβλεψιμότητα στην οικονομία και στις επιχειρήσεις, για να μπορούν να κανονίσουν και οι ίδιοι τις δαπάνες και τα έξοδα που θα έχουν σε ετήσια βάση, και ως προς τον προϋπολογισμό των ίδιων των επιχειρήσεων. Φέρνουμε λίγο πιο μπροστά τον κατώτατο μισθό γιατί η τουριστική περίοδος ξεκινάει τον Απρίλιο ουσιαστικά. Η προηγούμενη διαδικασία έλεγε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους», συμπλήρωσε.

«Μη τα βάζουμε όλα σε μία εκλογική βάση και σε μία λογική εκλογικών σκοπιμοτήτων. Ο κόσμος πιέζεται πάρα πολύ, χρειάζεται ενίσχυση στο εισόδημα και ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε τα εισοδήματα, θα το κάνουμε. Θα το φέρουμε γιατί η κοινωνία χρειάζεται στήριξη και εφόσον η οικονομία υπεραποδίδει, μπορεί να διαχέεται σε όλους τους πολίτες», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Τι είπε για την ακρίβεια

Για την ακρίβεια και την αδυναμία των πολιτών να ανταπεξέλθουν ο κ. Σκέρτσος επεσήμανε πως, «η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα στην Ελλάδα από ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σε αυτό έχουν συντελέσει και τα μέτρα που έχουμε λάβει, μέτρα τόσο ενίσχυσης του εισοδήματος όσο και έντασης του ανταγωνισμού στην αγορά. Το καλάθι του νοικοκυριού έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Μέσα σε 2 μήνες που λειτουργεί, έχουμε μία ελάφρυνση κοντά στα 60-70 ευρώ στο καλάθι τον μήνα, συν την επιταγή που θα δώσουμε για τις αγορές στα σούπερ μάρκετ», και συνέχισε:

«Οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί στην Ελλάδα, έχουμε κάνει έρευνα που έδειξε ότι το καλάθι του νοικοκυριού είχε επιτυχία παρά τις φήμες. Τρέξαμε έρευνα σε 5-6 χώρες και το ελληνικό καλάθι είναι φθηνότερο. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα στα χαμηλά εισοδήματα και γι’ αυτό δίνουμε στήριξη, αλλά θέλω να διαβεβαιώσω ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε και μέσα στο 2023 έχουμε έναν μεγάλο εθνικό στόχο. Έχουμε κλείσει 12 επιτυχημένες αξιολογήσεις, έχουμε βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και πλέον η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα».

«Το 2023 θα είναι μία χρονιά αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού»

Ο Άκης Σκέρτσος μίλησε μεταξύ άλλων και για την ακρίβεια, τα μέτρα στήριξης αλλά και για τις δυνατότητες της οικονομίας.

«Όσο η οικονομία πηγαίνει καλά, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει. Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε μία ανάπτυξη το 2022 κοντά στο 6% και αυτό να μην επιστρέφει στην κοινωνία και στους πολίτες. Κάνουμε συντηρητικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, αλλά η οικονομία πηγαίνει καλύτερα από αυτό. Εάν συνεχιστεί αυτή η πορεία της οικονομίας, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι μπορεί να δοθεί στη συνέχεια. Με βάση τα μέτρα στήριξης που έχουμε δώσει, από τον Φεβρουάριο μαζί και με την κάρτα αγοράς που θα πάρουν 8,5 εκ. Έλληνες σε μηνιαία βάση, υπάρχει μία στήριξη 120 ευρώ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ενώ για τον πληθωρισμό και την αποκλιμάκωσή του εκτίμησε πως,

«Ο πληθωρισμός είναι σε πτωτική πορεία εδώ και αρκετούς μήνες. Θα συνεχίσει να είναι σε πτωτική πορεία και το 2023 βλέπουμε ότι αρχίζει να εξομαλύνεται η ενεργειακή κρίση και οι πιέσεις που υπήρχαν στις αγορές ενέργειας. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι μία δύσκολη περίοδος. Οι τιμές θα συνεχίσουν να είναι υψηλές, και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα. Το 2023 θα είναι μία χρονιά αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Η αγορά θα επιστρέψει στις προ κρίσης συνθήκες».

Για τους ελέγχους στην αγορά και την αισχροκέρδεια, ανέφερε πως, «οι έλεγχοι γίνονται και νομίζω ότι το εργαλείο που υπάρχει με το να μπει ο καθένας μας στην πλατφόρμα για το καλάθι του νοικοκυριού, και να κάνει σύγκριση, αυτό οδηγεί σε πιο ενημερωμένες και υπεύθυνες αγορές, αλλά και ένταση του ανταγωνισμού. Το καλάθι και διαφάνεια στις τιμές είναι ο καλύτερος μοχλός πίεσης και βλέπουμε ότι η μείωση τιμών είναι υψηλότερη από αυτή που υπήρχε σε άλλες εποχές που ήταν πιο «κανονικές» οι συνθήκες».

Για τις κοινωνικές ομάδες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια, λόγω του χαμηλού εισοδήματος αλλά και για τους υγειονομικούς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, διευκρίνισε: «Υπάρχει στήριξη του εισοδήματος που ξεκινούν από 1/1/23, όπου 2.5 εκ. συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στην σύνταξή τους. Η συντριπτική πλειονότητα θα δει το 8% αύξηση που έρχεται χάρη στην καλή πορεία της οικονομίας, πολλοί θα δουν αύξηση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Συνταξιούχοι πήραν πριν τις γιορτές ένα σημαντικό βοήθημα της τάξεως των 250 ευρώ. Υπάρχει διαρκής μέριμνα και αγωνία για τους πολίτες. Δώσαμε μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους ένστολους, έκτακτες ενισχύσεις στο υγειονομικό προσωπικό, και μόνιμες αυξήσεις στο ιατρικό προσωπικό αλλά και σε ειδικότητες που εργάζονται στις ΜΕΘ. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, τα κονδύλια δεν είναι ανεξάντλητα, προσπαθούμε να είμαστε στοχευμένοι όσο μπορούμε. Στήριξη εκεί που υπάρχει ανάγκη και πίεση αλλά και αναγνώριση της προσπάθειας. Το σύστημα υγείας όντως έχει πιεστεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας, προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες. Είχε υποχρηματοδότηση και πρέπει να στηριχθεί και άλλο».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024