Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φυσικό αέριο: Η τιμή του έπεσε σε προπολεμικά επίπεδα

Φυσικό αέριο: Η τιμή του έπεσε σε προπολεμικά επίπεδα

Ελπιδοφόρο ξεκίνημα κατέγραψε η νέα χρονια με τις τιμές στο φυσικό αέριο να πέφτουν σε επίπεδα πριν από τον πόλεμο.

Αισιόδοξα μπήκε το 2023 με τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να καταγράφουν πτώση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς έπεσαν έως και 7,9% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Φεβρουαρίου του 2021 – δηλαδή τρεις μέρες πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας τρεις εβδομάδες συνεχούς πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι ευοίωνες και υποδεικνύουν θερμοκρασία πάνω από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης τις προσεχείς δύο εβδομάδες, γεγονός που θα της επιτρέψει να αποφύγει μια ταχεία εξάντληση των αποθεμάτων φυσικού αερίου και περιορισμό της κατανάλωσης καθώς συνεχίζεται ο χειμώνας, σημειώνει το Bloomberg.

Μικρότερη πίεση στην αγορά

Μετά από μια χρονιά ακραίας αστάθειας και με τα κόστη της ενέργειας να φθάνουν σε επίπεδα ρεκόρ μεσούντος του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η αγορά ξεκινά το νέο έτος με μικρότερη πίεση. Οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά περίπου 47% τον Δεκέμβριο καθώς η Ευρώπη κατάφερε με προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος των περιορισμένων από τη Ρωσία ροών.

Οι ηπιότερες θερμοκρασίες για μια παρατεταμένη περίοδο σε συνδυασμό με μια τυπική για το τέλος του έτους επιβράδυνση της βιομηχανικής ζήτησης ίσως βοηθήσουν την Ευρώπη να διατηρήσει σε καλό επίπεδο τα αποθέματα φυσικού αερίου μέχρι τη λήξη της χειμερινής σεζόν. Οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου προσφέρουν παράλληλα μια ανακούφιση στις οικονομίες της Ευρώπης, που δέχονται πιέσεις από τον υψηλό πληθωρισμό.

Ο δείκτης των αποθεμάτων στην Ευρώπη

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου της Ολλανδίας για τον επόμενο μήνα έπεσαν σήμερα κατά 2,7% στα 74,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 10:20 ώρα Άμστερνταμ. Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς είπε ότι η ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν «σκληρή δοκιμασία» για την ατμομηχανή της ευρωζώνης και κάλεσε τους Γερμανούς να συνεχίσουν και τους επόμενους μήνες την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας έφθασαν την περασμένη εβδομάδα στο 90% από το μέσο πενταετή όρο του 73% τέτοια εποχή, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe. Τα νέα τερματικά εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου «καθιστούν τη χώρα μας και την Ευρώπη ανεξάρτητες από το ρωσικό φυσικό αέριο μακροπρόθεσμα», τόνισε ο Σολτς στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024