Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Qatargate: Ομιλία Καταριανού υπουργού έγραψε ο Παντσέρι, γράφει η Le Soir

Qatargate: Ομιλία Καταριανού υπουργού έγραψε ο Παντσέρι, γράφει η Le Soir

Πώς ο Παντσέρι φέρεται να χειραγώγησε μια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με έναν υπουργό του Κατάρ.

Οι παρεμβάσεις ήταν… τηλεκατευθυνόμενες, οι ομιλίες υπαγορευμένες. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να διασφαλίσει ότι η ακρόαση του υπουργού Εργασίας του Κατάρ θα πήγαινε ρολόι, γράφει η βελγική εφημερίδα Le Soir, που συνεχίζει τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Qatargate.

Είναι σπάνιο να βλέπεις τόσο κόσμο στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημειώνεται στο δημοσίευμα. Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, όμως, υπήρχε ένα τεράστιο πλήθος μπροστά από την αίθουσα 3G-3. Πρόκειται για τον άνθρωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο της τρέχουσας διαμάχης: τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Άλι Μπεν Σαμίκχ Αλ Μαρί.

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ 2022, οι ευρωβουλευτές τον ακούνε, χωρίς να γνωρίζουν το σκάνδαλο διαφθοράς που θα συγκλονίσει τον θεσμό λίγες εβδομάδες αργότερα.

Όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα, ο Αλ Μαρί έδωσε μία καλοστημένη «παράσταση» με σκηνοθέτη τον Αντόνιο Παντσέρι.

Η Le Soir τονίζει ότι στην ίδια αίθουσα είχαν δώσει το «παρών» πρόσωπα που αργότερα θα εμπλέκονταν στο σκάνδαλο του Qatargate: Ο λόγος για τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, τον Μαρκ Ταραμπέλα, τον Αντρέα Κοτσολίνο και τη Μαρία Αρένα. Από την πλευρά του, ο Αντόνιο Παντσέρι παρακολουθούσε ζωντανά τη συνάντηση.

Η «χοντρή τσάντα» των Παντσέρι – Τζόρτζι

Από τις 3 Οκτωβρίου οι τηλεφωνικές υποκλοπές ενεργοποίησαν τον συναγερμό για τους ανακριτές: ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο Αντόνιο Παντσέρι συζητούσαν για μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, γύρω στις 6 μ.μ., με τους «δικούς μας ανθρώπους», γράφει η Le Soir. Το ραντεβού γίνεται.

Την προηγούμενη μέρα, 9 Οκτωβρίου, μια αντιπροσωπεία του Κατάρ εγκαταστάθηκε στη σουίτα 412 του Steigenberger Wiltcher’s, ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων στη λεωφόρο Louise.

Έξι άνδρες έφτασαν με τρεις μαύρες Mercedes, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Αλ Μαρί και ο προσωπικός του βοηθός, Boudjellal B., γνωστότερος με το παρατσούκλι «Αλγερινός».

«Τις λίγες μέρες που περνούν στις Βρυξέλλες, αυξάνουν τις συναντήσεις τους, ιδίως με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά και με τις ευρωβουλευτές Μαρία Αρένα και Χάνα Νόιμαν, οι οποίες προεδρεύουν της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της αντιπροσωπείας της Αραβικής Χερσονήσου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντίστοιχα», προσθέτει η βελγική εφημερίδα.

Τη μέρα και ώρα που καθορίστηκε, οι δύο έφτασαν κοντά στο Steigenberger Wiltcher’s. Δεν γνωρίζουν ότι οι ανακριτές τούς παρακολουθούν. Οι κάμερες του ξενοδοχείου παρακολουθούν τις κινήσεις τους κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης συνάντησης.

Οι ανακριτές ανέφεραν ότι η συνάντηση θα είχε διάρκεια μιάμιση ώρα. Ο Παντσέρι και ο Τζιόρτζι στις 7.21 μ.μ. έφυγαν από την πολυτελή σουίτα, με «μια πιο χοντρή τσάντα από αυτή που είχαν κατά την άφιξή τους», σύμφωνα με τους ανακριτές.

Η ομιλία του Καταριανού υπουργού δια χειρός Παντσέρι

Στις 14 Νοεμβρίου λοιπόν, ο υπουργός Αλ Μαρί φτάνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αναμένεται στο δωμάτιο 3G-3, μπροστά σε περίπου 200 άτομα.

«Αγαπητοί φίλοι, σας ζητώ να ηρεμήσετε. Αγαπητοί συνάδελφοι, σας παρακαλώ να λάβετε τις θέσεις σας», ήταν τα λόγια της Μαρί Αρένα, όταν άνοιξε τη συνεδρίαση.

Για σχεδόν δύο ώρες, αναλύθηκε η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ, με τον υπουργό της χώρας και εκπροσώπους της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, της Human Rights Watch και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, συμπεριλαμβανομένου του τότε γενικού γραμματέα, Λούκα Βισεντίνι.

Ο Αλ Μαρί εκφράζει την άποψή του, με τα επιχειρήματα να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά: άνευ προηγουμένου μεταρρυθμίσεις, συνεχής διάλογος, μέτρα από τους αντιπάλους του Κατάρ, κατηγορίες για ρατσισμό…

Αλλά ούτε αυτός, ούτε η ομάδα του είχαν επιμεληθεί την ομιλία του. Πίσω από αυτή την παρέμβαση – όπως προκύπτει από ακροάσεις της αστυνομίας, γράφει η Le Soir – κρυβόταν ο Παντσέρι.

Στη συνέχεια, ο Αλ Μαρί προχώρησε στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, οι οποίες ήταν υπό τον έλεγχο του Παντσέρι.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024