Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλέξης Τσίπρας: Ζήτησε από την Ισπανίδα αντιπρόεδρο σαφή μηνύματα στην Τουρκία υπέρ του διεθνούς δικαίου

Αλέξης Τσίπρας: Ζήτησε από την Ισπανίδα αντιπρόεδρο σαφή μηνύματα στην Τουρκία υπέρ του διεθνούς δικαίου

Ο κ. Τσίπρας συνάντησε την Γιολάντα Ντίαζ στην Βραζιλία, όπου παρέστη στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας.

Θερμή συνάντηση με την αντιπρόεδρο και υπουργό Εργασίας της Ισπανίας, Γιολάντα Ντίαζ, είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην Βραζιλία.

Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με την Ισπανίδα αντιπρόεδρο για την προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης για ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και για τα μέτρα που έλαβε προκειμένου να μην μετακυλισθεί το κόστος της ενεργειακής κρίσης στην κοινωνία.

Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία, ζήτησε ο Τσίπρας

Παράλληλα, συνομίλησαν για την συνεργασία όλων των προοδευτικών ευρωπαικών δυνάμεων σε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην συμμαχία δεξιάς και ακροδεξιάς που διαμορφώνεται.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε την Γιολάντα Ντίαζ για την αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα και τη σημασία που έχει, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να δίνουν σαφή μηνύματα στην Τουρκία υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Η συνάντηση έγινε στη Βραζιλία, όπου βρέθηκαν οι δύο πολιτικοί για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, με τον οποίο και συναντήθηκε το πρωί της Πρωτοχρονιάς ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Σάντσεθ, ο Ερντογάν και η αριστερή Ντίαζ

Διόλου τυχαίο είναι το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Ισπανίδα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σάντσεθ να στέλνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας σαφή μηνύματα στην Τουρκία και δεν έχει να κάνει με το ντελίριο προκλητικότητας του Ερντογάν και των άλλων πολιτικών της γείτονος.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Μαδρίτη διατηρεί καλές σχέσεις με την Άγκυρα και, το κυριότερο, της πουλάει όπλα.

Τον Νοέμβριο του 2021, η επίσκεψη του Πέδρο Σάντσεθ στην Άγκυρα έφερε μία σειρά στρατιωτικών συμφωνιών, που προκάλεσε τόσο την έντονη δυσαρέσκεια, όσο και την άμεση κινητοποίηση της Αθήνας, καθώς σε μια δύσκολη στιγμή – και πέρυσι – για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας του, ο Ισπανός πρωθυπουργός παρείχε διπλωματικά ερείσματα στον Τούρκο πρόεδρο και, μάλιστα, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση της Μαδρίτης να στηρίξει με εξοπλιστικά προγράμματα την Άγκυρα το 2021 ήρθε σε μια στιγμή που η Αθήνα είχε ποντάρει πολλά στην αλλαγή των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο και την ενίσχυση της πίεσης στην Τουρκία, χάρη στην γαλλική προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, είχε στείλει τότε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Πέδρο Σάντσεθ, μετά από μία συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του.

«Θα ευχόμασταν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως χώρες της ΕΕ και που αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά και την πρακτική τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και βέβαια χώρες που δεν αποδέχονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είτε την UNCLOS και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και είτε είναι υποψήφιες χώρες να ενταχθούν στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, την ΕΕ», έλεγε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Ποια είναι η Γιολάντα Ντίαζ

Την ίδια περίοδο που ο Σάντσεθ έκλεινε στρατιωτικό deal με τον Ερντογάν, το Politico σχολίαζε πως λίγο περισσότερο από μισή δεκαετία αφότου οι Podemos προκάλεσαν έναν πολιτικό σεισμό στην Ισπανία, ένα νέο αριστερό φαινόμενο αναδεικνύεται στο όνομα της εργατολόγου, πολιτικού επιστήμονα και υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαζ.

Το 2021, το πολιτικό απόθεμα της υπουργού Εργασίας είχε εκτιναχθεί στα ύψη, καθώς είχε καλλιεργήσει μια προσωπική επωνυμία, μακριά από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα, που την καθιστούσε μια ισχυρή υποψήφια για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.

«Είμαι γυναίκα της ακτής του Ατλαντικού», είπε στο Politico η Ντίαζ, η οποία κατάγεται από τη βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας.

«Όσοι από εμάς προέρχονται από την ακτή, τείνουμε να είμαστε πιο ανοιχτοί, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι η Γαλικία είναι μια χώρα ηρεμίας και προσεκτικών ανθρώπων και επίσης ότι το πιο σημαντικό πράγμα για την πολιτική για εμάς είναι ο διάλογος. Αυτό ισχύει πολύ για μένα, είναι κάτι που χρησιμοποιώ καθημερινά».

Η Ντίαζ, 50 ετών, είναι μια δικηγόρος εργατών, που έκανε «όνομα» στην πτέρυγα της Γαλικίας της Ενωμένης Αριστεράς (IU) της οποίας ηγούνται οι κομμουνιστές, πριν κερδίσει μια έδρα στο ισπανικό Κογκρέσο.

Το 2020, διορίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο του Σάντσεθ, ως μία από τους πέντε υπουργούς που εκπροσωπούν τους Unidas Podemos (UP), τον μικρότερο εταίρο στο νέο συνασπισμό.

Ωστόσο, η Ντίαζ είναι ανεξάρτητη – είναι μέλος του Ισπανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά μόνο – όπως λέει – ως φόρο τιμής στον πατέρα της, έναν ηγέτη του συνδικάτου που φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο.

«Δεν έχω κόμμα, δεν είμαι μαχητής, αλλά προέρχομαι από την κουλτούρα των ανθρώπων που έφεραν τη δημοκρατία σε αυτή τη χώρα», είπε στο Politico. «Είμαι μια προοδευτική γυναίκα και νομίζω ότι οι πολιτικές μου είναι σοσιαλδημοκρατικές».

Θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός;

Ο Ιβάν Ρεντόντο, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν ανώτερος σύμβουλος του πρωθυπουργού Σάντσεθ, πιστεύει ότι η Ντίαζ είναι μια γνήσια πολιτική δύναμη που θα μπορούσε σύντομα να επισκιάσει το παλιό του αφεντικό.

«Η Γιολάντα Ντίαζ έχει καλές πιθανότητες να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ισπανίας», σημείωσε. «Και μην κάνετε λάθος: όσο περισσότερο διαρκεί αυτή η νομοθετική περίοδος, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες».

«Δεν το σκέφτομαι αυτό», είπε η Ντίαζ όταν ρωτήθηκε από το Politico το 2021, εάν σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες γενικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο του 2023, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν και νωρίτερα.

Η εργασιακή μεταρρύθμιση, πάντως, ολοκληρώθηκε στην Ισπανία, οπότε η Ντίαζ ίσως αρχίσει να μοιάζει πολύ περισσότερο με υποψήφια πρωθυπουργό.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024