Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Επιστολή Κυριακίδου στους υπουργούς Υγείας της ΕΕ μετά το νέο «κύμα» στην Κίνα

Κοροναϊός: Επιστολή Κυριακίδου στους υπουργούς Υγείας της ΕΕ μετά το νέο «κύμα» στην Κίνα

«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ» τονίζει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων

Eπιστολή προς τους Υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών έστειλε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον κοροναϊό στην Κίνα.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρει στην επιστολή, την οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Επιπροσθέτως η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επαφή με τους κινέζους ομολόγους της για να εκφράσει την διάθεση να υπάρξει υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση.

H άρση περιορισμών γεννάει φόβους

Η ΕΕ, αναζητά τις τελευταίες ημέρες κοινή στρατηγική για τη διαχείριση της ανόδου των κρουσμάτων κοροναϊού στην Κίνα και κυρίως όσον αφορά πιθανά μέτρα στις πύλες εισόδου της. Η Ευρώπη για την ώρα φαίνεται πως δεν θα ακολουθήσει την Ιταλία στην επιβολή υποχρεωτικών ελέγχων σε ταξιδιώτες από την Κίνα.

Αντιθέτως οι ΗΠΑ, αρχής γενομένης από τις 5 Ιανουαρίου, θα ζητούν αρνητικό τεστ COVID από τους ταξιδιώτες που πρόκειται να μεταβούν στη χώρα από την Κίνα, ενώ αντίστοιχο μέτρο επιβάλλουν η Ινδία και η Ιαπωνία.

Πάντως, η εγκατάλειψη της πολιτικής της μηδενικής COVID στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου έχει οδηγήσει σε αλματώδη αύξηση κρουσμάτων. Ειδικοί αμφιβάλλουν αν το μέτρο των υποχρεωτικών τεστ θα είναι ικανό να εμποδίσει την εξάπλωση νέων παραλλαγών του ιού και επισημαίνουν τη σημασία της αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης στις πύλες εισόδου.

H κινεζική κυβέρνηση ήρε τους δρακόντειους περιορισμούς που αποσκοπούσαν στη μηδενική διάδοση του κοροναϊού στις αρχές Δεκεμβρίου, υποχωρώντας μπροστά στο έντονο κύμα κοινωνικής διαμαρτυρίας. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι κινεζικές αρχές έχουν ανακοινώσει μόλις επτά θανάτους από κοροναϊό, καθώς και μερικές χιλιάδες κρούσματα ημερησίως.

Οι αριθμοί θεωρούνται από τους ειδικούς μη πειστικοί. Εν συνεχεία, η εθνική υγειονομική επιτροπή της χώρας ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις καθημερινές ενημερώσεις, τις οποίες θα αναλάβει άλλη υγειονομική υπηρεσία, χωρίς να είναι γνωστό κάθε πότε θα γίνονται αυτές. Στο μεταξύ, όμως, κάποιες κινεζικές επαρχίες δημοσιεύουν δικά τους, εντελώς διαφορετικά και πολύ υψηλότερα νούμερα.

Sports in

Κομβικό ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια, δοκιμασία στο «Κλ. Βικελίδης» για τον Ολυμπιακό

Σπουδαίο ντέρμπι στην «Opap Arena» ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, με τον Ολυμπιακό να φιλοξενείται νωρίτερα από τον Άρη. Έξοδος στη Λαμία για τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024